1 / 4

Provizioanele au erodat puternic profiturile pe 2009

Accentuarea crizei financiare si cresterea somajului in Romania au determinat bancile sa-si ia masuri de precautie in 2009, bilantul acestora fiind puternic redus, trecand chiar pe pierderi, cum este cazul Bancii Carpatica, pe fondul constituirii de provizioane.

“Bancile au constituit provizioane importante (ca volum) pe parcursul ultimelor trimestre, pe fondul deteriorarii calitatii portofoliului de credite, in contextul amplitudinii crizei economico-financiare. Avand in vedere ca se mentin perspectivele de evolutie sub potential pentru economiile din regiune, cel mai bun lucru la care putem spera in acest an este stabilizarea volumului de provizioane nou constituite”, a declarat Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital, pentru Wall-Street.

El afirma ca astfel ne putem astepta la o stabilizare a rezultatelor bancilor, insa subliniaza faptul ca dobanzile la credite s-au redus si sunt in continua scadere, iar concurenta se intensifica la nivelul pietei bancare. “Unele institutii ar putea iesi din criza cu o pozitie consolidata, in timp ce altele vor iesi din criza cu o pozitie fragila”, explica Radulescu.

Pe langa principalele problemele cu care se confrunta bancile la nivel local, scaderea creditarii si cresterea ratei de neperformanta a imprumuturilor, institutiile financiare sunt supuse si unor presiuni venite pe filiera internationala.

“Din plan extern, se adauga incertitudini cu privire la situatia finantelor publice (politicilor bugetare expansioniste implementate in contextul celei mai severe crize economice din ultimele decenii). De asemenea, tot din plan extern, exista incertitudinile cu privire la programele de reglementare a sistemului financiar-bancar, divergentele existente intre propunerile americane si cele europene”, considera analistul Target Capital.

Aceste informatii care vin de pe plan international afecteaza puternic increderea si disponibilitatea fata de risc a investitorilor in aceste patru companii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri