Pierdere de circa 25% pentru BET-FI de la inceputul anului

Pierdere de circa 25% pentru BET-FI de la inceputul anuluiBursa de Valori Bucuresti a inregistrat cea mai slaba sedinta de tranzactionare de la inceputul anului, cele mai afectate fiind cele cinci societati de investitii financiare (SIF), care au inchis cu un declin de 13,91%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 10,96%, pana la 4.365,99 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 9,97%, pana la 2.658,23 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 13,91%, pana la 18.008,26 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 10,03%, ajungand la 9.193,20 puncte.

“Cauzele scaderilor de sunt criza finantelor publice din Europa si criza de pe plan intern. Asistam la iesiri masive de capital din tarile emergente, in special, de pe cele care au probleme cu finantele publice, cum este Romania”, a declarat Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital, pentru Wall-Street.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 11,92%, la 402,37 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a inchis pe deprecieri de 9,58%, pana la 616,05 puncte.

De asemenea, indicii BVB au atins in sedinta de ieri noile minime locale, de la inceputul anului doar BET-NG reusind sa se mentina pe cresteri, respectiv 3,33%. Astfel, cea mai mare scadere in 2010 este afisata de BET-FI, de 24,60%, fiind urmat de BET-XT, cu o depreciere de 12,89%.

“Avantul inregistrat de SIF-urile in primele luni ale anului a fost unul pur speculativ pe fondul proiectului de majorare a pragului de detinere, iar per ansamblu, cresterile au fost generate de rezolvarea crizei politice de la finalul anului trecut”, apreciaza Radulescu.

Totodata, indicele BET a scazut cu 6,91% de la inceputul anului, iar ROTX a coborat cu 4,97%. Indicele compozit al pietei a inregistrat o rata de scadere mai redusa, de 2,08%.

Marile piete de capital ale continentului au inchis sedinta bursiera de ieri pe rosu, pe fondul nervozitatii investitorilor ingrijorati de soarta Zonei euro si a scaderilor puternice din Asia si SUA.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a incheiat ziua cu o scadere de 2,54%, pana la 4.940,68 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 2,34%, pana la 5.670,04 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborat cu 2,90%, la 3.331,29 puncte.

"De parca situatia pietelor europene in contextul crizei datoriilor de stat nu era de ajuns, acum avem de-a face cu o situatie serioasa in peninsula coreeana, unde sunt zvonuri ca armata Coreei de Nord se pregateste de razboi", a declarat Ben Potter, analist la IG Markets pentru Wall Street Journal.




Este oficial: Bursa este pe trend descendent. Ce urmeaza?

Este oficial: Bursa este pe trend descendent. Ce urmeaza?Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, crede ca investitorii care au cumparat in ultimele sedinte ale saptamanii trecuta au mizat ca BET-FI va atinge pragul de 20.000 de puncte.

“S-a vandut puternic si probabil ca urmatorul prag pentru indicele financiar este la 15.000 de puncte. Mai mult, corectiile de aseara de pe piata americana, continuate in evolutia negativa a futures-ului din SUA a amplificat volatilitatea la Bursa, vizibila si prin volumele record din sedinta de astazi. Ma astept ca in urmtoarele 4-5 sedinte sa vedem reveniri, cel putin la fel de violente ca ultimele scaderi”, a explicat brokerul.

El afirma ca bursa este pe un trend descendent de aproximativ o luna si crede ca tendinta va continua, fiind posibil sa vedem noi minime in aceasta vara.

Insa exclude varianta atingerii nivelelor din toamna lui 2008 - primavara lui 2009.

“Dupa cresteri de 60-70 de procente pe piete, aceste corectii sunt normale. Pe termen scurt, ma astept la reveniri in urmatoarele 2-5 sedinte, iar pe termen lung, cred ca spre finalul anului pietele ar putea testa noi maxime”, a mai spus Lupsan.

Si Andrei Radulescu admite ca suntem oficial intr-un trend descendent, constatand ca investitorii straini se indreapta spre active sigure in tari mai sigure.

“Criza va avea un impact asupra PIB-ului Uniunii Europene si implicit asupra noastra, in conditiile in care UE este principalul partener comercial al tarii”, a mai spus Radulescu.

Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction, spune ca este vorba de panica in randul investitorilor, generata de contextul extern.

"Situatia interna desi a contat, a avut o influenta mai mica. Este posibil ca investitorii prefera, dupa experienta din 2008, sa se protejeze si sa stea departe pana cand lucrurile se vor calma, urmand a se intoarce cand vor vedea oportunitati", a explicat brokerul.


Ilie, ING: Oamenii prefera raul incertitudinilor

Ilie, ING: Oamenii prefera raul incertitudinilorFlorin Ilie (foto), director piete de capital la ING Bank, crede ca in sedinta de ieri s-a vazut o panica pe vanzare a investitorilor locali.

“Scaderile de ieri nu au legatura cu economia reala, este vorba doar de contextul international, care contamineaza si investitorii locali. Principala cauza a scaderilor sunt incertitudinile referitoare la ziua de maine. Oamenii prefera raul incertitudinilor si in prezent, nu avem un rau concret, nu au crapat multe lucruri, dar nu se stie ce se va intampla”, a declarat Florin Ilie, pentru Wall-Street.

Incertitudinile tot mai mari din pietele financiare ingreuneaza orice estimare pentru evolutiile viitoare.

“Atat timp cat situatia finantelor publice nu se rezolva si nici nu se reia relansarea economica nu cred ca exista motive pentru a asista la schimbarea trendului. Acum intrebarea care se pune este pana la ce nivel vor scadea actiunile si cat timp se va extinde acest bear market”, considera Radulescu.

Analistul Target Capital nu se asteapta la o schimbare de trend in perioada urmatoare, ci poate la o miscare in zig-zag, insa nu exclude scenariul unor scaderi si mai mari pe piata.

"Probabil ca in perioada urmatoare volatilitatea se va mentine. Sunt foarte multi bani in pietele financiare si este nevoie de miscari pentru a fi valorificati", crede Gabriel Necula.

Bursele americane au deschis sedinta in scadere puternica, in contextul in care investitorii sunt in continuare ingrijorati de situatia statelor europene si a viitorului Zonei Euro, dar si de zvonurile cu privire la planurile Coreei de Nord.

Activitatea de pe Wall Street a fost afectata de turbulentele de pe pietele asiatice, care s-au materializat si pe pietele europene incepand cu marti dimineata. In plus, investitorii americani au acum o noua situatie tensionata in atentie, si anume zvonurile conform carora liderul nord-coreean Kim Jong Il isi pregateste armata pentru un potential conflict.