1 / 5

Cheltuielile s-au comprimat cu circa 9%

Pentru multe dintre companii, anul trecut a reprezentat trecerea de la profit la pierdere sau, in cele mai multe dintre cazuri, adancirea deficitelor financiare.

Ritmul de scadere a afacerilor, de 13%, este similar cu scaderea economiei din 2008 pana la finalul lui 2009, de 14% - de la crestere economica de 7% la scadere de 7%.

“Scaderea afacerilor este mai redusa decat s-ar fi estimat, deoarece societatile din industria prelucratoare au resimtit criza din a doua jumatate din 2008, iar pana la finalul anului trecut efectele s-au mai atenuat”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Radulescu (foto), analist in cadrul casei de brokeraj Target Capital.

Totusi, el subliniaza faptul ca multe dintre companiile din industria prelucratoare efectueaza exporturi si au beneficiat de pe urma deprecierii cursului valutar in trimestrele anterioare.

Pe de alta parte, veniturile societatilor s-au majorat cu 10%, iar daca excludem din analiza intrarile de capital in cadrul celor cinci societati de investitii financiare (SIF), cresterea este de aproape 7%.

Per ansamblu, companiile listate la Bursa au inregistrat o scadere a cheltuielilor de 9,3%, pe fondul masurilor de reducere a costurilor.

“Reducerea activitatii a dus la scaderea costurilor de personal si cele cu materialele. La majoritatea companiilor am vazut o scadere a vanzarilor mai mare decat cele cu cheltuielile si asta a dus la scaderea profitului”, considera Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri