Varsovia sa fie, dar prin dubla listare!

Varsovia sa fie, dar prin dubla listare!Bursa din Varsovia (WSE) a decis, la doi ani de la intrarea in actionariatul Sibex, sa sustina a doua piata spot din Romania, in sensul dezvoltarii ei, dar si sa ofere companiilor si investitorilor romani mai multe oportunitati, prin posibilitatea dublei listari.

In primele zile de la deschiderea drumului catre Varsovia, doua companii romanesti si-au anuntat oficial interesul: Adeplast, ce vizeaza dubla listare la Sibex si WSE, si Broker Cluj, singurul SSIF romanesc cotat la BVB, dar atras si de mirajul polonez.

Desi unele companii ar putea fi tentate mai mult de bursa cu cea mai spectaculoasa ascensiune din sud-estul Europei, specialistii romani recomanda totusi dubla-listare.

”Listarea la bursa inseamna un pas important pentru fiecare companie. Eu as recomanda listarile duble Sibiu-Polonia. WSE are de partea sa experienta, fiind o piata matura, puternica, cu multi investitori si multe IPO-uri. Este o Bursa cu statut de lider regional si cu posibilitati de extindere. Iar Sibex are de partea sa noutatea, entuziasmul, platforma de top si potentialul de crestere, in parteneriat cu WSE. De asemenea, pentru o companie autohtona este foarte important sa fie listata in tara in care isi desfasoara cea mai mare parte din activitate”, a explicat, pentru Wall-Street, Darius Cipariu (foto), director adjunct al Bursei din Sibiu.

Mai mult, Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest, brokerul ce va intermedia listarea Adeplast la Sibex, spune ca nu va recomanda niciodata unui emitent roman sa se listeze numai pe bursa din Varsovia, ci, in cazuri pe care le considera potrivite, se poate discuta despre o listare duala.

Practic, Bursa din Varsovia este cea mai importanta si cea mai vizibila piata de capital din regiune; investitorii institutionali din SUA, Europa de Vest si alte piete dezvoltate, care doresc expunere pe Europa Centrala si de Est, vor merge in primul rand la Varsovia, iar de-abia apoi, eventual, vor lua in calcul si alte piete din zona. “Prin urmare, emitentii romani listati si la WSE pot avea o vizibilitate mare in randul mai multor investitori institutionali decat ar avea-o in Romania”, explica Pasol.

Totusi, listarea exclusiv pe WSE nu este o solutie buna. Managerul Intercapital explica faptul ca un emitent roman nu trebuie sa neglijeze listarea locala, pentru ca, in definitiv, Romania este piata sa principala de activitate (in domeniul in care opereaza), iar lichiditatea actiunilor sale va fi asigurata in principal de investitorii romani, de retail si institutionali, pentru ca acestia cunosc cel mai bine compania, piata acesteia, contextul economic al Romaniei.

“Prin urmare, listarea duala WSE/Romania este o varianta buna, dar numai in anumite cazuri, pentru companii cu strategii specifice si o anumita dimensiune. In rest, piata principala de listare pentru companiile romanesti trebuie sa ramana cea locala (pe BVB sau Sibex). Listarea exclusiva pe WSE nu este recomandabila”, a conchis Pasol.

Lichiditatea net superioara a pietei secundare poloneze fata de cea a pietelor din regiune (300 milioane euro/zilnic) este cea mai puna premisa ce indica atragerea unor sume importante de pe piata de capital.

“Nereprezentand o piata de frontiera, prezenta jucatorilor de talie internationala pe aceasta bursa poate facilita vizibilitatea companiei si intrarea unor investitori strategici in actionariat. Un alt avantaj este acela dat de natura calitativa a cotatiilor bursiere: relevanta preturilor este data de lichiditatea in tranzactionare. Este de asteptat ca o piata mai lichida sa genereze volatilitate mai scazuta a preturilor. Nu in ultimul rand, sunt de mentionat prestigiul si credibilitatea crescuta aduse de suportarii rigorilor impuse de cotarea la bursa”, explica Alexandru Ioan, seful departamentului de retail al firmei de brokeraj KBC Securities.

Desi cerintele de transparenta pot ingrijora managementul companiilor, in special prin prisma diseminarii unor date importante catre publicul larg, si deci si catre companiile concurente, un studiu post-listare facut asupra companiilor prezente pe bursa poloneza a aratat ca temerile au fost in mare parte nefondate, in majoritatea cazurilor, avantajele listarii compensand din plin aceste riscuri, a mai explicat brokerul KBC.

Citeste un interviu cu seful bursei din Varsovia


Ce cauta polonezii in potentialii emitenti?

Ce cauta polonezii in potentialii emitenti?Anul trecut, pe bursa din Varsovia s-au derulat 38 de oferte publice de listare, cu o valoare totala de 1,5 miliarde euro, fiind piata europeana cu cele mai multe IPO-uri. In 2008, WSE a fost pe locul al doilea de pe continent, cu 91 de IPO-uri in valoare de 2,5 miliarde de euro.

In mod normal, valoarea minima a unui IPO derulat la WSE este in general in jurul a 15 milioane euro, ceea ce inseamna o valoare totala minima de aproximativ 25 milioane euro, luand in calcul si componenta locala, din Romania, explica Razvan Pasol (foto).

Mai mult, din discutiile avute cu oficialii polonezi, managerul Intercapital a constatat ca sunt interesati de companii din domenii precum IT, comunicatii, energie, farmaceutice, industria alimentara.

Alexandru Ioan crede ca Bursa din Varsovia este interesata de companii mici si mijlocii, din sectoare de perspectiva pentru tara noastra, dinamice, ce doresc sa se finanteze pe piata si sa se dezvolte cu ajutorul pietei de capital catre pietele internationale de investitii.

“Listarea ar putea fi un mare avantaj, in conditiile in care economia globala isi va reveni treptat”, explica brokerul.

Tinand cont de numarul mare de companii listate, este posibil ca si criteriile de selectie sa fie mai exigente si succesul conditionat de multi factori.

Pasol crede ca aceste conditii sunt in general aceleasi care asigura si succesul unui IPO in Romania: profitabilitate, rate bune de crestere a activitatii si a profiturilor, pozitie de top in industria in care activeaza, perspective bune de crestere (eventual si in afara Romaniei), management performant, reputatie si un brand puternic, situatie financiara solida.

„Succesul va fi cu atat mai mare in cazul unei companii cu reputatie internationala sau deja cunoscuta in Polonia, dar in afara de aceasta, ca si in cazul pietei din Romania, esentiale pentru succesul unui IPO sunt rezultatele financiare si perspectivele pozitive si in crestere ale emitentului”, a comentat Darius Cipariu.

In acelasi timp, reprezentantul KBC crede ca transparenta si seriozitatea din partea reprezentantilor companiei catre investitori si o abordare matura asupra relatiei dintre emitent si investitori sunt conditii esentiale.

“O rata mai mare de succes poate fi obtinuta si in cazul in care compania care intentioneaza sa isi coteze actiunile pe piata straina are deja o prezenta (comerciala ori de alta natura) in tara respectiva, incat compania sa fie deja cunoscuta”, a explicat Ioan.

Mai mult, alegerea brokerului este cruciala in operatiunea de listare, in special in cazul in care aceasta se face printr-o noua emisiune de actiuni. Credibilitatea brokerului si capacitatea de distributie pot face usor diferenta intre o listare nereusita si una realizata cu succes.

Ca in orice demers de acest gen, exista si riscuri. Unul major, in viziunea directorului Intercapital Invest, este ca investitorii de la WSE fie sa nu fie interesati, fie sa nu fie convinsi de povestea companiei respective.

“Oricum, investitorii respectivi vor percepe IPO-ul unei companii romanesti ca avand riscuri mai mari decat cel al unei companii locale - este ca si cum in Romania am lista o companie din Ucraina sau Republica Moldova, de exemplu. Din acest punct de vedere, rolul esential este cel al intermediarilor, atat cel roman, cat si cel polonez”, a continuat Pasol.

Astfel, exista riscul neincheierii cu succes a ofertei publice, caz in care investitorii nu subscriu in totalitate actiunile oferite spre vanzare de catre emitent si nu sunt indeplinite conditiile necesare listarii.

Un al doilea caz poate aparea dupa ce compania este listata la bursa si este reprezentat de lipsa lichiditatii, a explicat Cipariu.

Pe de alta parte, in afara dezavantajelor generale privitoare la listare prezentate mai sus si cele privitoare la potentialele costuri mari (raportate la posibilitatile micilor companii), putem adauga si riscuri de natura politica si, uneori, riscuri valutare.

Diferentele de legislatie trebuie, de asemenea, avute in calcul, insa prin aderarea la UE acestea au fost estompate, a mai explicat Alexandru Ioan.

Vor fi companiile romanesti prinse de mirajul polonez?

Vor fi companiile romanesti prinse de mirajul polonez?La prima vedere, deschiderea spre Bursa din Varsovia are toate sansele sa se transforme intr-un miraj pentru managerii si antreprenorii romani. Vor reusi companiile sa isi invinga reticenta fata de piata de capital? Va demonstra WSE ca problema romanilor nu este lipsa de educatie financiara, ci absenta unei burse mari, lichide, care poate oferi finantare? Vom vedea o migrare a emitentilor romani spre vecinii polonezi, chiar si prin listare duala?

“Exista desigur un anumit cost legat de listarea titlurilor unei companii pe mai mult de o singura bursa, dar probabil ca avantajele ce decurg din dubla listare comporta o mai mare greutate. Spre deosebire de bursele americane ori marile burse europene, pietele din CEE prezinta un grad ridicat de fragmentare, fapt care, impreuna cu dificultatile de natura legala ori procedurala in a accesa piata de capital, fac ca volumele de tranzactionare sa fie reduse. O companie poate, desigur, sa reduca efectele acestei fragmentari, tintind cotarea titlurilor sale pe mai multe piete, inclusiv pe cele mature”, a declarat Alexandru Ioan (foto), KBC Securities.

Asadar, sinergiile date de colaborari, precum cea dintre Sibex si Bursa din Varsovia, pot crea mari oportunitati atat pentru companiile dinamice care urmaresc finantare mai ieftina decat prin credite si o vizibilitate sporita, cat si pentru investitorii de diferite profiluri, dar ale caror obiective converg catre obtinerea de profit maxim pentru un anumit nivel de risc.

“In acelasi timp, observam o consolidare accentuata a burselor prin operatiunile de achizitie ori cooperare, fapt necesar astazi, in fata concurentei acerbe careia acestea trebuie sa faca fata”, a conchis Ioan.

Pe de alta parte, Pasol nu crede ca vom asista la un miraj al Bursei din Varsovia pentru societatile romanesti, odata cu aceasta deschidere prin parteneriatul cu Sibex.

“O oferta publica initiala se analizeaza si se pregateste cu mare atentie. Este bine ca un emitent sa ia in calcul toate variantele, dar sa aleaga intotdeauna in functie de strategiile si profilul propriu. Nu exista retete care sa garanteze succesul”, afirma managerul Intercapital.

Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex, se asteapta ca pe termen lung sa asistam la o crestere a interesului pentru listari pe axa Sibiu – Varsovia.

„Speram ca listarile duble sa fie atragatoare pentru numeroase companii romanesti, fie ele cu capital privat sau de stat, intrucat vor avera doar de castigat: posibilitati de finantare, publicitate, deschiderea companiei catre investitori strategici”.


WSE: Cum este structurata piata si care sunt pasii de listare

WSE: Cum este structurata piata si care sunt pasii de listareDirectorul adjunct al Sibex crede ca orice companie, fie cu capital privat fie de stat, care cauta resurse de finantare si cresterea expunerii in afara granitelor ar putea fi interesata de o listare la Varsovia. El a explicat, pentru Wall-Street, cum este structurata bursa poloneza:

1. Piata principala a WSE: O piata a companiilor mature cu cel putin cativa ani de experienta in domeniu. Se adreseaza companiilor :

• Aflate la un nivel avansat de dezvoltare
• Care fac IPO sau intentioneaza sa faca oferte publice de vanzare secundare
• Care cauta finantare de la cateva milioane pana la miliarde de zloti polonezi
• Cu o capitalizare de minim 10 milioane euro
• Care trateaza bursa si piata de capital ca si o metoda de a finanta cresterea in perspectiva a cel putin cativa ani

2. NewConnect se adreseaza companiilor care:

• Se afla in stadiul de start-up
• Cauta finantare de la cateva sute de mii si pana la cateva milioane de zloti
• Opteaza pentru un plasament privat (in acest caz nu e necesar prospect)
• Activeaza in domenii inovatoare cu active intangibile (IT, electronic media, telecomunicatii, biotehnologie, protectia mediului, energie alternativa etc.)
• Cu o mare dinamica a cresterii
• Cu o viziune si o sansa spre piata reglementata in viitor

Principalii pasi de listare:

• Numai o societate pe actiuni poate fi un candidat pentru listarea la WSE. Pentru companii ce opereaza sub alte forme legale, daca actionarii doresc listarea trebuie sa o transforme in Societate pe actiuni.

Adunarea Generala a Actionarilor trebuie sa adopte proiectul de oferta publica de vanzare, transformarea actiunilor intr-o forma digitala si prospectul de ofera pentru admiterea actiunilor pe o piata reglementata.

• Decizia de a aplica pentru admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata necesita pregatirea unor documente, prospectul de oferta si datele financiare, asa ca viitorul emitent trebuie sa lucreze cu un auditor financiar (care va audita datele financiare si le va pune intr-o forma comparativa) si cu o casa de brokeraj (ce va intermedia listarea).

• Apoi, compania va trebui sa prezinta o forma intermediara a documentelor de oferta la Comisia de Supraveghere Financiara din Polonia, care va comunica cerintele sale. Odata ca compania finalizeaza documentatia, CNVM-ul polonez trebuie sa aprobe prospectul de oferta.

• Inainte de inceputul ofertei, compania va trebui sa incheie un acord cu Depozitarul National pentru Actiuni, pentru a-si inregistra titlurile.

Oferta publica de vanzare poate incepe.

• Dupa finalizarea ei, compania va solicita admiterea la tranzactionare a actiunilor (sau si a certificatelor de alocare, daca este cazul) la cota bursei. Boardul WSE va analiza documentatia.




WSE: Costuri si conditii de admitere

WSE: Costuri si conditii de admitereConditii de admitere la tranzactionare

Companiile care vor sa se listeze pe piata reglementata a Bursei din Varsovia trebuie sa indeplineasca o serie de criterii adoptate de Ministerul Finantelor si de operatorul de piata.

• Pregatirea documentatiei necesare si aprobarea lor de autoritatile de supraveghere.
• Compania sa nu fie in mijlocul unui proces de lichidare sau faliment.
• Capitalizarea companiei sa fie de cel putin 10 milioane euro.
• Sa fie asigurata o dispersie adecvata a actiunilor:
  • Cel putin 25% din actiunile companiei sa fie detinute de actionari nesemnificativi; niciunul dintre acestia nu poate detine mai mult de 5% din drepturile de vot in AGA sau:
  • Cel putin 500.000 actiuni in valoare de 17 milioane de euro (in PLN) sa fie detinute de actionari nesemnificativi.
• Compania trebuie sa isi fi publicat informatiile financiare auditate pe ultimii 3 ani consecutivi.

Regulile de acces pentru noii participanti pe piata NewConnect sunt mult mai lejere decat cele de admitere pe piata principal a WSE. Nu exista cerinte din punctul de vedere al dispersiei actiunilor.

Mai multe detalii despre regulamentele pietei de capital

Costuri de listare si mentinere:

WSE si Depozitarul National (KDPW) percep taxe pentru admiterea la tranzactionare: taxa initiala (la debutul in piata) si taxe anuale. Taxele difera in functie de valoarea actiunilor oferite spre tranzactionare si nu sunt mai ridicate decat cele din Romania.

• Pentru IPO: 0,03% din valoarea ofertei de vanzare, dar nu mai putin de 8.000 de zloti polonezi si nu mai mult de 96.000 de zloti.
• Pentru admiterea la tranzactionare (nu se aplica la obligatiuni) 3.000 de zloti.
• Comisionul anual este de 0,02% din valoarea de piata, dar nu mai putin de 9000 de zloti si nu mai mult de 70.000 de zloti. In primul an de listare, este discount de 50%, iar trimestrele intregi in care compania nu a fost listata nu se platesc.
• Comisionul comisiei de supraveghere: 4500 euro + 0.03% din valoarea ofertei;

Regulamentul Bursei din Varsovia