1 / 4

Efectele reimpozitarii: scaderea economisirii si a investitiilor?

Scrisoarea suplimentara de intentie incheiata cu FMI si memorandumul semnat cu Comisia Europeana deconspira un nou val de masuri dure ale Guvernului Boc. Printre acestea se numara reimpozitarea castigurilor din tranzactiile de pe piata de capital si din dobanzile depozitelor bancare.

Veniturile din dobanzile bancare si din bursa au fost scutite de impozitul de 16% in 2009.

Odata cu aplicarea masurii, pe piata de capital nu va mai fi valabila impozitarea diferentiata, de 16% pentru investitiile mai scurte de un an si 1% pentru cele de peste un an, ci va fi o cota unica de 16% pentru toate castigurile.

Aceeasi formula va fi aplicata si pentru dobanzi, au explicat autoritatile, desi specialistii ar fi preferat o impozitare diferentiata.

In ce priveste impozitarea dobanzilor, masura este inca neclara. Autoritatile nu au explicat daca impozitarea va fi diferentiata, in functie de perioada de timp sau daca masura se va aplica si pentru conturile de economii, scutite de impozit pana acum.

“Aceasta masura ii descurajeaza pe oameni sa economiseasca, implicit nu vor mai fi investitii. De asemenea, se descurajeaza si sistemul bancar, care, cel putin in prezent, acorda credite in tandem cu nivelul depozitelor este cea mai mare greseala economica”, a declarat pentru Wall-Street Florin Ilie (foto), director piete de capital la ING Bank.

Acest gen de impozitare nu este unul nou si se aplica in multe tari europene, insa Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors Romania, crede ca momentul ales este unul nepotrivit, mai ales ca ultimii ani adusesera o crestere a economisirii in Romania.

“Insa, lucrurile sunt destul de neclare in prezent. O varianta foarte buna ar fi sa se aplice si pentru depozite un sistem de impozitare diferentiat, ca in cazul castigurilor din piata de capital - 1% pentru plasamentele mai mari de un an si 16% pentru cele sub un an”, crede Rusu.

La nivelul pietei de capital, scutirea de impozit valabila pentru anul 2009 nu a mai continuat si in acest an, desi s-a facut lobby pentru prelungirea masurii. Insa efectele nu sunt unele vizibile, mai ales ca investitorii mai vechi in piata au fost obisnuiti cu impozitul.

Andrei Radulescu, analist financiar la Target Capital, nu se asteapta la o iesire masiva a investitorilor din piata de capital.

“Insa, la nivelul dobanzilor sunt multe aspecte contraproductive. In primul rand descurajeaza economisirea si scad resursele pentru investire. Sectorul privat se poate confrunta cu o reducere a surselor de finantare, in conditiile in care si acordarea de credite este proportionala cu nivelul dobanzilor”, crede Andrei Radulescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri