1 / 5

Piete financiare in deriva. Semnalmente: tensiuni, panica, volatilitate

Evolutiile extrem de volatile ale pietelor financiare din ultimele luni seamana destul de bine cu ce s-a intamplat si la inceputul anului 2008. Bursele sunt pe un trend descendent, cu momente de rebounduri tehnice, dar bilantul ultimelor luni indica scaderi. Tensiunea si nervozitatea sunt elemente decisive in activitatea investitionala, in timp ce fundamentele par a conta tot mai putin.

Tensiunile mari, panica investitorilor care alearga dupa lichiditati si posibilele mari probleme ale tarilor din zona euro au determinat evolutii puternic negative si nervozitate pe burse.

“Conjunctura actuala poate degenera si mai mult si sa se transforme intr-o situatie similara cu anul 2008, daca vom vedea evenimente concrete si nu doar zvonistica. Indicatorii macroeconomici sunt in plina revenire in tarile dezvoltate, rezultatele companiilor externe sunt la cote foarte bune, iar estimarile cu privire la viitorul apropiat sunt optimiste. Deocamdata avem senzatia unui déjà vu, desi pare doar o corectie a unui trend crescator de 1 an”, a explicat Gabriel Necula (foto), broker la Prime Transaction.

Un alt numitor comun dintre criza din 2008 si cea curenta este natura financiara. Daca acum doi ani am asistat la o criza a sistemului financiar-bancar privat, in prezent este vorba de o criza a finantelor publice (manifestata indeosebi la nivelul Zonei Euro).

„Practic, asistam la a doua etapa a unei crize financiare tipice: criza din sistemul financiar-bancar privat a determinat deteriorarea finantelor publice; la randul ei, deteriorarea finantelor publice va afecta functionarea sistemului financiar-bancar privat”, crede Andrei Radulescu, analist financiar la Target Capital.

„Un alt punct comun al celor doua situatii este reactia investitorilor pe pietele financiare. In ambele cazuri am asistat la cresterea aversiunii fata de risc (cresterea primelor de risc, majorarea dobanzilor interbancare), ceea ce a determinat reducerea expunerii pe segmentul de actiuni si majorarea expunerii pe segmentul de obligatiuni. Mai mult, cele mai severe declinuri au fost consemnate la nivelul economiilor care se confruntau cu vulnerabilitati macroeconomice (deficite de cont curent, deficite bugetare)”, a mai spus analistul.

Pietele reactioneaza destul de violent la stirile negative care apar, iar neincrederea incepe sa se instaleze in randul investitorilor - sunt aceia care vand datorita psihologiei si aceia care cumpara datorita argumentelor fundamentale ale companiilor.

“Pana acum nimic diferit fata de 2008. Investitorii vand si pe stiri negative, dar si pe orice revenire a pietei determinata de vesti pozitive. Semnalele acestea sunt specifice unui trend de scadere, de aceea trebuie sa fim foarte vigilenti in privinta indiciilor care pot sugera trendul urmator”, crede Necula.

Pe de alta parte, Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, considera ca este prematur sa afirm ca ne aflam intr-o situatie similara cu cea din 2008.

„Am putut constata insa anumite similitudini cu acea perioada, si ma refer aici la trendul puternic descendent, fenomenul de panica accentuata in randul investitorilor, volatilitatile foarte mari din piata sau puterea redusa a pietelor de a face reveniri. Pentru moment este evident un trend descendent accelerat pe termen scurt, manifestat mai pregnant pe piata noastra, ca urmare a cresterilor prea rapide din primele trei luni ale acestui an si a problemelor economice, sociale si politice locale aparute in ultima perioada. O confirmare a unui trend descendent pe termen mediu al pietei noastre o putem avea mai degraba in toamna, insa pana la acel moment consider ca piata noastra si pietele in general vor inregistra si o perioada de reveniri mai sustinute”, a explicat Aldea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri