Inceput cu surprize

Inceput cu surprizeAdunarea Generala Extraordinara inceputa in jurul orelor 10:00 ale diminetii de vineri a decurs normal, fara prea multe discutii, pentru inceput, a fost aprobata listarea Bursei de Valori Bucuresti si modificat actul constitutiv in acest sens. Actionarii au respins insa reducerea numarului de aministratori, astfel ca alegerile ulterioare mergeau tot pe 9 locuri vacante.

In prima parte a zilei a aparut si prima surpriza. Cristian Sima, presedintele WBS Romania, si-a anuntat dorinta de a candida la presedintia Bursei, cerand acordul actionarilor.

Sima demisionase joi seara din CA al Sibex si Casei Romane de Compensatie, pentru a evita conflictul de interese.

Odata primit acordul actionarilor, alegerile pentru presedintie au inceput. Desi majoritatea se astepta la o cursa mai stransa intre cei patru candidati: Stere Farmache, Dan Paul, Mircea Botta si Cristian Sima, rezultatul a fost a doua surpriza a zilei: Farmache a fost reales din primul tur, cu 57% din voturi. Urmatorul clasat, dar la o distanta de 36 de procente, fostul vicepresedinte al BVB, Dan Paul.

Acest rezultat a generat mai multe discutii. In primul rand, Septimiu Stoica s-a retras din cursa pentru Consiliul de Administratie.

“Am decis sa candidez pentru Consiliu la insistentele mai multor colegi si pentru ca circulau tot felul de zvonuri privind evolutia acestor alegeri, care, in opinia mea, puneau Bursa in pericol. Astfel am decis sa ma arunc in joc, dar am stiut de la inceput ca daca Farmache va castiga, ma voi retrage”, a declarat Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri.

Apoi, incep zvonurile despre o posibila “lista a lui Farmache” si de faptul ca alegerile la presedintie au aratat ca aceasta echipa intruneste peste 50% din voturi si va castiga si Consiliul.

Cristian Sima a anuntat ca se va intoarce la Sibex, dupa ce cu o zi in urma semnase o demisie conditionata: daca nu va fi ales presedinte, se poate intoarce.

“Am vrut sa fac cu cele doua burse ce a facut Alexandru Ioan Cuza in 1859 cu unirea principatelor. N-am reusit, nu e nicio problema”, declara Sima dupa afisarea rezultatelor.


O cursa stransa si multa tensiune

O cursa stransa si multa tensiuneDaca primele ore ale Adunarilor (ordinara si extraordinara) au decurs relativ linistit, cursa pentru consiliu aduce si tensiunile.

Primul tur dadea de inteles ca in cateva ore vom afla noul consiliu: au fost alesi in functie Octavian Molnar, directorul adjunct al IFB Finwest, cu 53% din voturi, si Lucian Isac, directorul general al Estinvest, cu 52%.

Primii iesiti din cursa pentru Consiliu au iesit Eugen Bradean, director la Electrica si actionar al Bursei, Radu Ghidermic, investitor activ, si Bogdan Garbu, coordonator SME in cadrul Bank of Cyprus.

Insa tensiunea si suspansul au crescut in urmatoarele ore: turul al doilea si al treilea nu a adus niciun candidat calificat automat, cu peste 50%, ci doar respinsi. Lista se micsora, iar batalia dintre favoriti crestea tot mai mult.

In tot acest timp s-au purtat negocieri importante in jurul actionarilor, reuniti in doua mari grupuri.

Inainte de turul al patrulea, s-a pus problema suspendarii AGA. Dan Paul a cerut recalcularea cvorumului, mai multi actionari prezenti motivand ca este posibil ca sedinta sa nu mai fie legala. In prima faza, echipa sa a anuntat ca nu va participa la renumararea membrilor, dar dupa ce cvorumul se intrunea oricum si fara voturile lor, au preferat sa continue cursa.

Dupa ce lucrurile pareau ca se linistesc, presedintele Adunarii a decis sa anuleze a patra iteratie, pentru ca mai multi actionari care nu se inscrisesera la recalcularea cvorumului ar fi votat.

Alegerile continua, iar iesirea multora din cursa in prima parte a adunarii a dus la o calificare mai usoara a candidatilor. Astfel, in turul cinci devin administratori Daniel Tepes, unul din cei mai mare actionari ai BVB, Ciprian Zah (Broker Cluj) si Andrei Siminel, presedintele NCH Investor Services.

In al saselea tur se califica Ionel Uleia, presedintele Prime Transaction, iar in al saptelea - Cosmin Gheorgiu, directorul departamentului tranzactionare al Delta Valori Mobiliare.

Ultimul tur pentru consiliu, derulat sambata dupa ora 00:00, cand trecusera deja 14 ore de la inceperea AGA, a adus si o surpriza. Mircea Botta, presedintele Romcapital si fostul secretar general al Bursei, candidat la presedintie, s-a calificat in CA cu cel mai bun scor 68,7%. Multi spuneau ca nici el nu se mai astepta, poate de aceea satisfactia victoriei a fost si mai mare.

Mari invingatori si mari invinsi

Mari invingatori si mari invinsiIn anul listarii, care se va realiza in mai putin de 6 luni, Bursa porneste la drum cu un suflu nou. “Un moment crucial”, spuneau brokerii prin culisele AGA.

Desi si-a depus candidatura la presedintie pe ultima suta de metri, intr-un moment in care unii sperau si altii deja regretau ca Farmache se va retrage de tot de la Bursa, presedintele s-a transformat in cel mai mare invingator al zilei.

Dupa victoria zdrobitoare, Stere Farmache a incheiat AGA si cu un Consiliu, despre care se spune ca sunt in majoritate oameni din echipa sa.

“Voi discuta cu ei si vom stabili cele mai importante repere, dar inca nu va pot spune nimic”, declara Farmache la finalul celor 15 ore.

De cealalta parte, marii invinsi au fost in primul rand brokerii tineri, cu viziune si idei, care ar fi putut schimba ceva in Bursa.

“A fost o experienta pentru mine si am invatat ca nu am ce cauta aici. Din pacate, Bursa este doar o imitatie a mediului politic, cu jocuri de culise si intelegeri intre echipe. Sper, si cred ca acum este cel mai important lucru, ca acesti oameni sa faca ceva pentru bursa noastra, pentru ca daca vom continua in acelasi ritm, ea va disparea”, declara unul din candidatii scosi din cursa spre final, cu un procentaj relativ bun, in ciuda neapartenentei sale la niciunul din grupuri.

Tot in categoria marilor invinsi intra si fostii membrii ai consiliului, care nu au mai fost alesi: Ovidiu Sergiu Pop, Adrian Manaila, Dana Mirela Ionescu sau Rares Nilas.

Insa, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si fost vicepresedinte al BVB, este cel mai mare perdant al serii. Dupa ce a pierdut presedintia la o distanta importanta de castigator, Paul nu a reusit sa intre nici in Consiliu. O lovitura importanta pentru un apropiat si un sustinator al Bursei.

Oricat a incercat sa nu piarda, votul actionarilor, influentat sau nu de grupuri de interese, echipe sau discutii interne, si-a spus cuvantul.

Cel care pana acum avea un loc in Consiliu asigurat prin statut a parasit AGA fara sa simta gustul victoriei. “Sunt bucuros ca nu sunt intr-un asemenea Consiliu”, a declarat Dan Paul la final.

Bursa a bifat inca o AGA istorica, asa cum se intampla o data la 10 ani. Doua mari concluzii vor domina mentalul celor prezenti.

Astfel, desi ar trebui sa fie o institutie de elita, BVB a aratat ca imita si importa obiceiurile din mediului politic, cu negocieri, intelegeri si jocuri de culise. Insa, doar timpul si realizarile celor alesi vor decide daca noul Consiliu este sau nu demn de emblema capitalismului romanesc.