O prima batalie castigata

O prima batalie castigataCerute de brokeri de mai bine de un an si promisa de autoritati din aceeasi perioada, conturile globale si vanzarile in lipsa au primit ieri primul aviz, al Comisiei, dupa indelungi dezbateri.

Regulamentul contine prevederi menite sa contribuie la asigurarea derularii in conditii de siguranta a operatiunilor de imprumut de valori mobiliare si a celor de constituire a garantiilor asociate acestora, precum si a tranzactiilor de vanzare in lipsa, reguli care includ sisteme de raportare a acestor operatiuni.

Vezi
aici regulamentul CNVM

Proiectul a fost aprobat in forma cu prevalidare, in timp ce forma fara prevalidare va fi utilizata doar in cazul emitentilor precum Erste, in cazul titlurilor de stat si in general pentru toti emitentii care vin din alte sisteme in care se utilizeaza mecanismul fara prevalidare.

Operatorii de piata si depozitarii centrali au la dispozitie un termen de 60 de zile pentru a depune la CNVM modificarea reglementarilor proprii in vederea adaptarii acestuia la prevederile acestui regulement.

Conform regulamentului, CNVM interzice “incheierea de catre intermediari, cu exceptia formatorilor de piata potrivit art. 24, a tranzactiilor de vanzare in lipsa pe conturile globale, fara a fi imprumutate in prealabil valorile mobiliare care fac obiectul respectivelor vanzari”

“Faptul ca CNVM a dat drumul acestui proiect este un inceput bun de colaborare intre Bursa si Comisie. Aprobarea acestuia deschide calea ca proiectul sa intre pe linie dreapta, deschizand noi tipuri de operatiuni si noi tehnici de tranzactionare. Dar efortul trebuie continuat de bursa, Depozitar si intermediari pentru a ne adapta normele la cerintele acestui regulament”, a declarat pentru Wall-Street Stere Farmache (foto), presedintele Bursei de Valori Bucuresti.




Ce inseamna pentru piata?

Ce inseamna pentru piata?Aprobarea sistemului de conturi globale, aplicarea mecanismelor cu si fara prevalidarea instrumentelor financiare, efectuarea operatiunilor de imprumut de valori mobiliare, a celor de constituire a garantiilor asociate acestora si a tranzactiilor de vanzare in lipsa inseamna un pas important pentru piata de capital, trecerea la o noua etapa, cel putin la nivel reglementarilor.

“Avizul Comisiei este un pas important, dar reprezinta doar inceputul, mai ales ca operatorii si participantii la piata vor trebui sa se acomodeze si sa se alinieze noilor cerinte”, explica Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al Estinvest.

Sunt multe beneficii pentru piata, cel putin la nivel teoretic ar trebui sa vedem crestere a volumelor si lichiditatii, fluidizare a tranzactiilor datorita introducerii conturilor globale, derulari rapide in procesarea ordinelor si mai multi clienti straini interesati sa isi deschida conturi la intermediari romani.

“Asa ar trebui sa se intample, dar nu putem stii sigur, mai ales ca avem experienta mai multor masuri luate fara succes, cel putin pe moment”, a mai spus Murgoci.

In acelasi timp, si Farmache sustine ca simpla amenajare a acestor proiecte nu va insemna si cresterea lichiditatii imediat, nu trebuie sa avem asteptari nerealiste.

“Trebuie sa avem si produse, si companii si mai multe unelte pentru a ne dezvolta. Aceste masuri vor influenta piata, este greu sa cuantificam cat si cum, insa va fi o abordare graduala si treptata”, a explicat presedintele BVB.

Practic, instrumentele reprezinta una dintre restantele ce trebuiau neaparat bifate de catre piata noastra in procesul de aliniere la standardul burselor mature insa efectele vor fi vizibile mai degraba pe termen lung printr-o atractivitate mai mare a pietei noastre.

“Implementarea conturilor globale va facilita cel mai probabil accesul investitorilor straini la piata noastra fara ca acest lucru sa reprezinte elementul cheie care chiar sa-i determine sa o faca. In ceea ce priveste vanzarile in lipsa impactul acestora va deveni mai vizibil in contextul unui trend descendent si se va manifesta printr-o volatilitate mai ridicata a cotatiilor si prin cresterea tranzactiilor”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Si reprezentantii KBC Securities Romania considera ca noile posibilitati reprezinta un pas in directia corecta, a alinierii la practicile pietelor de capital dezvoltate.

“Pe termen lung influentele pozitive se vor reflecta in imbunatatirea volumului de tranzactionare si cresterea atractivitatii pietei de capital romanesti, atat fata de investitorii institutionali, cat si fata de sectorul de retail”, a declarat Alexandru Ioan, directorul departamentului de retail al KBC.

Lichiditatea ramane insa principala speranta a brokerilor, fiind vorba de instrumente ce vor simplifica activitatile de tranzactionare.

“Prin intermediul acestor instrumente, investitorii vor avea un acces mai facil la piata de capital. Probabil ca acestea vor contribui la atragerea de noi investitori si vor face ca investitorii existenti sa aiba o perceptie mai prietenoasa fata de piata de capital din Romania pentru ca le va permite sa genereze mai multe tranzactii”, sustine Silviu Enache, managerul KD Capital Management.

Short-selling, cea mai arzatoare dorinta a brokerilor

Mai bine mai tarziu decat niciodata

Mai bine mai tarziu decat niciodataDupa scaderile dramatice din 2007 – 2008, actorii pietei spuneau ca prezenta unor instrumente de genul short-selling sau conturi globale ar fi dat o alta imagine pietei si scaderilor.

Chiar daca vine cu o oarecare intarziere iar piata este constienta ca implementarea lor concreta va mai dura, principiul “mai bine mai tarziu decat niciodata” functioneaza si in acest caz.

“Probabil ca aprobarea utilizarii acestor instrumente ar fi generat mai multa lichiditate dar o implementare prematura, fara a lua in considerare toate implicatiile tehnice, ar fi putut crea blocaje majore in piata. Chiar si asa, implementarea acestor reglementari la nivelul institutiilor pietei, Depozitarul Central, Bursa de Valori Bucuresti si SSIF-uri va mai necesita timp”, explica Silviu Enache (foto).

Astfel, fara indoiala, utilitatea acestora s-ar fi dovedit deosebit de valoroasa in contextul perioadei iulie 2007 – martie 2009, atat pentru investitori, care ar fi avut posibilitatea de a obtine profit chiar si pe o piata in scadere, cat si pentru piata in ansamblul ei, care ar fi castigat foarte mult la capitolul lichiditate, crede Gabriel Aldea.

Insa, a fost parcursa o etapa importanta, iar intarzierea este mai putin importanta acum.

“Nu mai conteaza daca masura a venit mai tarziu sau mai devreme, a fost un proces indelungat, iar CNVM a dorit sa colaboreze intens cu participantii din piata. La prima vedere, proiectul pare a fi bun, nu vad impedimente majore in implementarea lui”, considera Marcel Murgoci.

Ce inseamna short-selling

Eforturi pentru intermediari

Eforturi pentru intermediariIn vederea utilizarii sistemului de conturi globale si a efectuarii operatiunilor de imprumut de valori mobiliare si de constituire a garantiilor aferente acestora, sistemele informatice ale intermediarilor vor fi auditate de auditori ai sistemelor informatice, persoane fizice sau juridice, active, certificate de Asociatia de Audit si Control al Sistemelor Informatice –ISACA (Information Systems Audit and Control Association). Raportul de audit va certifica cel putin faptul ca sistemele informatice ale intermediarilor asigura respectarea conditiilor tehnice si operationale aferente utilizarii conturilor globale, efectuarii operatiunilor de imprumut de valori mobiliare si de constituire a garantiilor asociate acestora, se arata in regulamentul aprobat de CNVM.

Mai mult, intermediarii au obligatia sa se asigure ca au incheiat un contract cadru de imprumut de valori mobiliare cu clientul care intentioneaza sa vanda valorile mobiliare respective.

“Un lucru foarte bun mi se pare faptul ca se cere, celor care vor sa faca tranzactii cu vanzare in lipsa, o mai mare rigurozitate in back-office”, sustine Murgoci.

Acest lucru va aduce un plus de credibilitate, practic o certificare a garantiei calitatii. In acelasi timp insa, impedimentul este ca va prespune niste costuri, deci eforturi financiare mai mari din partea intermediarilor.

“Dar este firesc, trebuie facut un pas major inainte si procedurile trebuie sa fie mai riguroase”, a continuat reprezentantul Estinvest.

Farmache spune ca este dificil de estimat un termen de implementare concret, dar crede ca termenul de 60 de zile este rezonabil, in conditiile in care Bursa va incerca sa le faca operationale cat mai repede.

“Trecerea la conturi globale si noile tehnici implica si un efort din partea intermediarilor, dar pana la urma nu este o obligatie, ci o optiune, iar cei care vor dori neaparat acest instrument se vor adapta”, explica presedintele BVB.