Primul bilant 212 tranzactii, -12%

La aproape doua luni distanta de la lansare, piata spot a bursei din Sibiu ara inca un singur emitent, reprezentand si primul operator romanesc listat.

In aceasta perioada foarte scurta de timp s-au realizat 212 tranzactii in 32 de sedinte dintr-un maxim de 36 de zile de tranzactionare. In mai putin de doua luni de tranzactionare s-au schimbat in piata peste 2,8% din capitalul social al emitentului, numarul total de actiuni transferate fiind de 606.373, cu o valoare totala de 1.042.185 lei.

In tot acest rastimp, volumul mediu zilnic a fost de 18.949 actiuni, iar volumul mediu pe tranzactie de 2.860, explica Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Ultimul pret de tranzactionare a fost de 1,75 lei/actiune, la acest pret operatorul bursier fiind evaluat la doar 37,67 mil. de lei sau aproximativ 9,2 mil. de euro.

Dupa o scadere destul de consistenta in primele doua saptamani de tranzactionare, cand actiunile SBX s-au corectat de la 2 lei/actiune, pretul de deschidere la 1,7 cursul s-a stabilizat intre 1,6 si 1,8 lei/actiune.

Minimul de 1,6 lei/actiune a fost atins la jumatatea lunii februarie si a coincis si cu realizarea nunui maxim de volum.

"Intr-o perioada atat de scurta nici nu cred ca se puteau face mai multe insa declaratiile conducerii operatorului bursier sunt pozitive iar asteptarile investitorilor sunt ridicate", a declarat Grigoras, pentru Wall-Street.

Vezi aici ce asteptari aveau brokerii inainte de listare

Listarea, un exemplu de succes?

Listarea, un exemplu de succes?Actiunile operatorului de piata de la Sibiu s-au tranzactionat in nota cu asteptarile brokerilor de la Prime Transaction: fara o lichiditate mare, deoarece actionarii actuali nu sunt foarte tentati sa vanda din detineri la aceste valori.

“Nu au existat evolutii spectaculoase de pret si cred ca nu vor fi nici in viitorul apropiat. Nu au fost foarte multe tranzactii deoarece nu exista o lichiditate foarte mare. Ne asteptam sa existe o astfel de evolutie deoarece nu a existat un IPO in care sa poata intra si alti investitori, iar acum cei care doresc sa cumpere spera la preturi mai bune”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

In opinia sa, listarea SBX este un mare pas inainte si constituie un exemplu si pentru BVB.

“Cred ca aceasta listare pune bazele dezvoltarii durabile
a acestei burse si constituie o oportunitate pentru cei care doresc sa investeasca transpareent intr-o piata de capital emergenta care se afla intr-un proces de dezvoltare”, a mai spus Necula.

Pe de alta parte, avand in vedere faptul ca este singurul emitent de pe piata Spot, numarul de tranzactii este multumitor, considera Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

“In plus, concurenta dinre cele doua burse face ca orice miscare a BVB
sa se resimta in evolutia Sibex pe piata. Cred ca listarea este un exemplu bun pe care si Bursa din Bucuresti il va urma in curand”, a continuat acesta.

Afla ce obiective are seful Bursei din Sibiu in 2010

Cum arata viitorul Sibex pe propria piata?

Cum arata viitorul Sibex pe propria piata?Nicu Grigoras spune ca evolutia cursului SBX intre 1,6 si 1,8 lei/actiune poate arata o stabilizare a cotatiilor si o evaluare corecta a emitentului in acest moment.

“Pe viitor, evolutia titlurilor SBX vor depinde intr-o foarte mare masura de evolutia pietei dar si de concretizarea planurilor de atragere a mai multor emitenti pana la finele anului 2010. Daca macar o parte din emitentii anuntati de conducerea operatorului vor fi adusi la cota bursei cu siguranta atractivitatea acestei piete va creste considerabil. Daca investotorii vor avea alternative viabile de investitii la SIBEX cu siguranta noua piata spot lansata va deveni un competitor de luat in seama pentru BVB”, a explicat brokerul Intercapital.

Astfel, pe termen lung, evolutia cea mai probabila este una de crestere.

“Vedem perspective bune pentru aceasta bursa.
Aceasta scadere de 14% cred ca se datoreaza evolutiei normale de stabilizare a pretului unei actiuni imediat dupa listare si nu unor elemente negative”, sustine Gabriel Necula.

Insa, evolutia SBX va depinde de rezultatele companiei in urmatoarele luni, dar si de fenomenul de concurenta cu BVB. “Listarea operatorului de la Bucuresti va creste vizibilitatea concurentei intre cele doua burse, in timp ce orice zvon despre o potentiala fuziune ar putea duce la o crestere a pretului si lichiditatii”, considera Marcel Murgoci.

In acelasi timp, reprezentantul Estinvest crede ca listarea BVB va determina o crestere importanta a tranzactiilor pe Sibex.

Grupul Sibex a raportat pentru 2009 un profit brut de aproape 5 milioane lei, cu mult peste estimarile de la inceputul anului trecut, in pofida investitiilor de peste 500.000 lei realizate pentru lansarea noii platforme de tranzactionare, a declarat presedintele Sibex, Teodor Ancuta, citat de NewsIn. [Radiografia financiara a noului emitent]

Bursa din Sibiu a lansat in mod oficial pe 22 ianuarie noua platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, care permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau certificate de emisie a dioxidului de carbon (CO2).

Seful Sibex a explicat ca, anul trecut, cele mai mari cheltuieli au fost legate de lansarea platformei GlobalVision, de costurile autorizarii depozitarului Sibex si de aprobarea regulamentelor de catre CNVM.

Astfel, cheltuielile totale s-au ridicat la 5,6 milioane lei, iar veniturile totale s-au cifrat la 10,4 milioane lei.

In 2008, bursa sibiana raportase un profit net de 1,15 milioane lei, iar estimarile pentru 2009 vizau un rezultat mai mare cu 50%, de aproape 1,73 milioane lei.