Sporirea lichiditatii - primul pas spre maturizare

Sporirea lichiditatii - primul pas spre maturizareInvitatii conferintei “Maturizarea pietei de capital – Intrebari si raspunsuri”, organizata de cotidianul online de business Wall-Street si casa de brokeraj Intercapital Invest, au prezentat o serie de masuri ce ar conduce la dezvoltarea pietei de capital autohtone, printre care cele mai importante sunt sporirea lichiditatii si atragerea de noi emitenti.

Lichiditatea scazuta reprezinta unul dintre punctele slabe ce caracterizeaza piata de capital din Romania, a explicat Razvan Pasol (foto), presedinte si director general al casei de brokeraj Intercapital Invest. Aceasta problema s-ar solutiona rapid prin listarea Fondului Proprietatea, care ar conduce la un avans al lichiditatii cu 50%, dar si a altor emitenti precum Banca Comerciala Romana sau companii de stat ce ar putea fi privatizate prin Bursa.

"Daca astazi s-ar face tranzactii cu actiuni Fondul Proprietatea, atunci lichiditatea ar crestere cu cel putin 50% cu usurinta, iar valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni s-au situata intre 3,4-5,7 milioane euro pe zi", a subliniat Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest.

O lichiditate ridicata ar face piata de capital autohtona mai atractiva si pentru fondurile de pensii private, care, din considerente de management al riscului, nu isi pot creste expunerea pe o piata nelichida. Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii, a subliniat in cadrul conferintei ca lichiditatea redusa din piata provoaca probleme fondurilor de pensii in ceea ce priveste managementul riscului. O lichiditate redusa impiedica fondurile de pensii sa isi poata planifica cat mai bine miscarile de vanzare sau cumparare pe actiunile emitentilor.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni si drepturi pe piata de capital din Romania a fost in 2009 de 1,2 miliarde euro (4,8 milioane euro/zi), potrivit Intercapital Invest, in timp ce la vecinii din Polonia valoarea tranzactiilor a fost de 102 miliarde euro (408 milioane euro/zi).

"Pe piata de capital din Romania inca jucam intr-un registru minor comparativ cu alte piete, precum Polonia", a explicat Laurentiu Ciocirlan, directorul departamentului de oferte primare din cadrul Raiffeisen Capital&Investment, care a facut o comparatie intre sistemul financiar din Polonia si cel din Romania.

Fondul Proprietatea, BCR si companiile de stat sunt asteptate pe bursa

Fondul Proprietatea, BCR si companiile de stat sunt asteptate pe bursaInsa lichiditatea nu va creste la Bursa de Valori Bucuresti daca nu vor aparea si noi emitenti care sa ii atraga pe investitori. Fondul Proprietatea si Banca Comerciala Romana sunt asteptate pe bursa de mai bine de un an, dar conditiile de piata nu au fost potrivite pentru listari.

Fondul Proprietatea este asteptat pe bursa de la Bucuresti in ultima parte a acestui an, insa, in ceea ce priveste Banca Comerciala Romana, listarea a fost amanata pana la un moment nedefinit.

In prezent, la BVB sunt listati pe piata reglementata doar 69 de emitenti, actiunile a inca 1.493 de companii pot fi tranzactionate pe Rasdaq, insa rulaje de pe aceasta sectiune a pietei sunt si mai reduse.

Companiile detinute de stat trebuie listate la Bursa de Valori, dar este important si ce se va intampla cu banii obtinuti de pe bursa si ce rol vor juca acestia in economie, a subliniat Florin Ilie (foto), director piete de capital ING Bank Romania. Statul roman trebuie sa sustina privatizarea companiilor pe care le detine prin listare, insa trebuie sa foloseasca banii obtinuti de pe piata de capital pentru a sustine economia, si nu pentru consum si salarii.

"Am vandut Banca Comerciala Romana. Unde s-au dus banii? Banii se duc in consum si salarii. Prima data statul trebuie reformat. Problema principala este ca si acum banii din potentiale listari se vor duce in continuare pe consum", a declarat reprezentantul ING Bank Romania.

Reprezentanti Intercapital Invest au declarat ca au in derulare si 2 noi proiecte ce s-ar putea finaliza cu listarea pe bursa.

Anul trecut si in prima parte a lui 2010 au existat doar doua noi listari la BVB, fondurile de investitii OTP WiseRo si OTP Green Energy fiind singurele care au facut acest pas.

Fondurile de pensii au active prea mari pentru nivelul pietei locale

Fondurile de pensii au active prea mari pentru nivelul pietei localeBursa mai are nevoie si de investitori puternici, in special de fondurile de pensii private, insa, in prezent, dimensiunea pietei din Romania nu este suficient de dezvoltata pentru dimensiunea activelor gestionate de aceste fonduri. Fondurile de pensii private vor administra active in valoare de 1 miliard de euro pana la finalul acestui an, estimeaza Radu Craciun (foto), director de investitii al Eureko Pensii.

"Pariul meu este ca pana la sfarsitul acestui an fondurile de pensii private vor avea active estimate de 1 miliard euro, iar pana la finalul lui 2012 acestea vor creste la 2,2 miliarde euro. Insa, ritmul in care cresc activele fondurilor de pensii private este mult mai mare decat ritmul in care se dezvolta piata de capital din Romania", a declarat Radu Craciun.

Expunerea fondurilor de pensii pe pietele de capital a fost de circa 12-13% la finalul lunii martie 2010, in crestere fata de 10% la sfarsitul lui 2009 si circa 1% acum un an.

"Aceasta expunere este pe pietele de capital, insa nu integral in Romania. Piata de capital locala se vede, din partea fondurilor de pensii, din ce in ce mai redusa, cu o capitalizare redusa", a adaugat directorul de investitii al Eureko Pensii.

Capitalizarea bursei de la Bucuresti era de 19 miliarde euro la finalul lui 2009, dar bursa din Polonia avea o capitalizare de peste 100 miliarde euro.

Investitorii cer o supraveghere mai buna si mai multa transparenta

Investitorii cer o supraveghere mai buna si mai multa transparentaPiata de capital are nevoie si de o intarire a supravegherii din partea arbitrului pietei de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, atat in privinta tranzactiilor realizate de catre insiderii din companii, dar si a informatiilor care apar din partea acestor companii, sustin investitorii prezenti la conferinta, dar si reprezentantii fondurilor de pensii.

"Mi-as dori o intarire a supravegherii pietei in privinta insider trading si a obligativitatii raportarilor financiare, pentru a se schimba modalitatea in care sunt interpretate aceste raportari", a declarat Radu Craciun.

Manipularea pietei prin intermediul informatiilor detinute de care insiderii companiilor ar trebui sa fie penalizata pentru a fi descurajata, a afirmat Razvan Pasol, director la Intercapital Invest. "Totusi, in opinia mea, aceasta manipulare este de scurta durata", a explicat Pasol.

Craciun a mai afirmat ca si fondurile de pensii sunt afectate de speculatii si de afirmatiile care manipuleaza piata. "Partea maturizarii pietei de capital trebuie sa includa si trecerea de la o piata preponderent speculativa catre una cu un gen de structura investitionala pe termen lung", sustine reprezentantul Eureko Pensii.