1 / 6

Varsovia sa fie, dar prin dubla listare!

Bursa din Varsovia (WSE) a decis, la doi ani de la intrarea in actionariatul Sibex, sa sustina a doua piata spot din Romania, in sensul dezvoltarii ei, dar si sa ofere companiilor si investitorilor romani mai multe oportunitati, prin posibilitatea dublei listari.

In primele zile de la deschiderea drumului catre Varsovia, doua companii romanesti si-au anuntat oficial interesul: Adeplast, ce vizeaza dubla listare la Sibex si WSE, si Broker Cluj, singurul SSIF romanesc cotat la BVB, dar atras si de mirajul polonez.

Desi unele companii ar putea fi tentate mai mult de bursa cu cea mai spectaculoasa ascensiune din sud-estul Europei, specialistii romani recomanda totusi dubla-listare.

”Listarea la bursa inseamna un pas important pentru fiecare companie. Eu as recomanda listarile duble Sibiu-Polonia. WSE are de partea sa experienta, fiind o piata matura, puternica, cu multi investitori si multe IPO-uri. Este o Bursa cu statut de lider regional si cu posibilitati de extindere. Iar Sibex are de partea sa noutatea, entuziasmul, platforma de top si potentialul de crestere, in parteneriat cu WSE. De asemenea, pentru o companie autohtona este foarte important sa fie listata in tara in care isi desfasoara cea mai mare parte din activitate”, a explicat, pentru Wall-Street, Darius Cipariu (foto), director adjunct al Bursei din Sibiu.

Mai mult, Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest, brokerul ce va intermedia listarea Adeplast la Sibex, spune ca nu va recomanda niciodata unui emitent roman sa se listeze numai pe bursa din Varsovia, ci, in cazuri pe care le considera potrivite, se poate discuta despre o listare duala.

Practic, Bursa din Varsovia este cea mai importanta si cea mai vizibila piata de capital din regiune; investitorii institutionali din SUA, Europa de Vest si alte piete dezvoltate, care doresc expunere pe Europa Centrala si de Est, vor merge in primul rand la Varsovia, iar de-abia apoi, eventual, vor lua in calcul si alte piete din zona. “Prin urmare, emitentii romani listati si la WSE pot avea o vizibilitate mare in randul mai multor investitori institutionali decat ar avea-o in Romania”, explica Pasol.

Totusi, listarea exclusiv pe WSE nu este o solutie buna. Managerul Intercapital explica faptul ca un emitent roman nu trebuie sa neglijeze listarea locala, pentru ca, in definitiv, Romania este piata sa principala de activitate (in domeniul in care opereaza), iar lichiditatea actiunilor sale va fi asigurata in principal de investitorii romani, de retail si institutionali, pentru ca acestia cunosc cel mai bine compania, piata acesteia, contextul economic al Romaniei.

“Prin urmare, listarea duala WSE/Romania este o varianta buna, dar numai in anumite cazuri, pentru companii cu strategii specifice si o anumita dimensiune. In rest, piata principala de listare pentru companiile romanesti trebuie sa ramana cea locala (pe BVB sau Sibex). Listarea exclusiva pe WSE nu este recomandabila”, a conchis Pasol.

Lichiditatea net superioara a pietei secundare poloneze fata de cea a pietelor din regiune (300 milioane euro/zilnic) este cea mai puna premisa ce indica atragerea unor sume importante de pe piata de capital.

“Nereprezentand o piata de frontiera, prezenta jucatorilor de talie internationala pe aceasta bursa poate facilita vizibilitatea companiei si intrarea unor investitori strategici in actionariat. Un alt avantaj este acela dat de natura calitativa a cotatiilor bursiere: relevanta preturilor este data de lichiditatea in tranzactionare. Este de asteptat ca o piata mai lichida sa genereze volatilitate mai scazuta a preturilor. Nu in ultimul rand, sunt de mentionat prestigiul si credibilitatea crescuta aduse de suportarii rigorilor impuse de cotarea la bursa”, explica Alexandru Ioan, seful departamentului de retail al firmei de brokeraj KBC Securities.

Desi cerintele de transparenta pot ingrijora managementul companiilor, in special prin prisma diseminarii unor date importante catre publicul larg, si deci si catre companiile concurente, un studiu post-listare facut asupra companiilor prezente pe bursa poloneza a aratat ca temerile au fost in mare parte nefondate, in majoritatea cazurilor, avantajele listarii compensand din plin aceste riscuri, a mai explicat brokerul KBC.

Citeste un interviu cu seful bursei din Varsovia


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri