1 / 5

Lovitura de imagine pentru companie

Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania si directorul sucursalei din Romania a bancii cipriote Bank of Cyprus au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, sub acuzatia de manipularea pietei de capital, alaturi de mai multe persoane implicate.

Chiar daca prezumtia de nevinovatie ramane valabila pentru toti invinuitii, pana la proba contrarie, piata va resimti efectele primului caz de acest gen din Romania, la nivel de credibilitate si incredere.

Adrian Simionescu (foto), manager Vienna Investment Trust, nu crede ca este vorba de manipularea pietei de capital, ci de folosirea de informatii confidentiale, in cel mai rau caz.

“Chiar si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a transmis mesajul ca aceste tranzactii nu au fost manipulari, prin anumiti comisari”, a mai spus Simionescu.

In opinia sa, scenariile privind acest scandal, ancheta DIICOT in acest caz si deciziile luate pot pleca de la ipoteza unor implicatii la nivel politic si pot ajunge pana la ipoteza utilizarii instrumentelor statului pentru a fi denigrate anumite companii, in vederea scaderii pretului si achizitionatii la nivele scazute.

“Nu face un serviciu bun pietei financiare, ar putea sa alunge multe intrari de capital din exterior, si fara niciun fundament. Pana la solutionarea cazului poate fi o lovitura puternica, sau chiar fatala, la nivel de credibilitate”, a mai spus Simionescu.

In sedinta de ieri, actiunile TLV nu au scazut violent dupa revenirea la tranzactionare. Daca inainte de suspendare, scaderile depasisera 6 procente, actiunile bancii au inchis ziua cu o depreciere de aproape 4%.

Un alt broker a declarat ca incertitudinile din aceasta ancheta pot afecta increderea si credibilitatea in piata de capital in general si in emitent, in particular. “Astfel de vesti nu fac decat sa accentueze lipsa de incredere, o problema inca acuta in Romania. Cu cat aceasta situatie se va prelungi, cu atat efectele se vor resimti tot mai acut”, a mai spus brokerul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri