Evolutii nehotarate sau corectii?

Evolutii nehotarate sau corectii?Bursa a inchis primele doua luni ale anului cu bilant pozitiv pe principalii indici, dar cu repere inca neclare privind evolutia urmatoare. Pietele internationale raman indicatori importanti, dar nu mai provoaca schimbari importante decat in cazuri exceptionale. Pragul la SIF-uri este principalul motiv al starii de asteptare al investitorilor de la BVB.

De la inceputul acestui an, indicii BET si BET-C au urcat cu 13.6% respectiv 12.85 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 23.34 procente peste nivelul inregistrat in ultima zi de tranzactionare a anului trecut.

In ce priveste SIF-urile, amanarea deciziei Comisiei de Buget si Finante in ceea ce priveste majorarea pragului a dus la o scadere a volatilitatii in piata, investitorii adoptand in acest moment pozitii de asteptare.

Insa, Alexandru Ioan, directorul departamentului de retail al KBC Securities, se asteapta la o crestere a volatilitatii in cazul actiunilor SIF, pe masura ce se apropie termenul discutarii in Camera Deputatilor a proiectului normativ.

“De asemenea nu este de neglijat influenta ofertelor publice PTR si RRC, care pot aduce un aflux de bani pe piata locala. Pe de alta parte, indicii locali se afla deja in topul mondial al cresterilor pe anul 2010, ceea ce poate face o corectie mai probabila, desi nu neaparat o inversare de trend”, a declarat Ioan, pentru Wall-Street.

Specialistii Intercapital Invest sunt de parere ca nivelele actuale ale cotatiilor si stirile asteptate in perioada urmatoare nu mai au rolul de a crea euforie pe bursa.

“In acelasi timp, nu putem vorbi nici de o inversare de trend, din perspectiva economica atat contextul global, cat si cel intern aflandu-se in pragul unei reveniri. Toate acestea se pot traduce intr-o evolutie nehotarata la bursa sau poate in usoare deprecieri, cel putin in saptamana ce urmeaza”, explica Andreea Gheorghe (foto), directorul departamentului de analiza al Intercapital.

In continuare, principala atractie a pietei de capital din Romania ramane ridicarea pragului de detinere la cele cinci Societati de Investitii Financiare.

“Astfel, chiar daca pe plan extern putem asista la o zona de corectii (si normale dupa circa un an de aprecieri), indicii BVB pot cunoaste o usoara decorelare fata de tendinta externa cu focus pe SIF si pe companiile de capitalizare medie care inca mai au de recuperat pe baza de fundamente”, a mai explicat analistul, in raportul saptamanal Puls Capital.

In opinia sa, alte repere pentru piata de capital locala se anunta a fi Adunarile Generale ale Actionarilor, cand se vor vota Bugetele de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2010 (acestea fiind foarte importante pentru ca pot contura viziunea managementului companiilor listate pentru performantele financiare ce pot fi obtinute pe tot anul in curs) si, dupa caz, dividendele acordate de companii pentru exercitiul financiar 2009.


Ce urmeaza pe pietele externe?

Ce urmeaza pe pietele externe?Alexandru Ioan (foto) considera ca pe plan international, aversiunea fata de risc se va diminua treptat, cat timp nu apar la orizont alte probleme majore.

“In ceea ce priveste Romania, politica monetara restrictiva a BNR a ajutat initial la tinerea in frau a cursului valutar, iar odata semnat acordul cu FMI, reducerile dobanzii de referinta contribuie la cresterea atractivitatii investitiilor in actiuni, fata de alternative precum depozitele bancare”, explica reprezentantul KBC Securities.

In ultima perioada, in lipsa unor modificari majore in raportarile macroeconomice, majoritatea indicilor au inregistrat fluctuatii mai mari incepand cu a doua parte a saptamanii in special ca reactii la declaratiile presedintelui FED Ben Bernanke si a temerilor legate de situatia din Grecia.

“Dow Jones Industrial Average a retestat conform asteptarilor linia de trend in jurul careia a oscilat timp de trei sedinte. Scaderea din sedintele de miercuri si joi reprezinta o retragere destul de rapida de la trend, de aceea in sedintele urmatoare, pe fundalul raportarii pozitive a PIB-ului final in SUA de astazi, am putea asista la cateva sedinte pozitive”, explica Florin Irimin, broker la Intercapital Invest, in raportul saptamanal.

In cazul in care in urmatoarele sedinte nu se depaseste linia de trend si se creaza un lower-high in aceasta zona, intoarcerea spre zona de 8 900 de puncte va fi continuata, considera el.

“Daca vom asista la un astfel de scenariu, cel mai probabil deprecierea se va realiza treptat din suport in suport, iar miscarea poate fi asemanatoare cu aceea din lunile ianuarie-februarie cu diferite episoade de accelerare a evolutiei”, a mai explicat brokerul.



Evolutia laterala saptamana trecuta

Evolutia laterala saptamana trecutaValoarea totala tranzactionata la BVB a scazut saptamana trecuta cu 44,33%, la 324,95 milioane lei, din care 50% reprezinta tranzactii cu obligatiuni. Lichiditatea a fost sustinuta de titlurile SIF Oltenia si SIF Moldova, acestea acumuland 19% si, respectiv, 10% din valoarea totala tranzactionata. Sectorul financiar—bancar a insumat 53% din totalul schimburilor de la BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat 7% din valoarea totala a tranzactiilor.

In aceasta saptamana s-au inregistrat tranzactii cu obligatiuni in valoare de 163,56 milioane lei, toate fiind realizate pe titluri de stat.

Indicii BET si BET-C au inregistrat o crestere de 1.21, respectiv 0.87 procente, in timp ce BET-FI a scazut cu 2.68%. Capitalizarea bursiera a coborat cu 3.17% fata de saptamana anterioara, pana la 83.44 mld lei.

In piata deal au avut loc tranzactii in valoare de 4,4 milioane lei, acestea avand loc pe titlurile Boromir si BRD.

In saptamana analizata 28 emitenti au crescut, 8 au stagnat si 29 societati au scazut.
Cele mai mari aprecieri in saptamana curenta au fost consemnate de actiunile STK Emergent (STK), care au urcat cu 22,17%, urmate de cele ale Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra (EFO), care s-au apreciat cu 10,71%, si de cele ale Aerostar (ARS), acestea inregistrand o crestere de 10,24%.

In saptamana analizata cel mai mult s-au depreciat titlurile Mecanica Ceahlau (MECF) si Socep (SOCP), care au scazut cu 10,53% si respectiv cu 7,14%, urmate de titlurile Erste Bank (EBS), acestea inregistrand scaderi de 6,02%, se mai arata in raportul Intercapital.

Cele mai mari valori s-au inregistrat pe titluri lichide, acestea fiind Electromagnetica (ELMA) si Armax Gaz (ARAX), ce au acumulat fiecare circa cate un sfert din total. Urmatoarele in top apartin societatii Prospectiuni (PRSN) cu o pondere de 13% in total, a caror volum de actiuni a fost semnificativ mai mare datorita unor tranzactii realizate actionarul majoritar.