CNVM: Pretul echitabil pentru oferta RRC este 0,0741 lei/actiune

CNVM: Pretul echitabil pentru oferta RRC este 0,0741 lei/actiuneLa sfarsitul anului trecut, grupul Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu si controlat de compania de stat kazaha KazMunaiGaz, a depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare intreaga documentatie necesara pentru ofertele publice de preluare a Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services.

Ieri, CNVM a respins oferta de preluare pentru Romeptrol Rafinare (RRC), motivand ca pretul propus nu este echitabil pentru actionari.

Surse din CNVM au motivat respingerea ofertei RRC pe motiv ca pretul de oferta de 0,0625 lei/actiune propus nu este echitabil pentru actionari.

“In conformitate cu dispozitiile art. 204 alin. 2 din Legea nr. 297/2004, pretul minim ce trebuie oferit in cadrul ofertei publice obligatorie de preluare a S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta este cel putin egal cu valoarea activului net contabil conform ultimei situatii financiare auditate depuse la CNVM, aferente datei de 31.12.2008, respectiv 0,0741 lei/actiune”, se arata in decizia comisiei.

Astfel, ofertantul The Rompetrol Group NV Olanda are obligatia de a depune la Comisie, pana luni, un amendament la oferta pentu modificarea pretului.

Pe langa inceperea ofertei, care vine sa protejeze interesele micilor actionari, pretul actiunilor era un element asteptat de toti investitorii. Desi CNVM a considerat valoarea propusa de kazahii incorecta, sunt opinii care sugereaza ca piata anticipa acest nivel.

“Piata estima zona aceasta de pret, mai ales ca in ultimele luni pretul de tranzactionare a variat intre 0,06 si 0,07 lei, zona in care s-au facut chiar si deal-uri importante”, a explicat Andrei Ciubotaru (foto), senior broker la Tradeville, pentru Wall-Street.

In acelasi timp, inainte de anuntarea pretului respins de CNVM, investitorii mizau pe o valoare cuprinsa intre 0.0600 si 0.0650, conform unor opinii postate pe forumul www.agf.ro.

Pe de alta parte, specialistii se asteptau la o valoare mai ridicata a pretului de oferta, poate chiar apropiata de nivelul vehiculat in preluarea pachetului majoritar.

Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, spune ca a vandut detinerile la RRC pe parcursul anului trecut pentru ca se astepta ca pretul de oferta sa nu fie foarte mare, mai ales cand a vazut cat de mult se prelungeste decizia.

“Din punctul meu de vedere, pretul ar fi trebuit sa fie mult mai mare, apropiat de valoarea din tranzactia de preluare a pachetului majoritar care a fost vehiculata undeva in jurul valorii de 0,1 lei/actiune, desi pretul exact nu se cunoaste. Dar aici opiniile sunt impartite si depinde foarte mult de asteptarile fiecaruia. Oricum, daca pretul de 0,1 lei este correct sau apropiat de adevarm trebuie sa vedem ca actionarii majoritari ies oricum in avantaj. Chiar daca grupul Rompetrol a inregistrat pierderi masive in ultimii ani si acest lucru diminueaza valoarea activului net, corect ar fi ca oferta sa fie facuta la acelasi pret la care s-a preluat pachetul majoritar”, a declarat Simionescu, pentru Wall-Street.

Actiunile RRC raman suspendate de la tranzactionare pana la depunerea noilor solicitari si analizarea lor de CNVM.


Final nefericit in telenovela RRC?

Final nefericit in telenovela RRC?Rares Nilas (foto), managerul BT Securities, nu este foarte optimist in ce priveste un deznodamant apropiat al acestei povesti. Mai mult, el nu vede nici macar un final fericit, spunand ca desi micii actionari sunt protejati, piata va pierde un emitent de calibru.

“Nu se va incheia prea curand, este o adevarata tevatura in cazul Rompetrol si este greu de spus cine are dreptate. Sper ca pretul anuntat ca fiind minim admis sa aiba o baza juridica si sa nu existe alte interese, dar cel mai tare ma ingrijoreaza riscul precedentului. Aceste discutii ii vor determina pe kazahii si pe alti actionari majoritari ai altor emitenti sa delisteze companiile. Imi pare rau ca vom pierde un emitent de talia Rompetrol Rafinare”, a declarat Nilas, pentru Wall-Street.

Mai mult, desi este o solutie de protejare a intereselor actionarilor minoritari, pe termen mediu si lung exista riscul sa iasa multe companii mari din piata.

“Aici este pericolul si chiar daca exista parti bune la prima vedere, este o solutie ce va incuraja iesirea de la cota bursei si va descuraja listarile”, a mai spus Nilas.

Depunerea documentatiilor pentru ofertele de preluare RRC si PTR a fost amanata din aceasta vara, cand CNVM a obligat compania sa faca ofertele publice de preluare. Grupul a fost avertizat si amendat de mai multe ori de catre Comisie, in vreme ce un grup de investitori minoritari au decis sa isi faca dreptate la forurile europene.



Se vor supune kazahii sau urmeaza un proces?

Se vor supune kazahii sau urmeaza un proces?Faptul ca CNVM a declarat public pretul minim acceptat, rezultat din raport auditat a fost interpretat de actorii pietei. Unii spun ca este abuz in serviciu si ca nu intra in atributiile lor, iar altii considera o dovada de transparenta.

Astfel, un investitor spunea pe AGF ca se asteapta ca cei de la Rompetrol o sa le faca plangere penala celor de la CNVM pentru abuz in serviciu sau sa nu mai urmeze oferta si sa inceapa un proces, contestand deciziile in instanta.

Insa, Adrian Simionescu (foto) spune ca aceasta declaratie este o dovada de transparenta pe care ar fi trebuit sa o dea de mai mult timp, mai ales ca au fost foarte multe speculatii legate de pretul de oferta si multi investitori au ratat multe oportunitati din piata, fiind concentrate pe acest subiect.

“Daca cei de la CNVM ar fi fost mai transparenti privind pretul, s-ar fi putut evita aceste situatii. Pe de alta parte, tinand cont de cate retrimiteri si refaceri ale documentatiei au fost, probabil le-a fost greu sa exprime valoarea corecta”, a explicat brokerul.

Pe de alta parte, in ce priveste varianta contestarii deciziilor in instanta, managerul Vienna Investment crede ca actionarii majoritari sunt constienti ca nu au mari sanse de reusita si vor fi nevoiti sa recalculeze pretul de oferta.

“Cred ca cei de la KazMunaiGaz nu au de ales, vor trebui sa respecte cerintele CNVM si sa vina cu amendamentul pana luni”, a continuat Simionescu.




Oferta PTR, in linie dreapta

Oferta PTR, in linie dreaptaIn aceeasi sedinta, CNVM a aprobat oferta publica pentru Rompetrol Well Services, la un pret de cumparare de 0,43 lei/actiune.

Oferta publica obligatorie de preluare a Rompetrol Well Services a fost aprobata de Comisie, la un pret de 0,43 lei/actiune, urmand sa se deruleze intre 3 si 23 februarie. Intermediarul ofertei va fi BRD Societe Generale iar subscrierile se pot face la sediul oricarui intermediar autorizat de CNVM.

Comparativ cu RRC, pretul de oferta pentru PTR este mai slab, spune Simionescu. “Totusi, Rompetrol Well Services are rezultate mai bune si m-as fi asteptat la ceva mai mult”.

La inceputul lunii august, Rompetrol Group a inceput sa pregateasca documentatia necesara lansarii ofertei publice de preluare in cazul Rompetrol Well Services (PTR), unde detine 51% din capital, dupa ce anuntase ca intentioneaza sa faca oferta si la Rompetrol Rafinare (RRC).

In 22 iunie, CNVM a emis o ordonanta care a adus si a clarificat problema detinerilor indirecte. Potrivit noii ordonante, actionarii care ajung sa detina peste 33% sau 50% din capitalul unei companii, in mod direct sau indirect, sunt obligati sa faca oferte publice de preluare, in termen de doua luni de la depasirea pragului prevazut de lege.

De asemenea, si actionarii care detineau deja direct sau indirect mai mult de 33% din capitalul unei companii la data publicarii instructiunii CNVM sunt obligati sa faca ofera de preluare in termen de doua luni de la data intrarii in vigoare instructiunii.