3 / 4

Gazul de sist, crestere de 71% pana in anul 2030

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) preconizeaza o crestere a productiei din rezervele de gaze neconventionale de 71,% pana in anul 2030. Astfel, acest segment ar deveni sursa de energie cu cea mai rapida crestere in urmatoarele decenii.

“Chiar daca gazele naturale nu vor putea suplini scaderea productiei de petrol, gazul de sist ar trebui sa joace un rol tot mai important, in special in SUA si in Europa (ca urmare a unui «nationalism al resurselor»)”, se arata in analiza Erste Group.

Analistii afirma ca datorita gazului de sist, SUA devine independenta din punct de vedere energetic, “aproape peste noapte”.

Conform unui studiu realizat de Universitatea Rice, gazul de sist ar putea reduce dramatic si dependenta Europei de Rusia si de tarile din Golf. “Prin urmare, suntem optimisti ca explorarea rezervelor de gaz de sist in Europa va deveni extrem de importanta. Ne asteptam in special la activitati intense de explorare si achizitii in Polonia si Ucraina”, sustine specialistii Erste.

Astfel, Stöferle considera gazele neconventionale, in special gazul de sist, ca fiind cea mai interesanta oportunitate de investitii in sectorul energetic. “In urmatorii trei pana la cinci ani, ne asteptam ca preturile sa se situeze in intervalul de cel putin 7-10 dolari. Acest lucru ar trebui sa asigure marje atractive pentru producatorii de gaze naturale alternative”, afirma analistul in materii prime din cadrul Erste Group.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri