Listarea BVB, un pas inainte pentru piata de capital

Listarea BVB, un pas inainte pentru piata de capitalDesi listarea nu se va realiza printr-un IPO, ci prin intermediul unei oferte secundare de vanzare, Bursa ca operator de piata va castiga un nou emitent si capitalizare in plus.

“Cred ca indiferent de momentul listarii este un lucru pozitiv, iar impactul se va resimti pe termen lung. Va deveni o companie mai dinamica, deoarece presiunea actionariatului va fi mai puternica”, a declarat Eugen Voicu (foto), CEO Aviva Investors Romania, pentru Wall-Street.

Silviu Enache, sef al departamentului de piete de capital in cadrul Volksbank, este de parere ca listarea va fi primita bine ca plasament si trebuie avute in vedere si potentialele colaborari, fuziuni pe care BVB ar putea sa le aiba cu alte burse din regiune.

“BVB este un emitent de calitate, cu guvernanta corporativa, cu perfomanta financiara stabila, capitalizarea stabila si destul de lichid. Bursa a fost o institutie profitabila in vremurile bune si mai putin bune, are vizibilitate si o stabilitate financiara”, considera Iulian Panait, analist la KTD Invest.

Cu siguranta va fi atractiv pentru investitori

Chiar daca prima bursa care s-a listat pe propria piata spot a fost Bursa din Sibiu (SBX), specialistii sunt de parere ca Bursa ca emitent va fi mai atractiva pentru investitori decat Sibex.

“Cu siguranta, emitentul BVB va fi mai tranzactionat decat este Sibex, deoarece structura actionariatului este mai diversificata”, sustine Enache. Conform ultimelor raportari, actionarii Bursei de Valori Bucuresti sunt 85 de persoane fizice si 245 de persoane juridice.

Panait este de parere ca investitori care fac plasamente in sectorul financiar vor alege si actiunile BVB, subliniind faptul ca aceste titluri ar putea fi chiar mai stabile decat bancile.

Dumitru Beze (foto), presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), considera ca pretul va fi un factor determinant din punctul de vedere al atractivitatii acestui emitent. “Listarea este un pas inainte pentru piata de capital, dar in sine nu este un eveniment care sa aduca mari schimbari”, afirma el.

Reprezentantul investitorilor considera ca actiunile nu vor ajunge in top 10 cele mai tranzactionate actiuni si ca, dupa listare, ar trebui modificata legislatia pentru a se exclude pragul de 5% de detinere in cadrul unui operator de piata.

Cum arata compania BVB

Cum arata compania BVBBursa de Valori Bucuresti este componenta centrala a grupului BVB, ce mai include si Depozitarul Central, Casa de Compensare Bucuresti, Fondul de Compensare a Investitorilor si Institutul de Guvernanta Corporativa. Primele trei sunt controlate de BVB in proportie de 66,80%, 52,51%, si respectiv 56,93%.

Bursa administreaza in prezent o piata reglementata (la vedere si la termen), piata Rasdaq, si un sistem alternativ de tranzactionare.
Pe piata la vedere se tranzactioneaza actiuni emise de entitati din Romania si internationale, obligatiuni emise de entitati din Romania si internationale si unitati de fond emise de entitati din Romania, iar pe piata la termen se tranzactioneaza instrumente futures.

In sectiunea Rasdaq se pot realiza tranzactii numai cu actiuni emise de entitati din Romania.

Valoarea totala anuala a tranzactiilor cu actiuni BVB a atins un maxim de 13,80 miliarde lei in anul 2007, la un numar de 59 de emitenti. In anii 2008 si 2009, lichiditatea se injumatateste cu toate ca se listeaza 10 emitenti noi.
“Explicatia consta in scaderile mari inregistrate in anul 2008 pe fondul crizei financiare internationale incepute in vara anului 2007”, se arata in prospectul de emisiune elaborat de Intercapital Invest, casa de brokeraj care intermediaza listarea BVB.

In prezent, la BVB sunt autorizati sa tranzactioneze 69 de intermediari pe piata la vedere si 23 de intermediari pe piata la termen.

Bilantul financiar al Bursei de Valori Bucuresti

Bilantul financiar al Bursei de Valori BucurestiVeniturile totale ale operatorului de piata au scazut cu 17,5% in 2009 fata de 2008 si de 45,9% in 2008 fata de anul precedent, aceasta evolutie fiind cauzata, in principal, de scaderea valorii totale anuale tranzactionate prin sistemele BVB, se arata in raport.

Tranzactiile cu actiuni pe piata reglementata au cunoscut o scadere de 63% in perioada 2007-2009, in timp ce scaderea rulajelor cu actiuni listate Rasdaq a fost de 86%. Scaderea tranzactiilor a avut impact si asupra profitabilitatii BVB, in 2009 compania inchizand anul cu o pierdere din exploatare.

“Insa BVB a ramas profitabila si intr-un an dificil precum 2009, dobanzile incasate din plasamentele efectuate compensand pierderea operationala, iar marja neta inregistrata in anul 2009 a fost de 35,5%”, afirma analistii Intercapital Invest.

Bursa a distribuit dividende doar pentru anii 2008 si 2009, valoarea bruta a repartitiei din profitul obtinut fiind de 1,305 lei, respectiv de 1,023 lei.

Planurile Bursei pentru 2010

Planurile Bursei pentru 2010Pe langa listarea pe propria piata reglementata si eficientizarea unor aspecte organizationale, planurile BVB pentru anul 2010 au mai cuprins si dezvoltarea sistemului alternativ de tranzactionare CAN-BVB.

“Alte proiecte pentru viitor sau in analiza includ tranzactionarea unor actiuni emise de companii straine care detin direct sau indirect actiuni la companii romanesti, tranzactionarea unor actiuni emise de companii importante listate la bursele din Europa Centrala si de Sud-Est, finalizarea implementarii sistemului mixt de conturi globale si individuale; mecanisme de tranzactionare pentru short-selling; lansarea unui sistem de tranzactionare pentru produse structurate”, se indica in prospectul de emisiune.

Bursa de Valori Bucuresti are un capital social de 76.741.980 lei impartit in 7.674.198 actiuni cu valoare nominala de 10 lei/actiune.