1 / 5

O prima batalie castigata

Cerute de brokeri de mai bine de un an si promisa de autoritati din aceeasi perioada, conturile globale si vanzarile in lipsa au primit ieri primul aviz, al Comisiei, dupa indelungi dezbateri.

Regulamentul contine prevederi menite sa contribuie la asigurarea derularii in conditii de siguranta a operatiunilor de imprumut de valori mobiliare si a celor de constituire a garantiilor asociate acestora, precum si a tranzactiilor de vanzare in lipsa, reguli care includ sisteme de raportare a acestor operatiuni.

Vezi
aici regulamentul CNVM

Proiectul a fost aprobat in forma cu prevalidare, in timp ce forma fara prevalidare va fi utilizata doar in cazul emitentilor precum Erste, in cazul titlurilor de stat si in general pentru toti emitentii care vin din alte sisteme in care se utilizeaza mecanismul fara prevalidare.

Operatorii de piata si depozitarii centrali au la dispozitie un termen de 60 de zile pentru a depune la CNVM modificarea reglementarilor proprii in vederea adaptarii acestuia la prevederile acestui regulement.

Conform regulamentului, CNVM interzice “incheierea de catre intermediari, cu exceptia formatorilor de piata potrivit art. 24, a tranzactiilor de vanzare in lipsa pe conturile globale, fara a fi imprumutate in prealabil valorile mobiliare care fac obiectul respectivelor vanzari”

“Faptul ca CNVM a dat drumul acestui proiect este un inceput bun de colaborare intre Bursa si Comisie. Aprobarea acestuia deschide calea ca proiectul sa intre pe linie dreapta, deschizand noi tipuri de operatiuni si noi tehnici de tranzactionare. Dar efortul trebuie continuat de bursa, Depozitar si intermediari pentru a ne adapta normele la cerintele acestui regulament”, a declarat pentru Wall-Street Stere Farmache (foto), presedintele Bursei de Valori Bucuresti.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri