1 / 5

Trei candidati la presedintie din actualul CA

Stere Farmache (foto), actualul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, a fost cel mai asteptat candidat al zilei de ieri. Dupa ce majoritatea candidatilor au preferat sa lase depunerea actelor pentru ultima zi, Farmache a tinut audienta in suspans pana in jurul orei 19.30, cand si-a depus oficial documentele pe site-ul BVB.

"Am decis sa candidez la pozitia de administrator si presedinte al Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti pornind de la convingerea ca experienta acumulata in calitatea de conducator executiv al BVB de la inflintare si pana in anul 2008, ca si aceea de presedinte al CA in perioada 2008 -- 2010 imi vor permite sa asigur BVB in perioda urmatoare o conducere ferma si dinamica ce va permite dezvoltarea pietei de capital din Romania", explica Farmache in candidatura sa.

El atrage atentia asupra faptului ca perioada urmatoare este de o importanta vitala pentru Bursa de Valori Bucuresti, in conditiile in care procesele de integrare si liberalizare a miscarii persoanelor, marfurilor si capitalurilor din Uniunea Europeana, ca si procesele de globalizare si dezvoltare a comunicatiilor reduc semnificativ decalajele de spatiu si timp dintre diverse piete si conduc in accentuarea concurentei dintre operatorii de piata.

"Cred ca in perioada urmatoare BVB are nevoie de administratori, care sa inteleaga atat nevoile si dorintele actionarilor, cat si necesitatile de dezvoltare ale pietei de capital si sa fie capabili sa coopereze pentru aducerea Ia indeplinire a strategiei actionarilor, indiferent de divergentele de natura personala sau izvorite din interese de afaceri". Obiectivul sau strategic este "Consolidarea pietei de capital din Romania. BVB—factor de atractie regionala".

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, vicepresedinte al BVB si candidat pentru presedintie, are in plan mai multe obiective strategice, printre care promovarea BVB, deschiderea pe plan regional si european, coordonare la nivel de CA, alocare eficienta a resurselor si proiecte de dezvoltare permanenta.

Al treilea candidat la calitatea de presedinte, Mircea Botta, propune schimbarea atitudinii fata de autoritati, respectiv fata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia pentru Buget, Finante, activitate bancara si piata de capital din Parlamentul Romaniei.

De asemenea, Botta vizeaza crearea unei piete de capital consolidate, pragmatism in modul de operare al Bursei de Valori Bucuresti, armonizarea regulamentelor de functionare a BVB cu reglementarile burselor internationale dezvoltate si cresterea notorietatii si vizibilitatii Bursei de Valori Bucuresti.

Dintre membrii actualului Consiliu de Administratie, pana la sfarsitul zilei de ieri s-au inscris in cursa doar 4 candidati: Ovidiu Serviu Pop, vicepresedinte BVB, Octavian Molnar, directorul adjunct al IFB Finwest, Rares Nilas, managerul BT Securities, Adrian Manaila, director general EldaInvest si Dana Mirela Ionescu, presedinte director general al Raiffeisen Capital&Investment.

Propunerile acestora vizeaza aproximativ aceleasi directii: integrarea Bursei in contextual regional, fuziunea cu Sibex, imbunatatirea comunicarii si relatiei cu actorii pietei, de la CNVM la investitori, modernizarea structurii pietei prin introducerea de instrumente si atragerea de emitenti, finalizarea listarii si cooperararea activa cu statul.

Liviu Giugiumica, presedintele CA IB Securities, este singurul membru al actualului CA care nu si-a depus candidatura.

Sursa imagine dr. jos: SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri