1 / 4

Saptamana verde pe Bursa

Trendul descendent in care bursa romaneasca intrase in ultimele luni pare sa fi luat o pauza, pe fondul indepartarii riscului guvernamental (dupa respingerea motiunii de cenzura), dar si a unor sentimente pozitive pe pietele internationale, importate si de investitorii de la BVB.

Tendinta de crestere are potential de sustinere pe termen scurt, insa pe termen mediu estimarile se blocheaza din cauza perioadei de raportari financiare pe pietele externe, decisive pentru conturarea urmatoarelor directii.

“Piata a inceput sa creasca in special datorita eliminarii riscului politic si guvernamental. Tendinta de atenuare a riscului de pe pietele europene si increderea in evolutia economiei din SUA s-a manifestat imediat si la noi asa cum era de asteptat cu amplitudini destul de mari”, a declarat Gabriel Necula (foto), broker la Prime Transaction.

In sedinta de ieri, indicii BVB au inchis cu aprecieri semnificative, in conditiile in care primele cotatii erau relativ indecise. Lichiditatea a fost mai scazuta decat ieri, cand s-a resimtit o presiune pe cumparare, dar se mentine in media ultimelor luni.

Astfel, lichiditatea totala pietei de ieri a fost de 29 milioane de lei (7 milioane de euro), majoritatea tranzactiilor fiind facute pe piata de actiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a castigat 2,33%, pana la 5.218,69 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,7%, pana la 3.067,46 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat cea mai mare apreciere, de 4,09%, pana la 22.981,49 puncte, iar indiceleROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a castigat 1,74%, ajungand la 10,575,77 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 2,84%, pana la 484,77 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a inchis cu o crestere de 1,97%, pana la 733,29 puncte.

“Evolutia pietei interne de capital din ultimele zile a fost determinata de climatul bursier international predominant favorabil (indicele S&P 500 a depasit media mobila de 200 zile), precum si de atenuarea temerilor cu privire la haosul politic pe plan intern (pe fondul respingerii motiunii de cenzura pe 15 iunie). Daca am fi asistat la o cadere a guvernului in acest moment, situatia macroeconomica interna s-ar fi deteriorat si mai mult, iar accesul statului la finantare ar fi fost puternic afectat (in sens negativ)”, crede Andrei Radulescu, analist la Target Capital.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri