Operatorul de piata, in fata propriei listari

Operatorul de piata, in fata propriei listariIn urma cu un an, la doar cateva saptamani dupa preluarea conducerii interimare a Bursei de Valori Bucuresti, Anca Dumitru trebuia sa reziste provocarii de a face fata noului job, intr-o bursa inca in convalescenta dupa un 2008 dramatic.

Acum, bifand incheierea unui an peste asteptari din toate punctele de vedere si intre timp numita in functie pe o perioada nedeterminata, contextul ridica o noua minge la fileu: Bursa va intra in curand intr-o noua faza a business-ului, aceea de companie listata.

Dar munca si resursele implicate in acest proces nu trebuie sa puna pe planul doi rolul principal al operatorului de piata. Mai ales acum, cand piata in sine se reface dupa suferintele din ultimii doi ani si are nevoie de un impuls in sensul cresterii increderii agentilor economici si a investitorilor.

Executivul Bursei asteapta cu interes si alegerea noului Consiliu de Administratie, pentru a putea porni la drum cu o strategie noua si puternica. Pe langa structura, candidatii ce vor fi votati la Adunarea Generala Extraordinara din 19 februarie vor trebui sa convinga cu planuri interesante si adaptate la statutul de emitent ce va urma.

“Pentru orice companie, hotararea de a se lista este un moment special. Inseamna alte perspective, alte obligatii fata de actionari si responsabilitate mai mare. Tocmai de aceea asteptam cu interes structura Consiliului de Administratie si, mai ales, strategiile pe care le vor propune actionarilor”, a declarat Anca Dumitru (foto).

Dupa ce, la finalul anului trecut, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor BVB a aprobat transformarea tuturor actiunilor in titluri cu drept de vot si eliminarea dreptului de preemtiune, s-a creat un cadru mult mai facil de tranzactionare.

In urmatoarea AGA, din 19 februarie, primul punct de ordinea de zi este admiterea BVB la cota Bursei si propunerea unor modificari ale actului constitutiv in sensul aplicarii cadrului legal pentru o societate listata.

Impreuna cu noii administratori, directorul de asteapta la o schimbare a strategiei business-ului, in contextul listarii.

Un aspect important in aceasta directie este orientarea mult mai puternica a institutiei catre promovare si marketing.

“Si la nivel organizational avem deja o noua structura, directia de comunicare si marketing ce va urmari promovarea bursei pe plan intern si extern, atragerea de noi membri, emitenti, dar si investitori”, a explicat directorul BVB.

Si pentru ca un operator de piata se anunta un viitor emitent interesant, conducerea BVB nu exclude varianta unei duble listari, in anii urmatori. Insa orice pas va fi evaluat si analizat, astfel incat sa multumeasca actionarii.


Strategie dinamica intr-un an dinamic: To do list

Dupa prima luna a anului, asteptarile par sa se mute incet din zona pesimismului in cea a optimismului moderat. Mai mult, agentia Fitch a imbunatatit perspectivele ratingului Romaniei, un aspect important pentru investitorii straini.

“Cred ca in acest moment trebuie sa reluam o abordare mai dinamica a ceea ce inseamna promovarea bursei catre agentii economici, prezentarea avantajelor listarii, pentru emitenti si investitori si ale utilizarii bursei ca alternative de finantare prin emisiunile de actiuni si obligatiuni. Daca anul trecut ne-am axat mai mult pe zona bondurilor, in 2010 vom marsa mai mult pe partea de actiuni. Listarea BVB poate fi un exemplu bun pentru potentialii emitenti”, a explicat Anca Dumitru.

Mai mult, atitudinea critica a brokerilor la adresa Bursei in ce priveste lipsa ofertelor de listare determina conducerea sa isi canalizeze mai multe resurse spre acest aspect, in sensul promovarii si oferirii de servicii mai bune.

De asemenea, activitatea de promovare a principiilor de guvernanta corporativa sa va intensifica in acest an, continuand tendinta de la sfarsitul lui 2009.

Insa cel mai important proiect inceput si care va fi finalizat in 2010 este implementarea noului model operational.

“Dupa consultarea brokerilor, din aprilie anul trecut, am revizuit politica de a trece direct la conturi globale prin trecerea la conturi mixte, cu prevalidare pentru o perioada, urmand ca fiecare SSIF sa decida cand este momentul cel mai bun pentru trecerea la cele globale”, a explicat Dumitru.

Tot pentru 2010 este planificata finalizarea strategiei de promovare a indicilor, pentru a deveni vizibili la nivel international.

Problema pietei Rasdaq Pe lista proiectelor in curs de finalizare

Clarificarea statutului pietei Rasdaq este un alt aspect de interes, cu a carui solutionare Bursa a ramas datoare.

“Au existat mai multe etape, dar in esenta bursa promoveaza ideea de a califica emitentii eligibili pentru piata reglementata in timp ce restul vor fi tranzactionati pe sistemul alternativ de tranzactionate”, explica directorul BVB.

Insa este nevoie de aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), ce are obiective comune cu BVB, de crestere a transparentei, a numarului de emitenti pe piata reglementata.

“In CNVM este o oarecare temere ca aceasta calificare ar putea fi privita ca o listare fortata. In opinia noastra, aceasta piata, pana la momentul modificarii legislatiei, era la fel de legitima si functiona dupa aceleasi principii ale pietei principale, dar cu o transprenta relativ mai redusa, care s-a imbunatit, insa, mult in ultimii ani. Nu este vorba despre o noua listare ci despre o calificare pe categorii in functie de normele legale. Noi vrem sa construim parteneriate cu emitentii, benefice acestora, nu sa se considere fortati”, a mai explicat oficialul Bursei.

De asemenea, Bursa are la CNVM spre aprobare codul ATS (codul pietei alternative), proiectele produselor structurate si market-makeri pe actiuni. Acestea necesita si introducerea short-selling-ului, un instrument asteptat in piata. Anca Dumitru a explicat ca vanzarea actiunilor imprumutate va fi posibila doar pentru o anumita lista de emitenti cu lichiditate mai mare.

In acest moment, exista un proiect al Comisiei care priveste conturile globale, imprumutul de actiuni si short-selling-ul si este asteptata forma finala a acestuia pentru a vedea ce ajustari mai trebuie facute in codul Bursei.

O alta modificare relativ minora in Codul Bursei va fi revizuirea procedurii de vanzare speciala la ordin, respectiv scurtarea duratei de derulare de la 3 zile cum este acum, la numai o zi, in scopul eficientizarii.


Bilantul unui 2009 peste asteptari

Bilantul unui 2009 peste asteptariAnul trecut, capitolul listari a fost cel mai deficitar in bilantul Bursei, chiar daca asteptarile nu erau foarte optimiste. OTP Wise Ro, o serie de obligatiuni municipale, dubla listare a operatiunilor BERD si trei emitenti promovati de pe Rasdaq (COMCM Constanta, Farmaceutica Remedia si Boromir) sunt noii intrati la cota Bursei in 2009.

“Suntem deficitari in acest sens, dar nici contextul polinic nu era prielnic, pe langa criza economica ce a afectat foarte multi agenti economici. De aceea, si listarea BVB a fost amanata”, a mai spus directorul Bursei.

Bursa va continua sa promoveze intiativele membrilor, a explicat Anca Dumitru. Momente importante in acest sens au fost inscrierea RBS ca market maker pe derivatele EURO/RON si proiectele Intercapital Invest si OTP Asset Management.

Mai mult, au intrat noi membrii (OTP, RBS, Piraues Bank, Balkan Advisory) si in prezent si-au anuntat intentia si alti intermediary straini, deocamdata doar la nivel declarativ.

“2009 a fost un an mai bun decat se previziona”, explica Anca Dumitru. La nivel financiar, valoarea estimata a veniturilor bursei, de 23,5 milioane lei, a inregistrat o reducere cu 25% fata de anul precedent, in conditiile in care totalul tranzactiilor s-a situat la jumatatea valorii de anul trecut si a fost operata si o reducere cu 10% a comisioanelor. Profitul estimat este de 8 milioane lei, pe fondul unui control strans asupra costurilor.

Dintre obiectivele propuse la inceputul anului trecut, concomitent cu preluarea interimatului, Anca Dumitru a bifat si o serie de concretizari.

Astfel, au fost redusele comisioanele cu 10% si au fost suspendate tarifele pentru admiterea la tranzactionare (valabil pana in iunie 2010), alaturi de tarifele promotionale pentru derivate si market-markeri.

Din punct de vedere al rolului bursei, au fost promovate instrumentele cu venit fix, a caror pondere a crescut foarte mult in rulajele totale si pentru care Bursa promoveaza tarifce modice. Deschiderea pe care a promovat-o noua conducere a BVB prin evenimente precum “Ziua Portilor Deschise”, “Personalitati deschid Bursa”, conferinte, vor continua si anul acesta.

In ce priveste reglementarile, Anca Dumitru explica faptul ca a cautat, in prima faza, sa preia proiectele BVB aflate in diverse faze si sa le finalizeze. Astfel, in 2009 s-a extins limita de variatie pentru emitentii din BET, BET-FI si catgoria International, a fost eliminate suspendarea pietei pentru atingerea anumitor praguri ale indicelui BET, s-a introdus tranzactionarea obligatiunilor internationale pe conturi globale si ordinele contingente, s-a redus perioada de preinchidere de la 15 la 5 minute, conform practicilor internationale.

De asemenea, Anca Dumitru a amintit de introducerea pretului teoretic al actiunilor dupa diverse operatiuni corporative, posibilitatea raportarii de tranzactii OTC pentru instrumente internationale si cu venit fix si posibilitatea introducerii mai multor ordine, la acelasi pret, pe aceeasi parte, pentru acelasi cont – o cerere a intermediarilor pentru o mai buna administrare a portofoliilor clientilor. Recent, CNVM a aprobat si mentinerea pietei Deal (de negociere) pentru toti emitentii de pe RASDAQ, nu numai pentru lista celor care au limitata variatia zilnica a preturilor.

BVB se va concentra pe extinderea ofertei de produse si servicii la nivelul standardelor europene, ceea ce presupune un efort sustinut de cercetare, adaptare si implementare la nivel de reglementari si la nivel tehnic.

BVB, in contextul intern si international

BVB, in contextul intern si internationalInceputul de an a adus o noutate pentru piata de capital romaneasca si, in acelasi timp, o noua provocare pentru Bursa de Valori Bucuresti: piata spot de la Sibiu.

Chiar daca este un proiect pe termen lung si conditionat de multe aspecte, parteneriatul cu Bursa din Varsovia poate fi considerat un punct de atractie pentru companiile romanesti.

Anca Dumitru a explicat ca orice forma de concurenta, cata vreme este corecta, nu ii sperie, ci mai degraba ii mobilizeaza.

Mai mult, avantajul Bursei din Varsovia nu este un punct in minus pentru BVB, pentru ca orice emitent al bursei bucurestene se poate list ape orice alta piata europeana cu care Depozitarul Central are conexiuni.

“Acest aspect nu a fost intens promovat pentru ca nu am vazut interes din partea companiilor sa se listeze, cu atat mai putin sa mearga si pe alta Bursa. Oricum, potentialul emitentului este mult mai mare in tara in care activeaza, pentru ca este promovat de brokeri si are vizibilitate. Intr-o alta tara, cu o bursa mai mare, promovarea este mai dificila”, explica Dumitru.

Pe de alta parte, in cazul unei duble listari sunt si dificultati logistice, cu actionari din alta tara, obligativitatea raportarilor in alta limba, plus costurile aferente. Emitentii sunt cei care-si vor evalua costurile si avantajele si vor decide in consecinta.

In ce priveste colaborarea internationala,
exista memorandum-uri si comunicari cu mai multe burse si organizatii internationale. Mai mult, BVB este pe cale de a incheia o noua colaborare cu bursa din Johannesburg, care desi nu este in Uniunea Europeana si mai putin cunoscuta investitorilor, are performante interesante si multe experiente de impartasit.

Si pe plan local, politic mai ales, Bursa are o colaborare buna cu autoritatile, poarte discutii cu Ministerul Finantelor, al Economiei si cu parlamentarii.

Mai mult, Anca Dumitru a spus ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a participat la Clubul Brokerilor unde a discutat diverse probleme cu brokerii, a dat sfaturi si a raspuns la intrebari.

“Cred ca astfel s-au creat bazele unei colaborari foarte bune pe perioada urmatoare”, considera directorul BVB.

Astfel, cu o serie de proiecte ambitioase pe agenda,
planuri de crestere si dezvoltare si tot mai aproape de momentul listarii, directorul Bursei de la Bucuresti incepe un an ce are toate sansele sa devina memorabil in istoria pietei de capital moderne. Succesul este conditionat de mai multi factori, iar dezideratul dezvoltarii continue a bursei va ramane cel mai important scop al acestui business.