BCR intra in hora brokerilor bancari cu platforme online

BCR intra in hora brokerilor bancari cu platforme onlineBanca Comerciala Romana (BCR) a lansat un portal de investitii, ce ofera un pachet de servicii de informare, educare si tranzactionare pe mai multe piete.

Portalul BCR, disponibil la adresa http://investitii.bcr.ro, ofera informatii despre produse, un serviciu de tranzactionare online (BCR Broker), studii si analize de piata, precum si educatie investitionala. Informatiile vizeaza toate categoriile principale de produse (precum obligatiuni sau produse structurate), alaturi de cele despre pietele financiare.

Platforma de tranzactionare BCR Brokeri ofera accesul la tranzactionarea de actiuni, obligatiuni si produse structurate pe pietele din Bucuresti, Viena si Frankfurt.

Platforma BCR Trader permite tranzactionarea a mai mult de 155 de perechi valutare, inclusiv Aur si Argint pe spot, forward FX, Optiuni FX, Futures si peste 6.600 de CFD-uri.

“Cu aceasta platforma vizam atat investitorii de retail cat si pe cei institutionali. Am observat o caracteristica specifica pietei romanesti – investitorii instituionali prefera sa foloseasca platforme online in derularea operatiunilor”, a explicat Valerian Ionescu (foto), seful departamentului de piete financiare al BCR.

Banca Comerciala Romana este al patrulea grup financiar online care a lansat o platforma bursiera online in ultimul an, dupa KBC, Credite Europe Bank si Alpha Bank, in toamna anului trecut.

Chiar daca nu sunt vizati exclusiv clientii de retail, ci si cei institutionali raman cu o pondere importanta, business-urile bancare incep sa urmeze acelasi trend. In continuare, sistemul de distributie al bancilor este inca imbatabil, atat in zona fondurilor de investitii, cat si pe piata de capital.

Desi brokerii mici se lupta pentru cota de piata, clienti si rulaje, topul este dominat de SSIF-urile din marile grupuri financiare, unde business-ul e mai mult industrializat, fara o prea mare orientare pe client.

Lupta intre banci si brokerii independenti. Miza – cota de piata


Instrumente noi pentru investitorii romani

Instrumente noi pentru investitorii romaniErste Group este primul emitent de produse structurate pe piata romaneasca de capital, iar Banca Comerciala Romana (BCR) va actiona in calitate de furnizor de lichiditate pentru acestea

Certificatele Index si Certificatele Turbo (turbo long si turbo short), ce au ca activ suport aurul, petrolul sau indicele blue chip DAX al bursei germane, ofera publicului oportunitatea de a investi atunci cand pietele sunt in crestere, dar si atunci cand acestea sunt in scadere.

“Pietele sunt in permanenta miscare iar investitorii cauta cele mai bune optiuni de investitii. Acum, investitorii pot beneficia de pietele in crestere, dar si de cele in scadere; certificatele de investitii sunt transparente, implica costuri reduse si se pot tranzactiona cu usurinta.

Experienta pozitiva in materie de produse similare, dobandita pe pietele austriaca si ungara, ne determina sa credem ca strategia noastra de produse si servicii inovative va oferi investitorilor romani idei si abordari noi de investitii”, a declarat Wolfgang Schoiswohl, Vicepresedinte BCR Corporate si Trezorerie.

Noile produse se adreseaza investitorilor care cauta sa-si optimizeze expunerea sau care sunt in cautare de oportunitati de investitii. Investitorii isi pot folosi propriile cunostinte despre conditiile pietei astfel incat sa beneficieze de un potential optim de crestere si de eficienta costurilor.

“Lansarea produselor structurate la Bursa de Valori Bucuresti reprezinta un pas inainte pentru piata de capital romaneasca, investitorii putand beneficia de toate avantajele pe care un astfel de instrument financiar le ofera: un mix de strategii complexe de investitii intr-un singur instrument, transparenta, expunere customizata la risc, eficienta costurilor, flexibilitate in denominarea instrumentului. Dar cel mai important dintre acestea este lichiditatea pietei, ce va fi asigurata de catre BCR in calitate de furnizor de lichiditate. Astfel, oricine doreste sa cumpere sau sa vanda unitati de produse structurate va avea o contraparte”, a declarat Anca Dumitru (foto), directorul general al BVB.

Produsele de investitii structurate sunt tot mai populare in Europa. Astfel, in Austria, piata acestora a fost de 12 miliarde euro, in Germania, de 105 miliarde euro, iar in Ungaria, de 133,95 milioane euro, in primul trimestru al acestui an.

Si in Ungaria este o piata mica, insa s-a ajuns ca 1% din banii din bursa ungara sa mearga in aceste certificate. Cea mai veche piata a produselor structurate este in Germania, din 1990, ajungandu-se la peste 100 miliarde de euro.

Adrian Simionescu, managerul Viena Investment Trust, se asteapta ca produsele structurate sa fie bine primite in piata romaneasca, deoarece sunt produse ce urmaresc modelul instrumentelor derivate. Citeste mai multe aici.


Asteptarile BCR : Targeturi si cifre

Asteptarile BCR : Targeturi si cifrePrincipalul scop este educatia pentru aceste produse – pentru brokeri si investitori. Astfel, pana la finalul acestui an, miza va fi pe educare. Insa targetul BCR pentru urmatorii 2-3 ani este sa ajunga la volume de 100 de milioane de euro, urmand exemplul Ungariei.

Oficialii BCR vor incerca sa educe publicul prin intermediul paginii web, prin traininguri interne si chiar seminarii prentru clienti si brokeri, din toamna.

BCR se asteapta ca aproximativ 10-15% din cei 50.000 de potentiali clienti cu active de peste 40.000 euro sa fie interesati de produsele sale structurate, a declarat directorul de retail din cadrul BCR, Sorin Mititelu (foto).

"Desi produsul poate fi accesat de oricine, principala noastra tinta o constituie clientii care au o valoare a activelor de peste 40.000 euro. In fapt, vorbim de aproximativ 50.000 de potentiali clienti, insa nu este suficient sa vorbim doar de faptul ca detin niste resurse care pot fi plasate, conteaza foarte mult si comportamentul investitional. Nu putem considera toti clientii ca fiind potentiali investitori pentru ca profilul poate fi destul de diferit. Astfel, din cei 50.000 potentiali, probabil ca 10-15% vor fi interesati de astfel de plasamente", a spus Sorin Mititelu.

El a adaugat ca, pe langa aceasta categorie, se asteapta ca si alti investitori sa gaseasca produsele structurate atractive.

"In plus, trebuie luat in calcul ca activi pe astfel de piete sunt si cei care au venituri peste medie, au o varsta de peste 30 de ani si au deja succes in cariera sau in afaceri. Plaja de clientela este ceva mai larga", a explicat directorul responsabil de dezvoltarea produselor de retail din cadrul BCR.

Valerian Ionescu sustine ca desi acestea par sofisticate, sunt de fapt simple si usor de inteles si se asteapta ca ele sa fie mai usor intelese decat derivatele, in momentul lansartii loc.

In portofoliul investitional din Europa, certificatele structurae au o pondere importanta, ajungand si la peste 50% (mai ales in tarile germane).

“Au mai multe caracteristici care le fac atractive: investitorii beneficiaza de ambele trenduri ale pietei, sunt variate, acopera toata paleta de profiluri de risc si au la baza active foarte lichide si transparente, investitorii avand informatii disponibile la orice moment”, a explicat Ionescu.

In prima sedinta de tranzactionare a certificatelor, investitorii au mers spre certificatele index pe petrol (EBWTI), aur (EBGLD) si pe indicele DAX (EBDAX). De asemenea, au fost cautate si certificatele turbo long (EBDAXTL) si short (EBDAXTS) pe indicele DAX si cele short pe aur (EBGLDTS)


Certificate index versus certificate turbo

Certificate index versus certificate turboCertificatele turbo ofera posibilitatea de a beneficia de fluctuatile pietei in ambele directii.

Certificatele turbo Long vizeaza cresterea preturilor, pe cand certificatele turbo Short vizeaza scaderea lor. Fiecare miscare in pretul instrumentului de baza poate duce la castiguri mari si disproportionate datorita efectului de levier.

Conform informatiilor de pe platforma de investitii a BCR, atat timp cat potentialul de castig nelimitat este partea pozitiva a acestui certificat, riscul de a pierde tot capitalul investit odata cu atingerea barierei, este partea negativa. In cazul certificatelor turbo long, bariera este stabilita sub pretul actual al instrumentului, pe cand certificatele turbo short au bariera setata deasupra pretului actual al instrumentului de baza. Exista certificate turbo cu si fara data de expirare.

Certificatele turbo au efectul de levier incorporat. Fluctuatile pretului instrumentului de baza sunt relativ independente de volatilitate. Daca pretul instrumentului creste, pretul certificatelor turbo long/short creste/scade disproportionat in raport cu nivelul instrumentului in functie de efectul de levier .

Efectul de levier rezulta din pretul de cumparare mic al certificatelor comparativ cu investitia directa in instrument. Cu cat este mai mic pretul de cumparare al certificatului Turbo, cu atat este mai mare efectul de levier.

Efectul de levier urmareste urmatoarea formula: Certificatele turbo au un pret tinta (strike) si o bariera. Valoarea intrinseca a certificatului Turbo este diferenta dintre pretul actiunii si pretul tinta (pentru certificatele Turbo Long) ori diferenta dintre pretul tinta si pretul actiunii (pentru certificatele Turbo Short).

Cu un certificat index, investitorul beneficiaza direct de evolutia instrumentului ce sta la baza produsului. Permit diversificarea riscului pentru ca nu se investeste intr-un instrument financiar ci intr-un index, cum ar fi ATX.

Pierderile unui grup de actiuni pot fi atenuate de castigurile altui grup din index, astfel ca riscul total e mai scazut daca detineti un certificat index decat o actiune specifica. Certificatele index pot fi emise pe indici de performata dar si pe indici de pret, se mai arata pe site-ul dezvoltat de BCR.

Certificatele index sunt emise la o anumita rata de schimb in raport cu valoarea instrumentului care sta la baza, de cele mai multe ori sunt tranzactionate 1:100 sau 1:10 cu indexul. Aceasta inseamna ca daca ATX este la 3700 puncte, un certificat index cu o rata de schimb 1:100 cu ATX va costa 37 euro. In plus certificatele index reprezinta o forma eficienta de a investi deoarece ele nu prezinta nici un fel de taxa de management.