1 / 5

Proportii inegale intre banci si brokerii independenti

Din 68 de intermediari activi la Bursa de Valori Bucuresti, aproape 20 fac parte din grupuri bancare sau financiare, restul fiind SSIF-uri independente.

Primele sapte banci dupa rulajele de la bursa acumuleaza circa 63% din intreaga piata. Restul de 37 de procente din piata se impart intre circa 48 de brokeri independenti si alte 13 divizii de securities din banci.

Dintre banci, cea mai mare cota este detinuta de BRD Societe Generale, liderul pietei din 2009 si din primele doua luni ale anului, cu 26,23% din total, reprezentand tranzactii de 780,2 milioane lei.

La polul opus, MKB Romexterra Bank ocupa ultima pozitie in topul brokerilor, cu tranzactii de 3 mii de lei in luna februarie.

In acelasi timp, cel mai mic broker independent este SSIF SIGI, fost Esteuro Capital, ce a intermediat numai 33 de mii de lei luna trecuta.

IFB Finwest este cel mai mare broker independent dupa rulajele de la Bursa de Valori Bucuresti, ocupand a treia pozitie in top 10 pe luna februarie, cu un rulaj de 212 milioane lei, reprezentand o cota de piata de 7,14%.

Casa de brokeraj aradeana a urcat doua locuri in clasamentul anual, dupa ce valoarea tranzactiilor intermediate a urcat cu 28%, pana la 831,4 milioane lei in acest an.

Practic, in topul pe intreg anul 2009, IFB a fost singurul broker independent care a reusit sa se mentina in primele 10 pozitii, alaturi de banci.

De asemenea, Broker Cluj este alt broker independent ce se mentine intre primele zece pozitii. Dupa un 2009 greu, cu multe nereguli si cu o scadere considerabila a business-ului, singurul intermediar listat la BVB a urcat in clasament in primele doua luni ale anului, numarandu-se printre primii 10.

Intercapital Invest si Eastern Securities sunt alte doua case de brokeraj independente care se lupta cu bancile pentru cota de piata si rulaje, fiind prezente in top 10 din ianuarie, respectiv februarie.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri