1 / 4

Bilant dupa 6 luni

Dupa aproximativ sase luni de la lansarea platformei de tranzactionare online, Alexandru Ioan (foto), directorul diviziei de retail a KBC Securities, spune ca numarul de utilizatori in Romania a depasit asteptarile initiale, aflandu-se in scenariul optimist. Evolutia de pana acum determina si continuarea investitiilor in aceasta platforma si posibile imbunatatiri.

“Orientativ, la nivel de grup, platforma uTrade are peste 30.000 de utilizatori, insemnand trei tari: Belgia, Polonia si Romania. Este posibil ca si alte tari sa inceapa sa foloseasca sistemul de tranzactionare. Dar acest nivel este peste ce am bugetat initial”, a explicat Alexandru Ioan.

Dintre clientii din Romania, jumatate sunt nou intrati in piata, iar restul investitori adusi de la alte companii, care, fie au renuntat la restul conturilor, fie le folosesc in paralel.

Instrumentul pus la dispozitie de KBC Securities ofera acces in timp real pe pietele americane (NYSE Euronext, Nasdaq), pe cele europene (Euronext Amsterdam, Bruxelles, Paris, Lisabona), dar si pe cele din Europa Centrala (Budapesta, Praga, Varsovia), cu posibilitatea de a primi, contra cost, date in timp real.

De asemenea, mai sunt disponibile si alte burse - Toronto, Londra, Frankfurt, Madrid, Milano, Zurich -, dar datele sunt obtinute cu o intarziere de aproximativ 15 minute.

Dintre acestea, piata din America este cea mai solicitata dintre bursele internationale. De asemenea, directorul de retail al KBC spune ca exista activitate si pe bursa din Germania, in timp ce pietele scandinave si Italia sunt printre cele mai putin utilizate.

Ca si evolutie a psihologiei investitionale, Ioan spune ca majoritatea investitorilor noi incep, de obicei, intai pe piata romaneasca. “Dupa ce se familiarizeaza cu platforma, prind curaj si ies si pe pietele externe, intai pe cele mai mari, mai cunoscute. Pe masura ce capata curaj si experienta, se vor orienta si spre bursele medii”, explica acesta.

Practic, KBC a intrat pe piata de retail intr-un moment in care increderea in piata nu era la cele mai inalte cote, dupa scaderile dramatice ale cotatiilor si 2008 si lipsa apetitului la investitii ce a urmat. Insa reprezentantul KBC spune ca intrarea lor pe piata a coincis cu revenirile din ultima parte a anului trecut, iar faptul ca increderea se intoarce este un avantaj.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri