1 / 4

"S-a decis adancirea recesiunii economice"

Decizia Guvernului de a creste TVA la 24%, dupa ce reducerea pensiilor a fost declarata neconstitutionala pune pe jar mediul de afaceri. Inca din mai, cand aceasta masura era vehiculata ca facand parte din planul executivului, existau multe ingrijorari privind efectele negative ale acestora.

Consumul va scadea si mai mult, evaziunea fiscala va atinge cote si mai ridicate in Romania, iar multe dintre firmele care au reusit sa treaca de primul val al crizei vor intra in faliment in cazul unei majorari a TVA. In plus, veniturile populatiei se vor reduce, in prima faza din cauza unei cote unice de impozitare mai ridicate si, in a doua faza, vor avea o putere de cumparare mai redusa din cauza ca totul se va scumpi ca urmare a majorarii cotei TVA. [Ce spune mediul de afaceri despre amenintarea cresterii TVA si a cotei unice]

Daca bursa locala a corectat in perioada aprilie – mai anticiparile negative legate de reducerea salariilor bugetarilor si pensiilor, majorarea impozitelor si taxelor reprezinta factori de adancire a recesiunii economice din Romania pentru o perioada mai mare de timp si implicit motive pentru un cadru negativ pe piata de actiuni.

Vineri s-a decis practic adancirea recesiunii economice ce nu numai ca se poate prelungi in 2011, dar poate fi mult mai abrupta acum in 2010”, sustine Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza al Intercapital Invest, in raportul saptamanal.

Impozite indirecte mai mari pot genera inflatie, ceea ce pune o presiune importanta pe deciziile de politica monetara, lasand autoritatilor in cauza o marja de manevra mai ingusta pentru a da o directie agregatelor economice.

Un mediu de afaceri impredictibil, prin imposibilitatea de a se putea realiza bugete si planuri de investitii sau prin neputinta anticiparii unor factori de natura fiscala, nu este dorit de niciun antreprenor roman sau investitor strain care ar dori sa investeasca in Romania si sa spere la o dezvoltare solida a businessului sau. Acestea se adauga la un mediu de afaceri oricum destul de ostil antreprenorilor si unor conditii de scadere economica. Bugete sau poate chiar investitii realizate la inceputul anului prezinta validitate zero in acest moment”, mai noteaza analistul Intercapital.

Astfel, un mediu investitional ostil, o dobanda reala zero sau, cine stie, chiar negativa ne pot duce catre acelasi probleme pe care le-am cunoscut in anii 2008-2009 si anume la deprecierea treptata si sigura a cursului de schimb.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri