Cheltuielile s-au comprimat cu circa 9%

Cheltuielile s-au comprimat cu circa 9%Pentru multe dintre companii, anul trecut a reprezentat trecerea de la profit la pierdere sau, in cele mai multe dintre cazuri, adancirea deficitelor financiare.

Ritmul de scadere a afacerilor, de 13%, este similar cu scaderea economiei din 2008 pana la finalul lui 2009, de 14% - de la crestere economica de 7% la scadere de 7%.

“Scaderea afacerilor este mai redusa decat s-ar fi estimat, deoarece societatile din industria prelucratoare au resimtit criza din a doua jumatate din 2008, iar pana la finalul anului trecut efectele s-au mai atenuat”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Radulescu (foto), analist in cadrul casei de brokeraj Target Capital.

Totusi, el subliniaza faptul ca multe dintre companiile din industria prelucratoare efectueaza exporturi si au beneficiat de pe urma deprecierii cursului valutar in trimestrele anterioare.

Pe de alta parte, veniturile societatilor s-au majorat cu 10%, iar daca excludem din analiza intrarile de capital in cadrul celor cinci societati de investitii financiare (SIF), cresterea este de aproape 7%.

Per ansamblu, companiile listate la Bursa au inregistrat o scadere a cheltuielilor de 9,3%, pe fondul masurilor de reducere a costurilor.

“Reducerea activitatii a dus la scaderea costurilor de personal si cele cu materialele. La majoritatea companiilor am vazut o scadere a vanzarilor mai mare decat cele cu cheltuielile si asta a dus la scaderea profitului”, considera Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Evolutii mixte ale rezultatelor companiilor financiare

Evolutii mixte ale rezultatelor companiilor financiareDeprecierea portofoliului de credite si cresterea provizioanelor a dus la scaderea profiturilor inregistrate de bancile cu capital romanesc, cel mai prost rezultat fiind afisat de catre Banca Comerciala Carpartica (BCC), care a trecut pe pierderi in 2009.

Profitul net al Bancii Transilvania (TLV) s-a redus cu 85%, la 14,6 milioane lei la finalul anului trecut fata de 2008, in timp ce rezultatul BRD Groupe Societe Generale (BRD) a avut o rata de scadere mai mica, de 41%, pana la 186,9 milioane lei.

“Daca excludem provizioanele si vanzarile participantilor, rezultatele bancilor sunt mai bune decat cele din 2008, dar este greu sa facem abstractie de aceste provizoane”, ne-a explicat Paul Brendea (foto).

Erste Bank isi va anunta rezultatele preliminare in data de 26 februarie, potrivit calendarului financiar al BVB.

Cele cinci SIF-uri au inregistrat o crestere semnificativa a profiturilor pe fondul dividendelor primite de la BCR si a vanzarii participatiilor, singura societate de investitii financiare care a raportat o reducere a rezultatului financiar net fiind SIF Muntenia.

O surpriza placuta a venit si din partea Broker Cluj (BRK), care a raportat un profit de 4,04 milioane lei, dupa pierderile istorice din 2008, anuntand chiar ca doreste sa ofere actionarilor dividende pentru prima data de la listarea companiei in 2005.

Profituri foarte bune in sectorul energetic

Profituri foarte bune in sectorul energeticPatru dintre cele mai importante zece companii energetice, care sunt incluse in indicele BET-NG, au raportat rezultate financiare in crestere puternica fata de 2008. Exceptie face OMV Petrom (SNP), care nu si-a raportat inca rezultate, fiind programate in data de 25 februarie.

Astfel, Transgaz Medias (TGN) a anuntat un profit de 298,07 milioane lei, in crestere cu 25%, in timp ce Condmag Brasov (COMI) a obtinut un rezultat de 18,7 milioane lei, cu 111% mai mare decat cel din 2008.

Cresteri importante ale profitul au fost inregistrate si de Petrol Export Import (PEI) si Energopetrol (ENP), de 120%, respectiv 160%.

Rompetrol Rafinare (RRC) a continuat sa-si adanceasca pierderile si in 2009, in timp ce Rompetrol Well Services (PTR) si Transelectrica (TEL) au raportat o scadere a profitului cu 43% si, respectiv, de 86%.

Deprecierea rezultatului financiar a raportat si Oil Terminal (OIL), al carui profit a scazut la 0,78 milioane lei.

Ce companii au surprins piata

Ce companii au surprins piataIn ton cu asteptarile analistilor, au existat si companii care au adus surprize placute, dar si neplacute.

Astfel, pe langa Broker Cluj, trecere de pe pierdere pe profit a fost inregistrata si de Romcarbon Buzau (ROCE), Biofarm Bucuresti (BIO), Electroaparataj (ELJ) si Farmaceutica Remedia (RMAH).

Totusi, numarul companiilor care au trecut de la profit pe pierderi este mai mare decat cel al surprizelor placute.

Dintre cele mai notabile ar fi rezultatele raportate de Banca Carpatica si Zentiva Romania (SCD). De asemenea, Uztel Ploiesti (UZT), Mechel Targoviste (COS), Siretul Pascani (SRT) si Ves Sighisoara (VESY) au raportat cresteri.