Acces direct la Viena prin platforma uTrade

Acces direct la Viena prin platforma uTradeuTrade, platforma de tranzactionare online a firmei de brokeraj KBC Securities, ofera acces online la bursa din Viena, o piata cu rulaj zilnic de 300 de milioane de euro.

Piata austriaca este una din cele mai lichide piete de capital din regiune, rulajul de 6 miliarde de euro pe luna inregistrat pe parcursul lui 2009 fiind de peste 50 de ori mai mare decat cel inregistrat la Bursa din Bucuresti.

Anul trecut, valoarea pietei austriece de capital a fost de 85 de miliarde de euro, aceasta inregistrand, in ultimii cinci ani, o crestere a capitalului atras si ofertelor publice superioara pietei romanesti.

"Suntem incantati sa ne extindem relatiile de afaceri pe care le avem cu KBC Securities prin colaborarea cu filiala din Romania a grupului. Platforma de tranzactionare online uTrade nu numai ca va oferi acces direct clientilor KBC Securities Romania la tranzactionarea pe bursa din Viena, ci va contribui si la cresterea interesului pentru piata austriaca”, a declarat Michael Buhl, CEO al bursei din Viena.

Piata austriaca este a 23-a piata straina disponibila online pe platforma uTrade, fiind introdusa la cererea clientilor brokerului. Comisionul este fix - 20 de euro/tranzactie -, transformandu-se intr-un procent cuprins intre 0,5% si 0,7%, pentru sume mai mari.

“Exista legaturi economice puternice intre Romania si Austria, companii austriece importante fiind deja active pe plan local, fie direct, fie prin intermediul filialelor: Erste Bank, Raiffeisen Bank, OMV, Strabag, Vienna Insurance Group, Uniqa, Wienerberger, Voestalpine. Mai mult, analistii KBC Securities acopera deja, prin serviciile oferite clientilor, mai multe companii austriece”, a declarat Alex Ioan (foto), head of retail brokerage KBC Romania.

Acesta a explicat ca piata din Viena a fost cea mai solicitata de clientii KBC pentru a fi introdusa online. De asemenea, clientii au un interes tot mai crescut pentru pietele asiatice, precum China, Japonia sau Singapore, acestea fiind in plan pentru a fi introduse pe platforma, a explicat Patrick Vande Kerckhove, head of retail brokerage KBC Securities NV, mentionand ca va fi un proces mai greu de implementat, tinand cont de diferenta foarte mare de fus orar.

Deocamdata, partea de retail din Romania a KBC este prea putin dezvoltata, doar 5-10% din total fiind clienti de retail, restul fiind cei institutionali.

Oficialii companiei au explicat ca cea mai mare parte a investitorilor din Europa Centrala si de Est sunt traderi activi, motiv pentru care in a doua jumatate a acestui an pregatesc lansarea unei platforme online dedicata exclusiv acestei categorii de clienti.

Citeste primul bilant al platformei uTrade.

Brokerii romani, prinsi de mirajul vienez

Brokerii romani, prinsi de mirajul vienezMai multi intermediari locali si-au manifestat in ultimii ani intentia de a derula tranzactii pe bursa din Viena, dar lista membrilor de pe siteul Wiener Borse contine doar doua nume romanesti.

In iunie 2008, BT Securities a devenit primul intermediar roman membru al unei burse straine (Viena), anuntand un program de extindere si pe alte burse vecine.

Autorizarea BT Securities confirma noul trend al cresterii interesului investitorilor din estul Europei fata de companiile listate la Bursa din Viena", spuneau atunci oficialii companiei.

Insa criza a stopat acest proces si a intarziat cu 6-7 luni implementarea lui, a declarat, pentru Wall-Street, Rares Nilas (foto), managerul BT Securities.

“Sistemul a fost intarziat din cauza turbulentelor de pe piata financiara, dar cel mai probabil in luna iunie vom implementa un soft care sa ofere acces direct pe piata din Viena. Deocamdata, ne vom limita la aceasta bursa, dar vizam mai multe piete din regiune”, a explicat Nilas.

Oficialul Bt Securities a explicat ca exista cerere acuta mai ales din partea speculatorilor de pe piata locala, care vor sa ruleze sume mari de bani, lucru imposibil pe o lichiditate de zilnica de 5-7 milioane de euro.

“Practic, acesta este scopul principal al softului pe care il vom lansa: sa oferim o paleta de optiuni pentru investitorii ce vor sa faca rulaje mari, iar bursa din Viena este o varianta foarte buna”, a mai spus Nilas.

Mai multi brokeri si-au exprimat intentia de a tranzactiona la Viena, printre care Estinvest si IFB Finwest. SSIF-ul aradean a anuntat recent ca va deveni in curand membru cu drepturi depline pe aceasta piata.

Octavian Molnar, directorul adjunct al IFB Finwest, a declarat, pentru Wall-Street, ca procesul de admitere ca membru pe piata vieneza este in derulare, fiind intr-un stadiu final. Termenul orientativ de finalizare ar fi cam o saptamana, lucrandu-se in prezent la ultima documentatie necesara. Pana la concretizare, oficialii companiei nu pot oferi detalii despre acest proces.

Estinvest a semnat in 2008 acordul de cooperare cu Bursa de la Viena, pasul urmator fiind semnarea documentelor cu OEKB (depozitarul austriac).

"La acel moment, din cauza incertitudinilor din piata de capital si a crizei economico financiare ale carei efecte se resimt acut si astazi, s-a luat decizia amanarii proiectului de a tranzactiona direct pe aceasta bursa. Ca alternativa, Eestinvest ofera inca din 2007 acces pentru clientii sai la bursa vieneza printr-un parteneriat cu un broker strain, decontarile fiind efectuate prin noua platforma pusa la dispozitie de Depozitarul Central din Bucuresti", a declarat pentru Wall-Street Marian Lupu, director adjunct la Estinvest.


Bursa din Viena - Cifre

Bursa din Viena - CifreBursa din Viena are o capitalizare de 83,3 miliarde euro, 92 de membri (din care 51 internationali), 3 sisteme electronice, 121 de actiuni, 2.672 obligatiuni si 1.380 de certificate warrant. De asemenea, mai sunt listate 2.471 de certificare, 22 de ETF-uri, 266 de fonduri de investitii si 45 de indici.

Media zilnica a tranzactiilor a fost de 313,63 milioane de euro in luna aprilie, a explicat Florin Burnar, regional manager international business development Wiener Boerse.

Lucian Albulescu, analist financiar la KBC Securities, spune ca unul din cele mai importante avantaje ale pietei vieneze este ca se ruleaza volume mari si investitorii se pot concentra mai mult asupra trendurilor si a pretului decat asupra momentului in care lichiditatea este suficienta.

De asemenea, spread-urile bid/ask mai mici permit reducerea costurilor de tranzactionare, altele decat comisioanele, iar relevanta preturilor creste pe masura ce creste si lichiditatea (reducerea impactului window-dressing).

Investitorii vor avea acces la companii din sectoare economice deja reprezentate pe bursa locala sau pentru care exista deja expunere la nivel de portofoliu.



Sursa grafic: Bursa din Viena