1 / 5

Planul de salvare: Motivul cresterilor

Bursa a incheiat sedinta de ieri cu aprecieri importante pe toti indicii si aproape toti emitentii. Cresterile de ieri au fost cele mai spectaculoase de la inceputul anului,

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 11,14%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 9,69%. Aprecierea indicelui principal al pietei este una istorica, fiind printre cele mai mari cresteri ale acestuia, insa de-a lungul timpului a suferit mai multe modificari de structura. In plus, in prezent, BET include si Condmag si Broker Cluj, companii care s-au aflat in topul cresterilor de ieri.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 13,57%, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 10,99. In acelasi timp, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 11,65% iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a inchis pe cresteri de 8,85%.

“Toata piata a beneficiat de o revenire majora , dupa corectiile de saptamana trecuta. Amplitudinea mare a cresterilor de ieri se datoreaza scaderilor din sedintele anterioare insa motivul este planul european menit sa salveze orice tara de pe continent ce se va confrunta cu probleme de genul Greciei. Acest anunt a restabilit increderea investitorilor”, a declarat pentru Wall-Street Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

In acest moment, piata romaneasca este o imagine in oglinda a evolutiilor din Statele Unite ale Americii si Europa. Dupa scaderile drastice din zilele trecute, revenirile spectaculoase de ieri pot fi considerate normale, sustine Mihai Chisu.

Insa aceasta perioada este marcata de evolutii contradictorii, cu efecte spectaculoase atat atat in sens negativ, cat si pe cresteri, pe fondul unor piete financiare volatile.

“Cauza acestor cresteri este acest plan de salvare aprobat de Uniunea Europeana. Investitorii au actionat sub impulsul de moment, insa dupa ce informatia va fi digerata si se va vedea cat se sustenabil este, lucrurile se vor mai stabiliza”, crede Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Lichiditatea pietei de actiuni s-a redus cu ieri 20% fata de sedinta precedenta, la 49,04 milioane lei (11,77 mil. euro). Pe de alta parte, segmentul obligatiunilor a atras rulaje de 14,97 milioane lei (3,59 mil. euro).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri