1 / 4

Medie anuala de 72 dolari/baril

Specialistii se asteapta la un pret maxim cuprins intre 90-100 de dolari pentru petrol in prima jumatate a anului, pentru ca din semestrul al doilea sa scada, previzionand o medie anuala de 72 dolari/baril.

Masurile globale de stimulare a economiei luate de guverne si bancile centrale, precum si politicile monetare din aproape toata lumea centrate pe o rata a dobanzii de referinta aproape de zero au determinat o revigorare a investitiilor in materii prime in 2009.

Conform unul raport emis de Barclays, sectorul materiilor prime a inregistrat un influx de capital de peste 60 de miliarde dolari in 2009. Un alt motiv al cresterii pretului petrolului a fost, evident, dolarul american slab. Corelarea pe termen de cinci ani dintre pretul petrolului si rata de schimb euro/dolar este in prezent de 88,2%, se arata in raportul de analiza al Erste Group.

“Problema structurala a titeiului nu mai e atat de stringenta si s-a redus clar in ultimele luni, de aceea consideram ca discutiile legate de pretul petrolului ar trebui sa se concentreze din nou de partea de oferta”, a declarat Ronald Stöferle (foto), analist materii prime in cadrul Erste Group.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri