Medie anuala de 72 dolari/baril

Medie anuala de 72 dolari/barilSpecialistii se asteapta la un pret maxim cuprins intre 90-100 de dolari pentru petrol in prima jumatate a anului, pentru ca din semestrul al doilea sa scada, previzionand o medie anuala de 72 dolari/baril.

Masurile globale de stimulare a economiei luate de guverne si bancile centrale, precum si politicile monetare din aproape toata lumea centrate pe o rata a dobanzii de referinta aproape de zero au determinat o revigorare a investitiilor in materii prime in 2009.

Conform unul raport emis de Barclays, sectorul materiilor prime a inregistrat un influx de capital de peste 60 de miliarde dolari in 2009. Un alt motiv al cresterii pretului petrolului a fost, evident, dolarul american slab. Corelarea pe termen de cinci ani dintre pretul petrolului si rata de schimb euro/dolar este in prezent de 88,2%, se arata in raportul de analiza al Erste Group.

“Problema structurala a titeiului nu mai e atat de stringenta si s-a redus clar in ultimele luni, de aceea consideram ca discutiile legate de pretul petrolului ar trebui sa se concentreze din nou de partea de oferta”, a declarat Ronald Stöferle (foto), analist materii prime in cadrul Erste Group.

Este petrolul ieftin acum, la nivelul de aproape 80 dolari?

Este petrolul ieftin acum, la nivelul de aproape 80 dolari?La nivelul sau actual, pretul petrolului este dublu fata de media de 30,9 dolari pe termen lung si valoarea mediana de 24 dolari.

Analistii afirma ca petrolul este inca scump, ajustat la inflatie, insa Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) considera ca un pret optim este cuprins intre 70-80 dolari.

“Pe de o parte, este suficient de scazut pentru a nu impovara prea mult economia inca fragila, pe de alta parte, sursele alternative, cum ar fi nisipul petrolifer sau petrolul de la mare adancime, nu sunt atractive si sunt in general neprofitabile la acest nivel. Nici energia eoliana si solara nu sunt concurenti seriosi (fara subventii masive) la acest nivel al pretului”, se indica in analiza Erste Group.

Conform OPEC, preturile actuale satisfac atat producatorii, cat si consumatorii.

In prezent, exista petrol suficient, dar structura ofertei indica preturi considerabil mai mari pe termen lung.

Deoarece anul trecut petrolul a fost tranzactionat uneori sub costurile marginale de productie, ceea ce a provocat dificultati financiare grave pentru numeroase tari producatoare de petrol, au fost abandonate investitii in valoare de aproape 100 milioane dolari.

De aici ar putea porni un al patrulea soc al petrolului in 2012 sau 2013; pentru anul acesta, analistii Erste Group estimeaza doar un potential de crestere minim.

Gazul de sist, crestere de 71% pana in anul 2030

Gazul de sist, crestere de 71% pana in anul 2030Agentia Internationala pentru Energie (AIE) preconizeaza o crestere a productiei din rezervele de gaze neconventionale de 71,% pana in anul 2030. Astfel, acest segment ar deveni sursa de energie cu cea mai rapida crestere in urmatoarele decenii.

“Chiar daca gazele naturale nu vor putea suplini scaderea productiei de petrol, gazul de sist ar trebui sa joace un rol tot mai important, in special in SUA si in Europa (ca urmare a unui «nationalism al resurselor»)”, se arata in analiza Erste Group.

Analistii afirma ca datorita gazului de sist, SUA devine independenta din punct de vedere energetic, “aproape peste noapte”.

Conform unui studiu realizat de Universitatea Rice, gazul de sist ar putea reduce dramatic si dependenta Europei de Rusia si de tarile din Golf. “Prin urmare, suntem optimisti ca explorarea rezervelor de gaz de sist in Europa va deveni extrem de importanta. Ne asteptam in special la activitati intense de explorare si achizitii in Polonia si Ucraina”, sustine specialistii Erste.

Astfel, Stöferle considera gazele neconventionale, in special gazul de sist, ca fiind cea mai interesanta oportunitate de investitii in sectorul energetic. “In urmatorii trei pana la cinci ani, ne asteptam ca preturile sa se situeze in intervalul de cel putin 7-10 dolari. Acest lucru ar trebui sa asigure marje atractive pentru producatorii de gaze naturale alternative”, afirma analistul in materii prime din cadrul Erste Group.