Aurul - garantia perfecta pentru portofoliu

Aurul - garantia perfecta pentru portofoliuIn ultimii zece ani, aurul s-a dovedit a fi cel mai bun activ. Incepand cu anul 2001, pretul acestuia a crescut de aproape cinci ori; exprimat in euro, acesta a inregistrat o crestere anuala de aproximativ 13,5%, se arata intr-un raport al grupului Erste.

Insa, cresterea pretului aurului nu este inca perceputa ca fiind sustenabila. In urma achizitiilor de aur facute de bancile nationale ale Indiei, Arabiei Saudite si Chinei, bancile centrale au devenit cumparator net, pentru prima data in ultimii 20 de ani. Analistii Erste Group considera ca este vorba de o noua etapa a pietei in crestere.

“Pe masura ce increderea in moneda fiduciara scade constant, aurul isi demonstreaza din nou stabilitatea valorii, asa cum a facut-o si pana acum, de-a lungul secolelor. Cea mai buna dovada a faptului ca nivelul actual al pretului aurului nu este nici pe departe o situatie speculativa este comparatia dintre datoria publica si aurul detinut”, scriu analistii Erste.

Daca s-ar acoperi cu aur 10% din datoria publica a SUA, pretul aurului ar trebui sa urce la 4.500 de dolari. In prezent, expertii preconizeaza ca pretul aurului va ajunge la aproximativ 2.300 dolari, pe termen mediu. Intr-un interval de un an, acestia prevad un pret de 1.600 dolari pe uncie.

Cererea investitorilor pentru aur isi continua tendinta ascendenta. In 2009, s-a ridicat la 1.270 tone. In special fondurile tranzactionate la bursa – ETF (594 tone) au inregistrat o crestere semnificativa. Se estimeaza ca aurul va detine treptat o pondere tot mai mare in alocarea activelor. Aurul devine tot mai tentant chiar si pentru marile fonduri de hedging.

Se spune ca aurul este investitia preferata a celor care propovaduiesc sfarsitului lumii, a pesimistilor si a propagandistilor fricii care mizeaza pe caderea sistemului financiar.

„Deseori se trece cu vederea faptul ca aurul este o excelenta garantie pentru portofoliu, avand in spate o istorie de mai multe mii de ani,“ a declarat Ronald Stöferle, analist aur in cadrul Erste.

Metal moale, valuta forte – a inceput remonetarizarea aurului

Metal moale, valuta forte – a inceput remonetarizarea auruluiAurul este valuta aleasa de piata libera pe parcursul ultimelor milenii, fiind dintotdeauna intotdeauna un indicator al soliditatii sistemelor financiare, al sistemelor monetare si al inflatiei.

Aurul este un reper excelent pentru calitatea monedei. Nu este expus la niciun risc de lichiditate si este acceptat si tranzactionat in intreaga lume, in mod permanent si are avantajul de a nu fi expus nici la riscul de credit, fiindca nu isi va pierde niciodata intreaga valoare.

„Practic, toate valutele de hartie se depreciaza clar fata de aur, pe termen lung. Nu credem ca problemele cu care ne confruntam pot fi rezolvate in doar cateva zile,“ a explicat Stöferle.

Aurul si metalele pretioase reprezinta singura categorie de active care isi pastreaza valoarea atat in contexte inflationiste, cat si deflationiste, in mod sustenabil, acest lucru fiind un factor important in sustinerea cresterii pretului aurului.

Analistii Erste cred ca o extindere rapida a capacitatilor de productie este foarte putin probabila.

“Cresterea productiei, a costurilor cu energia si salariile sunt o parte din factorii care au compensat din plin cresterile pretului aurului. In plus, rezervele care pot fi exploatate cu usurinta sunt in mare parte epuizate, ceea ce inseamna ca metalul trebuie extras de la adancimi mai mari, productia devenind astfel tot mai costisitore. De aceea, scenariul nostru privind pretul maxim al aurului ramane intact”, se mai arata in raport.

Decuplarea de dolar

Decuplarea de dolarIn anul 2010, pretul aurului nu a mai depins de evolutia dolarului. Tendintele recente arata ca un dolar mai puternic nu inseamna neaparat un pret mai slab al aurului.

Aurul si-a mentinut pretul ridicat in pofida redresarii dolarului si a atins un nou nivel, cel mai ridicat de pana acum. Un lucru remarcabil, dat fiind caracterul sau slab sezonier, care ar putea fi si un argument in favoarea unei noi faze a pietei in crestere.

“Pietele in crestere pentru aur sunt caracterizate de doua sentimente omenesti extrem de puternice: teama si lacomia. Este foarte probabil ca o combinatie a acestor doi factori sa determine aurul sa urmeze o curba parabolica in etapa finala a acestei evolutii”, informeaza raportul de analiza.

Prin urmare, analistii Erste se asteapta ca aurul sa atinga pretul tinta de 2.300 dolari pe termen lung, la sfarsitul ciclului.

Multi jucatori de pe piata au dificultati in a face diferenta intre o piata in crestere si o situatie speculativa.

Daca analizam mai multe exemple din trecut, observam clar ca in prezent nu este o situatie speculativa in ceea ce priveste aurul. Valoarea aurului detinut de SUA se ridica in prezent la aproximativ 1,85% din PIB SUA. In 1940, aceasta era de peste 20%, iar in 1980 era de aproape 7%.

O comparatie dintre aur si istoricul masei monetare sugereaza, de asemenea, ca nivelul actual al pretului este atractiv. Daca 45% din masa monetararestransa (M1) ar fi acoperita cu aur – asa cum s-a intamplat in 1980 – pretul aurului ar trebui sa creasca la aproximativ 10.000 dolari.

Pentru a acoperi masa monetara extinsa (M2), pretul aurului ar trebui sa urce chiar la 30.000 dolari. Profilul oportunitati/risc pentru investitiile in aur este in continuare excelent. Pe baza ipotezei tehnice fundamentale conform careia „rezistenta se transforma in sprijin”, pragul de 1.000 dolari pare sa ofere un sprijin solid. Analistii nu cred ca pretul aurului va scadea sub acest nivel in anul urmator.