1 / 4

BVB a incheiat o saptamana rosie

Saptamana rosie la Bursa de la Bucuresti, in care sirul sedintelor consecutive de scadere a fost intrerupt vineri. Bilantul final indica toti indicii pe scaderi de pana in 5%, cel mai afectat fiind BETFI, care a coborat in sedinta de joi sub nivelul de 30.000 de puncte.

Potrivit datelor statistice publicate de Biroul European de Statistica, Eurostat, in cursul acestei saptamani, productia din constructii a scazut in Romania in februarie cu 13,8% fata de luna precedenta, tara noastra inregistrand cea mai severa corectie din UE, iar in ce priveste deficitul bugetar al Romaniei din 2009, calculat dupa metodologia europeana, acesta a fost de 8,3% din PIB, situandu-se pe locul opt in Uniunea Europeana, cifra fiind cu jumatate de punct procentual mai mare fata de tinta asumata de autoritatile romane in fata Bruxelles-ului.

Saptamana aceasta a fost una de scadere pentru bursa de la Bucuresti, insa o scadere mai ampla se observa pe sectorul SIF-urilor, sector ce reactioneaza mai rapid, in timp ce pe restul pietei celelalte actiuni inregistreaza scaderi mai reduse, scriu analistii de la Prime Transaction, in analiza saptamanala.

In ultimele cinci zile s-au consemnat patru sedinte de scaderi accentuate si una de crestere la BVB, joi fiind atinse minimele acestei saptamani pe toti indicii.

BET a coborat sub 5.800 puncte, BET-C - 3.500 puncte, iar BET-FI - sub pragul de 30.000 puncte. Astfel, la finalul sedintei de vineri indicele general al pietei afisa o scadere de 3,16%, la 5.875,48 puncte pe o piata pe care BET-C a coborat la 3.538,79 puncte, marcand o pierdere de 2,75 procente.

O corectie puternica a fost inregistrata de sectorul SIF-urilor, societati care reactioneaza primele la evolutiile de pe pietele internationale, BET-FI inregistrand la finalul zilei de vineri un minus de 4,85% la un nivel de 30881,84 puncte, fata de un nivel de 32.457,62 puncte vinerea trecuta.

Scaderi de peste 3 procente si pentru indicii BET-NG si BET-XT. BET-XT inregistreaza un minus de 3,48%, pana la un nivel de 582,15 puncte, dupa ce joi a coborat foarte aproape de 570 puncte, in timp ce indicele BET-NG inchide saptamana la 802,55 puncte, marcand un minus de 3,67%, dupa ce joi a trecut sub nivelul de 800 de puncte, se mai arata in raportul Prime.

Valoarea tranzactionata a crescut semnificativ fata de ultima perioada, in cele cinci sedinte rulandu-se tranzactii in valoare de 160,46 milioane lei, in crestere cu aproape jumatate fata de saptamana anterioara, cand s-au realizat tranzactii in valoare de 102,22 milioane lei.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri