1 / 4

Sistemul ar putea aduce mai multi investitori straini la BVB

SWIFT este furnizorul mondial de solutii de plata pentru banci, dar si de solutii de comunicare in ceea ce priveste operatiunile cu valori mobiliare. Scopul grupului national este sa stabileasca si sa standardizeze normele de comunicare pe care le vom folosi in Romania pentru a oferi aceleasi mesaje ca si cele internationale.

“Prin intermediul SWIFT vom putea creste eficienta operatiunilor de decontare si vom putea raspunde intr-o masura mai mare cerintelor clientilor. Astfel Romania va deveni mai atractiva pentru investitori, iar piata de capital locala va fi mai vizibila”, a declarat Adriana Tanasoiu (foto), directorul general al Depozitarului Central.

Semnarea Memorandumului are ca scop infiintarea de catre Depozitarul Central a unui organism consultativ la nivel national, sub denumirea Romanian Securities Market Practice Group (RSMPG), si va pune tara pe harta unei structuri internationale care reuneste 40 de tari din Europa, Asia, America si Africa.

Prin intermediul RSMPG, Depozitarul va organiza grupuri de lucru pentru a stabili practicile de piata specifice decontariilor, proceselor de reconciliere si evenimentelor corporative. In functie de cerintele pietei de capital, se vor putea discuta si alte aspecte ale serviciilor post-tranzactionare nationale si internationale.

“Principalele beneficii ale constituirii Romanian Securities Market Practice Group sunt reducerea riscurilor si a costurilor de procesare a tranzactiilor”, sutine Tanasoiu.

Depozitarul Central vrea sa implementeze SWIFT in 2010 si spera ca acest tip de comunicare cu participantii din piata sa devina operationala pana la finalul anului.

“Comunicarea in acest fel standarizata va duce la cresterea credibilitatii si la atragerea de mai multi investitori in Romania. Se vor crea premise mult mai bune pentru a creste activitatea transfrontaliera si sa atragem mai multe investitii in Romania si implicit de a creste lichiditatea pe piata romaneasca de capital”, considera Tanasoiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri