1 / 4

Scaderi generalizate pe toti indicii

Saptamana trecuta, indicele BET a coborat 8,14% si BET-C a pierdut 8,01 procente, in timp ce BET-FI a afisat o scadere de 17.19%.

Lichiditatea medie zilnica s-a depreciat cu 22.78% pana la 40.733 milioane, in timp ce capitalizarea bursiera a coborat cu 8.2% fata de saptamana anterioara, pana la 87.69 mld lei.

Valoarea toatala tranzactionata cu actiuni a crescut saptamana trecuta fiind de 203,6 milioane lei. Din aceasta, o pondere de 27% reprezinta tranzactii realizate cu actiunile din cosul indicelui BET, 66% pe Societatile de Investitii Financiare si 7% pe celelalte sectoare.

Tranzactiile cu obligatiuni au insumat 6,8 milioane lei, reprezentand doar 3,16% din valoarea toatala tranzactionata la BVB.

“Am avut o saptamana plina de evenimente pe plan intern, acestea sustinand in continuare o volatilitatea crescuta pe bursa si deprecieri importante pe indicii bursieri. Deciziile luate de Guvern in aceasta perioada si rabufnirea sectorului bugetar reflecta starea de fapt a economiei romanesti, evenimentele luand o intorsatura diferita fata de anticiparile de acum cateva luni in care se spera ca anul 2009 se va incheiaa cu o usoara crestere economica. Scaderea veniturilor unei bune parti din populatie poate avea pe finalul anului efecte negative multiple, majoritatea sectoarelor din economie urmand a fi afectate”, scriu analistii Intercapital Invest, in raportul saptamanal.

Mai mult, acestia cred ca un trend de scadere de cateva luni si per total un an mai slab pe bursa, scaderea dividendelor acordate de companii sunt factori ce ar trebui sa duca la un 2010 foarte slab pentru profitabilitatea SIF-urilor.

“O situatie la fel de negativa este valabila pentru bugetele multor companii, situatia fiind generalizata la nivel de economie”, se mai arata in raportul Puls Capital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri