Termen estimativ pentru listare - Sfarsitul lui 2010

Termen estimativ pentru listare - Sfarsitul lui 2010Pentru a continua evolutia inspre listarea pe bursa, urmatorul pas pentru lantul de retail este transformarea in Diverta Holding. Compania pregateste evaluarea impreuna cu casa de investment banking Altria Capital, in timp ce listarea va fi intermediata de brokerul Intercapital Invest.

Termenul estimativ pentru listarea la bursa este sfarsitul anului 2010, a declarat, pentru Wall-Street, Amalia Buliga (foto), CEO Diverta.

Pana in prezent, nu s-au luat decizii concrete privind procentul din actiuni care va fi listat sau daca va avea loc o oferta publica initiala. “Aceste decizii depind de situatia la momentul listarii, si cel mai probabil se va comunica decizia imediat dupa terminarea evaluarii companiei, care este in curs. Listarea este gandita ca o finantare a working capital-ului, urmata apoi de un exit partial”, a mai explicat CEO-ul Diverta.

In prezent, Diverta detine 62 de magazine in 39 de orase, cu o suprafata de retail de peste 24.000 mp, inclusiv cel din Republica Moldova. Cu un market share de peste 35% pe piata de carte din Romania, Diverta isi propune mentinerea pozitiei de lider in retailul de specialitate romanesc.

Diverta a incheiat anul financiar 2009 cu o cifra de afaceri de 35 milioane euro, in scadere cu aproximativ 30% fata de anul 2008.

“Adaptarea Divertei pentru listare este o preocupare prioritara pentru Diverta, deoarece atragerea de investitori este un aspect cheie de crestere al business-ului. In acest context, profitul devine obiectivul principal si pentru asta centrele de venit si cost nu vor mai fi arbitrate separat. Urmarim ca fiecare functie sa devina un centru de profit independent", a declarat Amalia Buliga.

Domeniul este competitiv, insa trebuie clarificata activitatea

Domeniul este competitiv, insa trebuie clarificata activitateaFaptul ca tot grupul RTC, inclusiv Diverta, este divizat in deci de SRL-uri duce la concluzia ca termenul de listare la finalul acestui an nu este tocmai realist.

Astfel, Bogdan Niculae, colaborator in cadrul SSIF KD Capital Management, crede ca, in primul rand, trebuie clarificata si impartita activitatea. In plus, perioada lunga de analiza si finalizare a tuturor aspectelor birocratice este un alt motiv de prelungire a procesului.

In ce priveste clarificarea activitatii, oficialii Diverta au explicat intr-un comunicat ca se vor separa zonele de business pentru o coordonare rigurosa si transparenta cu scopul de a dezvolta un mecanism de control financiar avansat.

In acest sens, Diverta se va organiza in trei linii de business - retail, distributie si business development –, care vor avea suport de la compania de management Diverta Holding.

Linia de distributie va functiona atat ca platforma de aprovizionare a liniei de Retail Diverta, cat si pentru terti si va include toate gamele – carte, media, jucarii, IT.

Linia de retail va consolida reteaua de magazine si va avea ca obiectiv dezvoltarea proprie si construirea unui sistem de franciza.

“Ca orice listare, este binevenita, dar entuziasmul nu garanteaza si succesul acestuia, sa nu ne asteptam la rezultate ca in cazul Transelectrica sau Transgaz. Diverta Holding desfasoara un cumul de activitati care nu mai sunt intalnite in cadrul altei societati deja listate la bursa (carti, calculatoare, muzica, filme, jucarii, papetarie, fashion), asta ar putea fi un avantaj si un dezavantaj in acelasi timp”, a explicat Niculae, pentru Wall-Street.

In ce priveste premisele succesului acestei companii pe piata de capital, el prefera sa formuleze o idee in momentul in care evaluarile comandate de grup se vor finaliza. Insa reteaua de magazine detinute va fi sigur un avantaj.

“Domeniul de activitate al societatii este unul foarte competitiv, datele facute publice pana acest moment sunt insuficiente si sunt impartite intre mai multe SRL-uri, facand dificila o analiza profunda. O cifra de afaceri de 35 milioane de euro este doar o parte de monedei”, sustine reprezentantul KD Capital Management.

Octavian Radu: Ori pastrez 100%, ori listez pe bursa

Octavian Radu: Ori pastrez 100%, ori listez pe bursaIn luna martie, Octavian Radu, proprietarul grupului de firme RTC Holding si unul din cei mai cunoscuti antreprenori de pe piata locala, declara, intr-un interviu acordat Wall-Street, ca nu crede in vanzarea holdingului in afara bursei, dupa ce in vara anului trecut isi anunta pregatirea exit-ului.

“Nu cred ca in afara Bursei. Holdingul RTC este de fapt un fond de investitii al lui Octavian Radu, in care a incercat sa isi maximizeze resursele financiare. Nu poate sa fie un strategic, un fond ar putea fi, insa el o face cu un singur scop – sa iasa candva cu mai mult. Exitul tot unul singur poate fi, anume bursa. Pana la urma RTC Holding are doua optiuni. Anul trecut eram mai sceptic, nu stiam daca intreaga societate in forma economica care exista astazi va supravietui. Socul a fost unul profund, a fost atenuat masiv de masurile luate de guvernele tarilor puternice. Masurile au fost mai inteligente, oamenii au invatat ce trebuie sa faca in situatii de genul asta. Cele doua optiuni reale pentru mine sunt: ori pastrez 100%, ori listarea pe bursa. Nu vreau sa pastrez 100% din mai multe motive, unul este planul de succesiune, prin care nu vreau sa las copiii sa se certe intre ei, vreau sa-i las minoritari intr-o institutie, nu in «firma lui tata» si o institutie inseamna Bursa. Transparenta nu este ceruta doar din interior, ci si din exterior, fapt care ajuta. E un pas firesc si normal”, declara atunci Radu.

Mai mult, proprietarul Diverta spunea ca in urma cu 3 ani era convins ca listarea era iminenta, dar a gresit declarand acest lucru. Insa, procesul nu s-a amanat din cauza sa, ci din cauza celor intamplate in piata.

Listarea anumitor firme din grupul sau pe bursa nu ar reprezenta primul contact al lui Radu cu pietele de capital. Omul de afaceri si sotia sa detin o participatie in cadrul SIF Banata-Crisana (SIF1), societate prezenta pe Bursa de Valori Bucuresti. Astfel, Octavian Radu controleaza in prezent 0,97% din capitalul social al SIF1, conform ultimelor raportari de pe site-ul BVB.

Mai mult, in aprilie 2009, Octavian Radu a candidat pentru un loc in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana.

RTC Holding este unul dintre cele mai mari grupuri de retail, distributie si servicii de pe piata locala, si a fost fondat in 1990.

Din grupul RTC fac parte Diverta (lant de retail de carte), Rafar (fashion si hospitality), Proffice (distributie birotica si papetarie), TCE (transport si logistica), Sistec (IT), Flaro (productie articole pentru industria auto, electronica si electrotehnica, articole de birou si articole scolare), Rimobi (imobiliare si constructii) si Q Power (energie).