1 / 13

Amintirea unor eforturi conjugate

In 1992, un nucleu format din Banca Nationala a Romaniei, Ministerul de Finante si Institutul Roman de Investitii (condus de George Constantin Paunescu) pregateau infiintarea bursei in Romania. Un act de curaj pentru o tara inca in convalescenta dupa jumatate de secol de comunism.

Cu toate acestea, entuziasmul specific unui inceput de drum, provocarea construirii unei institutii capitaliste si dorinta celor implicati de a crea o piata de referinta in regiune au invins dificultatile.

Insa, bursa romaneasca nu arata in prezent asa cum o vedeau fondatorii acum 15 ani.

Interventia negativa a politicului, dublata de excluderea din proiectele de privatizare si finantare, dar si concentrarea participantilor pe business-urile proprii au stopat dezvoltarea bursei asa cum era ea anticipata.

Regretele fondatorilor BVB se leaga in principal de stoparea dezvoltarii Bursei spre culmile pe care ei le vedeau in urma cu 15 ani si stagnarea la un nivel inca imatur. Iar satisfactiile pleaca de la reusita comuna de a infiinta "un templu al capitalismului intr-o tara in care statul predomina toate zonele de activitate."

Dupa o criza care a demonstrat ca piata romaneasca este la un nivel inca incipient, imatur si lipsit de substanta, vinovatii si cauzele sunt usor de gasit. Insa multi uita ca, in 1995, dupa trei ani de eforturi conjugate, pe 23 iunie se inaugura oficial Bursa de Valori Bucuresti. O amintire inca vie pentru cei prezenti acum si o satisfactie pe care nici criza nu o poate umbri.

Comunitatea coagulata la inceputurile bursei moderne s-a pierdut in timp, mare parte din primele generatii din brokeri au iesit pe parcurs din piata, din diverse motive.

Wall-Street a retrait, impreuna cu o parte a fondatorilor BVB, emotiile acelor vremuri, in care brokerii erau o echipa unita, iar dezvoltarea bursei un deziderat comun.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri