Va avea bursa un consiliu unitar si echilibrat?

Va avea bursa un consiliu unitar si echilibrat?Dupa aproximativ 15 ore de discutii, voturi, negocieri si intelegeri, Adunarea Generala a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti s-a incheiat cu toate punctele de pe ordinea de zi aprobate. Reales presedinte cu majoritate de voturi, Stere Farmache (foto) are o echipa aproape noua si tanara in Consiliu.

In timpul AGA, se vorbea de “lista lui Farmache”, opt candidati care aveau sa intre in consiliu, dupa voturile actionarilor care l-au ales presedinte inca din primul tur.

Pana la urma, dupa indelungi negocieri si intelegeri, in CA au intrat 6 oameni din echipa presedintelui si inca doi din cealalta tabara (Andrei Siminel si Mircea Botta). Vezi cum arata noul CA al Bursei.

Farmache spune insa ca sustinerea actionarilor s-a vazut de la alegerea sa cu 57% din voturi in primul tur si acest lucru s-a reflectat si in votul pentru administratori.

“Sper ca in acest consiliu sa joc rolul unui factor de coeziune si echilibru in aceasta echipa. Nu ii cunosc decat pe cei cu care am mai lucrat in Consiliu sau in alte organisme, dar sunt oameni cu potential”, a declarat Farmache, pentru Wall-Street.

Urmatorul pas este aprobarea consiliului de catre CNVM, de care se va ocupa executivul Bursei si care este o masura logica, mai ales ca toti administratorii sunt autorizati prin natura functiei, a mai spus presedintele BVB.

Insa tensiunile s-au terminat, nimeni nu are de gand sa conteste AGA si lucrurile merg mai departe. Insa consiliul are nevoie de unitate si colaborare pentru a raspunde nevoilor pietei.

“Este vorba de o echipa relativ noua, care se poate implica, mai ales ca s-a vazut ca au avut sustinerea actionariatului si ca au fost uniti. Din punct de vedere la nivel de presedinte, Stere Farmache poate sa faca o figura frumoasa, sa se implice, mai ales ca are si experienta ultimilor 15 ani”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust.

El sustine ca faptul ca mai sunt doi membri din afara taberei lui Stere Farmache poate fi un element de echilibru.

“Este un consiliu cu sustinere, ar trebui sa fie uniti si sa mearga mai departe in planurile lor privind Bursa de Valori Bucuresti. Sper ca acest CA sa faca mai multe decat ce s-a realizat in ultimii doi-trei ani”, a mai spus Simionescu.



Asteptarile brokerilor - provocarea CA

Asteptarile brokerilor - provocarea CADe acum, misiunea Consiliului este sa se ridice la asteptarile celor care le-au acordat votul de incredere, dar si celor care nu au fost direct implicate in proces. Practic, dezoltarea pietei trebuie sa plece de la realizarile lor.

Insa rezultatele nu se vad imediat, ci in termene masurate in trimestre. De exemplu, Razvan Pasol (foto), managerul Intercapital Invest, spune ca cea mai mare asteptare a sa este este legata de un efort mult mai activ al BVB cu privire la atragerea de emitenti noi.

“In opinia mea, structura incompleta de emitenti si lipsa mai multor nume grele de la cota BVB reprezinta principala problema a pietei de capital din Romania. Eforturile bursei ar trebui sa se indrepte cu prioritate spre aceasta problema, orice alte directii sau obiective fiind secundare. Sper ca noul consiliu sa gaseasca strategiile necesare pentru a face pasi hotarati in aceasta directie. Altfel, declajul dintre piata noastra de capital si celelalte piete de regiune se va mari si mai mult”, a declarat Pasol.

In acelasi timp, Silviu Enache, managerul KD Capital Management, spune ca Bursa de Valori Bucuresti are nevoie de un proiect de reconstructie si modernizare bazat pe un buget multianual.

“Consider ca actualul Consiliu este unul echilibrat, format deopotriva din membri tineri si ambitiosi si, totodata, persoane cu experienta de peste 12 ani in piata de capital”, explica el.

Insa, pe umerii noilor membri CA apasa o mare responsabilitate, de a se dedica in mare masura proiectului asumat.

“O abordare curajoasa fara teama de nou ar consolida Bursa de Valori Bucuresti. Cred ca multa lume asteapta din partea noului CA al BVB initiative in domeniul cooperarii internationale, o mai mare deschidere a BVB catre noii emitenti (simplificarea procedurilor legislative si reducerea costurilor de listare), produse noi care sa contribuie la cresterea lichiditatii, programe educationale si mai multa transparenta pentru investitori”, a mai spus seful KD Capital Management.

Faptul ca majoritatea consiliului formeaza o echipa, ar putea sa duca la o unitate in CA, facand sa dispara luptele si taberele de pana acum. Mai mult, Enache este convins ca nici unul dintre actualii actionari ai BVB nu doreste raul acestei societati comerciale.

“Devreme ce actionarii au investit actuala conducere a Bursei de Valori Bucuresti cu acest mandat, este normal ca presedintele si Consiliul Bursei sa urmareasca indeplinirea asteptarilor formulate de majoritatea actionariatului BVB. Sunt convins ca Bursa de Valori Bucuresti poate iesi din criza in care se afla prin proiecte ambitioase si aliante strategice”, a conchis el.

Citeste mai multe despre Adunarea Generala a Actionarilor de vineri

Doar un SSIF de top 10 este reprezentat in Consiliu

Doar un SSIF de top 10 este reprezentat in ConsiliuDin noua conducere administrativa a BVB fac parte doar trei fosti administratori, in timp ce restul reprezinta intermediari care au generat doar 10% din rulajul total al pietei in 2009, conform NewsIn.

In schimb, diviziile de brokeraj ale grupurilor bancare sau brokeri importanti, care genereaza cele mai mari rulaje la BVB, nu au reusit sa isi plaseze membrii in noul consiliu.

De exemplu, BRD SocGen, BT Securities, Raiffeisen Capital & Investment, ING Bank, Unicredit CAIB Securities, EFG Eurobank Securities, Piraeus Bank Romania sau KBC Securities fie nu au propus, fie reprezentantii pe care i-au sustinut in consiliu nu au primit suficiente voturi din partea actionarilor.

Singurul administrator propus de o firma din top zece care a intrat in noul CA este Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest, companie ce a avut anul trecut o cota de piata de 5,96%, in functie de tranzactiile intermediate.

Lucian Isac, directorul general al Estinvest Focsani, a fost ales in CA, reprezentand o firma mai activa pe piata derivatelor de la Sibiu, in timp ce la BVB a generat doar 1,64% din rulajele pe 2009.

Dintre fostii administratori, in noul consiliu a mai intrat Mircea Botta, care a ocupat functia de secretar general al Bursei. El este presedintele Romcapital Group, in timp ce firma de brokeraj din cadrul grupului, Romcapital Timisoara, este printre intermediarii de talie medie de la BVB, rulajele din 2009 reprezentand doar 1,42% din totalul lichiditatii pietei.

Pe de alta parte, Broker Cluj ajunge din nou sa fie reprezentata in consiliul Bursei, prin Ciprian Zah, dupa ce anul trecut Petru Prunea, fostul presedinte al casei de brokeraj, a fost nevoit sa renunte la functia de administrator, dupa ce a primit interdictie sa mai activeze pe piata de capital. Broker Cluj a scazut anul trecut in topul brokerilor de la Bursa, din cauza neregulilor depistate de CNVM, avand la sfarsitul lui 2009 o cota de piata de 3,10%.

In noul CA a intrat, in urma alegerilor de vineri, si Andrei Siminel, actionar majoritar al firmei de brokeraj Tradeville si sustinut de intermediarul Active International, al carui actionar majoritar este NCH Investor Services Inc.

Andrei Siminel este seful operatiunilor din Romania ale companiei americane New Century Holdings (NCH), care administreaza mai multe fonduri de investitii, printre care si Broadhurst Investments. In 2008, Siminel a devenit si actionarul majoritar al firmei de brokeraj Vanguard (actuala Tradeville), dupa ce a cumparat pachetul de 95% din actiuni prin intermediul Annaliesse Investments Limited.

Active International si Tradeville au realizat impreuna 3,7% din rulajul Bursei, anul trecut.

Ceilalti trei administratori din noul consiliu sunt Ionel Uleia, presedintele Prime Transaction, intermediar care a generat in 2009 putin peste 1% din rulajele de la BVB, Cosmin Gheorghiu, directorul departamentului de tranzactionare al Delta Valori Mobiliare, o firma mica care activeaza pe BVB si care are o cota de piata de 0,48%.

De asemenea, actionarii Bursei l-au ales si pe Daniel Tepes in functia de administrator, unul dintre cei mai mari actionari ai operatorului de piata. El detine in nume propriu 1,38% din capitalul Bursei, in timp ce prin intermediul firmei de brokeraj pe care o controleaza, HTI Valori Mobiliare, mai are 2,83% din actiunile BVB.

HTI este un broker de talie mica de la Bursa, cu o cota de piata de numai 0,24% anul trecut.