Erste AM versus Raiffeisen AM - Secretele succesului

Erste AM versus Raiffeisen AM - Secretele succesuluiLa sfarsitul lunii mai, Erste Asset Management avea active de 2,114 miliarde lei si o cota de 45,9% pe piata fondurilor deschise de investitii.

Administratorul nu activeaza pe segmentul fondurilor inchise, insa are 4,2 milioane lei din conturi administrate individual. Astfel, activele totale ale Erste AM la finele lunii mai erau de 2,116 miliarde lei, insemnand o cota totala de 44,35%.

Erste se mentine pe primul loc in topul administratorilor de fonduri de mai mult de un an. Ingredientele cele mai importante pleaca de la o echipa puternica si ajung pana la forta impresionanta de distributie a grupului bancar.

“O echipa foarte puternica si eficienta, rodata intr-un mediu dificil si impredictibil, capabila sa administreze in conditii de performanta atat componenta investitionala, cat si activitatile de traning si suport ale unei forte de vanzari de exceptie cum este cea din sucursalele si agentiile BCR, precum si pe cele de marketing si educare a publicului, alaturi de o capacitate superioara de procesare a operatiunilor intr-o evolutie dinamica a parametrilor calitativi”, explica Dragos Neacsu (foto), CEO SAI Erste Asset Management, motivatiile succesului fondului pe care il administreaza.

In acelasi timp, divizia de asset management a grupului Raiffeisen ocupa a doua pozitie in topul administratorilor de fonduri, cu active de 1,49 miliarde de lei pe zona fondurilor deschise, avand o cota de piata de 32,6%.

Raiffeisen Asset Management (RAM) avea la finalul lunii mai 29,9 milioane lei pe fonduri inchise si 32 de milioane pe conturi administrate individual. Astfel, compania detine active totale de 1,55 miliarde lei si o cota de piata de 32,5%.

Raiffeisen detine pozitii de top in sfera serviciilor financiare in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, in consecinta e firesc sa detina si in Romania un loc important in piata investitiilor administrate, crede Mihail Ion, presedintele RAM.

“Avem o echipa cu calificari la standarde internationale cele mai ridicate in domeniul managementului investitiilor si administrarii riscurilor, o retea de distributie bancara puternica ce a integrat foarte bine fondurile in gama produselor de economisire-investire. Nu in ultimul rand, produsele pe care le-am lansat au marcat o serie de premiere pentru piata romaneasca ce corespund cerintelor pietei”, a declarat Ion, pentru Wall-Street.

Cum isi impart bancherii 90% din piata de asset management


Miza pe produse competitive, adaptate la criza

Miza pe produse competitive, adaptate la crizaDin totalul de 2,116 miliarde de lei din activele administrate de Erste Asset Management, 2,112 miliarde provin din fondurile deschise de investitii si doar 4 milioane din conturile administrate individual.

Administratorul nu are niciun fond inchis, dar analizeaza perspectivele largirii mixului de produse, inclusiv in zona fondurilor inchise.

Pe de alta parte, componenta portofoliilor individuale devine tot mai importanta in business-ul EAM, din perspectiva anilor ce vin.

“Ponderea activelor administrate sub forma unor portofolii, atat pentru clienti persoane fizice, cat si pentru investitori institutionali va creste semnificativ in total active din perspectiva urmatorilor 3-5 ani. Este relevant sa subliniem faptul ca, din perspectiva regionala (ECE) pe care ne-o confera Erste Asset Management Gmbh, ponderea portofoliilor administrate s-a triplat in ultimii trei ani, insumand in prezent active de peste 6 miliarde de euro”, a explicat Dragos Neacsu pentru Wall-Street.

Cresterea constanta a activelor EAM a venit pe fondul existentei produselor potrivite la momentul potrivit, in conditiile unui apetit scazut la risc din partea investitorilor si pe fundalul unei tendinte de reducere a inflatiei si de relativa stabilitate a cursului valutar, a explicat asset managerul Erste.

“In plus, am avut avantajul unei forte de vanzari experimentate deja in vanzarea unor produse investitionale cu risc scazut”, a mai spus Neacsu.

Raiffeisen Asset Management a bifat, la finalul lunii mai, active totale de 1,559 miliarde de lei, din care 1,498 din fondurile deschise, 30 de milioane din fonduri inchise si 32 de milioane din conturi administrate individual.
“Desi suntem cel mai mare administrator de portofolii individuale din Romania, ponderea acestora in totalul activelor administrate este inca redusa. Oferim astfel de servicii doar investitorilor institutionali”, a explicat Mihail Ion (foto).

Premisele mentinerii Raiffeisen pe a doua pozitie in topul administratorilor de fond sunt gama de produse adecvata cerintelor pietei, randamentele atractive oferite investitorilor, reteaua de distributie extinsa si pregatirea fortei de vanzare au fost premisele cresterii.

“Nivelul inca redus al plasamentelor in fonduri in Romania comparativ cu importanta ridicata acordata de investitori fondurilor in tarile dezvoltate sau ale Europei Centrale si de Est arata potentialul pe termen lung al acestui segment al pietei financiare in Romania”, considera presedintele RAM.

El evidentiaza cateva elemente care au diferentiat fondurile Raiffeisen, in sensul ofertei mai largi fata de piata.

Astfel, pana de curand RAM avea singurul fond din piata cu plasamente purtatoare de dobanda denominat in EUR, cu active de aproape 110 milioane euro acumulate in 3 trimestre. De asemenea, administratorul din grupul austriac sunt singurii care ofera fonduri cu capital protejat, lichiditate asigurata prin structura fondului (fond deschis).

Raiffeisen AM lanseaza al doilea fond cu capital protejat



Planuri de viitor

Planuri de viitorUn element-cheie in dominatia bancilor si pe zona de fonduri mutuale ramane puterea de distributie a grupurilor financiare mari.

Mihail Ion admite ca reteaua de distributie este un factor foarte important al cresterii RAM, pentru ca permite accesul la o baza foarte mare de clienti. De exemplul, Raiffeisen Bank are 2 milioane de clienti in Romania.

Si Dragos Neacsu este de acord ca sistemul de distributie este foarte important in actuala faza de educare a publicului si dezvoltare a pietei de investitii. “Romania nu face exceptie de la modelul Europei continentale, care pune retelele bancare in centrul dezvoltarii industriei fondurilor de investitii”, crede asset managerul EAM.

Punctele slabe ale Raiffeisen Asset Management sunt mai degraba valabile pentru intreaga piata, crede Ion. El se refera la insuficienta cunoastere a produselor de catre publicul larg, o cultura a economisirii relativ precara si un univers investitional relativ restrans.

Pe viitor, RAM isi propune largirea gamei de produse, dar numai pe masura ce vor identifica noi oportunitati in piata si noi cerinte din partea clientilor.

“Raiffeisen Asset Management are deja o gama larga de produse, cea mai larga din piata locala, si este singura societatea de administrare din Romania prezenta pe toate segmentele pietei investitiilor administrate: fonduri deschise, fonduri inchise, portofolii individuale, fonduri de pensii facultative”, a explicat Mihail Ion.

Pentru Erste Asset Management, largirea bazei de clienti este unul din obiectivele principale.

“Ne propunem ca pana la finele anului sa putem vorbi despre mai mult de 100.000 de investitori in fondurile administrate de SAI Erste Asset Management”, a exlicat Dragos Neacsu.

In opinia sa, exista cateva puncte mai sensibile in companie, care necesita un efort continuu de adaptare la presiuni si evolutii dinamice.

“Sistemele informatice, alaturi de resursele umane, sunt cele mai solicitate de procesul de crestere rapida intr-o companie ce activeaza in zona serviciilor financiare. Ele necesita un efort continuu de adaptare la noile conditii, mai ales intr-un mediu inca instabil din punct de vedere al reglementarilor specifice, cum este piata de capital din Romania. Nu as spune ca aici avem un punct slab, dar aici exista o presiune continua de adaptare in timp cat mai scurt la evolutii foarte dinamice, cantitative si calitative precum si o nevoie obiectiva a managementului de rafinare permanenta a informatiilor despre clienti si operatiunile acestora”, a mai spus Neacsu.