Oportunitatea Bursei din Londra

Oportunitatea Bursei din LondraCompaniile romanesti, atat cele deja listate pe piata locala, cat si cele in cautare de finantare pot benefica de oportunitatea listarii pe Bursa din Londra, crede Elizabeth Parrott (foto), manager pentru Europa Continentala la Bursa din Londra (London Stock Exchange – LSE).

“Este o oportunitate foarte mare pentru companiile romanesti sa se listeze pe LSE, fie ca este vorba de companii deja cotate, care pot beneficia de o vizibilitate si pe bursa londoneza, fie ca sunt companii inca nelistate, ce pot obtine finantare importanta prin bursa”, a explicat Parrott, prezenta la un seminar organizat de PricewaterhouseCoopers Romania.

De asemenea, oficialul LSE a remarcat interesul investitorilor romani pentru piata de capital londoneza, justificat de accesul la companii internationale, din mai multe tari ale lumii, intr-un cadru mai accesibil, transparent si reglementat si cu un profit de risc mai scazut.

Legat de o posibila listare la Londra a unei companii romanesti, in acest an, Elizabeth Parrott a evitat sa faca predictii, dar a mentionat ca exista un interes foarte crescut.

“Am discutat cu o serie de companii romanesti, din sectoare traditionale, precum industrie si agricultura, producatori de alimente. Dintre acestea, numai una este deja listata, celelalte cereri sunt de la companii care acum cauta optiuni de finantare. Discutiile sunt in statiu initial, companiile isi creeaza strategii si in aceste momente listarea poate fi oricand inlocuita cu o tranzactie de fuziune/achizitie, de exemplu”, a explicat managerul.

Mai mult, trebuie luat in calcul si faptul ca procesul unei listari duale este unul indelungat si complicat, ce poate dura chiar mai mult de un an, in unele cazuri.

Sfaturi pentru o listare de succes la Londra

Sfaturi pentru o listare de succes la LondraElizabeth Parrott spune ca investitorii de pe bursa londoneza cauta companii cu potential de crestere si cu istoric foarte bun.

“In ultima perioada, dupa criza din ultimii ani, investitorii sunt tot mai interesati de cum au rezistat emitentii pe parcursul acestor luni dureroase”, explica oficialul LSE.

De asemenea, un vector foarte important al succesului unui emitent la Londra este increderea pe care o transmite investitorilor, prin actiuni bune, un management de calitate, performante demonstrabile din ultimii ani si un plan de business inteligent, pentru banii atrasi din finantarea prin bursa.

Cel mai important avantaj al dublei listari este expunerea companiei pe doua piete.

Parrott a explicat ca bursa londoneza nu vizeaza anumiti emitenti pentru a ii atrage pe piata, insa sunt deschisi oricarei companii ce cauta expunere internationala.

Posibila listare a Fondului Proprietatea la Bursa din Viena este un subiect cunoscut managerului de la LSE, insa din discutii neoficiale, neavand vreo solicitare din partea Fondului sau a administratorului.

“Este un proiect foarte ambitios, va insemna foarte mult de munca si strategie foarte puternica. Insa este realizabil. Pana acum nu am fost contactati de reprezentanti ai fondului”, a explicat Parrortt.

Bursa din Londra este interesata de colaborari cu mai multe burse din Europa, in sensul educarii si constientizarii eficientei finantarii prin Bursa.

In acest sens, institutia se promoveaza constant, mergand in conferinte, seminarii si intalniri in mai multe tari. Pana acum, in acest an reprezentantii LSE au avut 8 evenimente, urmand Copenhaga, Helsinki si Madrid inainte de inceperea verii.

A&D Pharma - Prima companie romaneasca la LSE

A&D Pharma - Prima companie romaneasca la LSEPe 25 octombrie 2006, actiunile A&D Pharma au intrat la tranzactionare pe piata reglementata a Bursei din Londra (London Stock Exchange), cu simbolul ADPH, Certificatele Globale de Depozitemise de A&D Pharma fiind tranzactionate din 19 octombrie 2006.

Cele 60 de milioane de actiuni ale companiei au fost listate sub forma a zece milioane de Certificate Globale de Depozit, detinute de Sograno B.V., principalul actionar al companiei A&D Pharma. Pretul stabilit pentru listare a fost de 2 euro pentru o actiune (12 euro pentru un Certificat Global de Depozit), ceea ce implica o capitalizare a companiei A&D Pharma de 400 milioane euro la inceputul listarii.

Actionarul majoritar al companiei de farmaceutice, Sograno B.V., a acceptat o optiune de supraalocare de pana la 9 milioane de actiuni ordinare, sub forma a 1,5 milioane de Certificate Globale de Depozit, numai in favoarea managerului ofertei ING Bank N.V., sucursala Londra.

A&D Pharma Holdings N.V. este o societate olandeza de tip holding, care detine A&D Pharma Holdings S.R.L, cea mai mare societate integrata din domeniul distributiei si retail-ului produselor farmaceutice din Romania. Societatea detine liderul in distributia de produse farmaceutice, "Mediplus", si cea mai mare retea nationala de farmacii, "Sensiblu", in Romania.