Ce inseamna listarea BVB?

Ce inseamna listarea BVB?Listarea unei companii la bursa este procedura prin care compania respectiva devine publica, iar actiunile sale pot fi cumparate si vandute in mod liber prin intermediul sistemelor Bursei de Valori.

Aceasta inseamna ca orice persoana interesata poate cumpara actiunile unei companii listate la bursa, in mod rapid, eficient si fara restrictii.

Spre deosebire de aceasta procedura, modalitatea de cumparare a actiunilor unei companii nelistate este mult mai complicata, birocratica si consumatoare de timp, iar aceasta poate presupune restrictii cu privire la cumpararea sau vanzarea actiunilor.

Pentru Bursa de Valori Bucuresti, listarea actiunilor pe propria piata reglementata de tranzactionare reprezinta un eveniment major, si in acelasi timp o etapa fireasca in procesul de dezvoltare si consolidare a institutiei.

Prin intermediul listarii BVB creste gradul de transparenta si comunicare cu investitorii, mediul de afaceri si publicul din Romania si din afara Romaniei, oferind posibilitatea oricarei persoane sa devina actionar al celei mai importante entitati private a pietei de capital din Romania.

De ce sa cumperi actiuni BVB?

De ce sa cumperi actiuni BVB?Activitatea Bursei si tranzactiile derulate pe pietele sale sunt urmarite de foarte multi investitori, persoane fizice si companii din Romania si din afara Romaniei.

Sectorul serviciilor financiare este unul dintre cele mai importante sectoare pentru investitori, iar Bursa de Valori Bucuresti, membra a acestui sector, este o companie moderna, dinamica si inovatoare.

Pretul de debut a actiunilor BVB la listare este vehiculat a fi intre 37 si 40 de lei/actiune, conform unor estimari ale mai multor brokeri, consultati de Wall-Street.

Acum, dupa listarea BVB, este foarte usor sa devii actionar al Bursei de Valori Bucuresti.

Procedura de cumparare a actiunilor BVB este aceeasi cu cea de cumparare a actiunilor oricarei alte companii listate la bursa, derulandu-se prin intermediari specializati autorizati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) - companii numite Societati de Servicii de Investitii Financiare si Institutii de Credit.

Cu ajutorul intermediarului vei incheia un contract de investitii, vei transfera banii necesari cumpararii de actiuni si vei indica numarul de actiuni si pretul la care vrei sa cumperi.

De ce se listeaza BVB?

De ce se listeaza BVB?Unul din motivele pentru care se listeaza BVB este pentru a oferi un exemplu si altor companii romanesti performante, din diverse domenii de activitate, cu privire la posibilitatile si avantajele listarii. Prin admiterea la tranzactionare a propriilor actiuni BVB demonstreaza ca listarea este un proces benefic pentru companii, care asigura numeroase avantaje.

Transparenta si incredere - Prin listarea actiunilor sale, toate operatiunile si rezultatele bursei devin publice. Astfel, asumandu-si aceleasi responsabilitati de raportare si comunicare ca orice alta companie listata, Bursa de Valori Bucuresti va publica informatii detaliate despre activitatea proprie, incluzand raportari financiare, rapoarte ale auditorilor financiari si comunicate despre evenimente importante.

Posibilitati de finantare - Bursa de Valori Bucuresti, la fel ca orice alta companie listata la bursa, poate lua in calcul, ulterior listarii, alternative de noi de finantare prin piata de capital, prin intermediul unor posibile emisiuni de actiuni si obligatiuni. Acestea se vor putea derula in viitor, in conditiile in care BVB va considera necesara finantarea unor proiecte majore noi de investitii sau pentru dezvoltarea activitatii.

Marketing si promovare - Companiile listate la bursa beneficiaza de o promovare suplimentara fata de cele nelistate. Publicatiile financiare si presa de interes general, investitorii institutionali si individuali, mediul de afaceri si publicul din Romania urmaresc indeaproape evolutia companiilor listate, ceea ce le aduce acestora beneficii in ceea ce priveste reputatia, promovarea, dezvoltarea bazei de clienti si a afacerilor.

Lichiditate pentru actionari - Listarea BVB ofera actionarilor existenti posibilitatea de lichidizare a investitiei in orice moment prin vanzarea actiunilor la bursa. De asemenea, listarea ofera un mecanism simplu si rapid de cumparare a actiunilor BVB de catre orice persoana interesata, fara indeplinirea unor formalitati complicate asa cum se intampla la cumpararea actiunilor unei companii nelistate.