1 / 4

Speculatorii au facut legea pe bursa

Dupa scaderea Bursei cu peste 80% fata de maxime, in prima parte din anul 2009 investitorii au mizat mai mult pe detinerile mai lungi.

Prezenta speculatorilor a crescut semnificativ incepand cu ultimele luni din anul trecut. Dupa aprecieri de peste 100% pe indicele BET, respectiv 200% pentru BET-FI, indicele de volatilitate a crescut semnificativ.

“Practic, putem spune ca in prezent prezenta speculatorilor in piata este mult mai agresiva, cel putin 70% din tranzactii fiind derulate in ultimele luni de catre acestia. Si este normal sa fie asa atata timp cat perspectivele macroeconomice pozitive se lasa inca asteptate si momentan nu putem miza pe o revenire a pietelor pe un termen mai lung”, crede Adi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest.

In acelasi timp, legat de asteptari, prima parte a anului a readus optimismul investitorilor, care au crescut, cel putin pentru un timp, ca ce a fost mai rau a trecut.

“Dupa primul trimestru au inceput noi probleme si atunci imediat s-a reactionat din nou cu teama ca ar putea urma o noua criza asemanatoare cu cea din 2008”, a explicat Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

Practic, investitorii au reinceput sa isi asume riscuri mai mari, care au fost si remunerate din plin in piata in primul trimestru.

Insa din al doilea trimestru, evolutiile au inceput din nou sa penalizeze investitorii pe termen lung, din cauza problemelor din zona Euro.

“S-a creat din nou impresia ca o strategie ‘Buy and Hold' nu isi are locul in atitudinea pietei, cel putin deocamdata”, a mai spus Necula.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri