1 / 5

Performanta = asumare de riscuri

Dupa lansarea celor doua fonduri clasice in primavara, de actiuni si monetar, oficialii Intercapital Investment Management anuntau o strategie de dezvoltare mai agresiva, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Dar lansarea unui fond inchis cu investitii in zona financiara, din care jumatate in Fondul Proprietatea seamana, la prima vedere, cu un bungee jumping fara coarda, in conditiile unei piete doborate de incertitudini si de aversiune la risc.

“Daca ne dorim performanta, trebuie sa ne asumam si riscuri foarte mari”, spunea Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest, la deschiderea sedintei BVB, cu prilejul inceperii ofertei iFond Financial.

In acelasi timp, Andreea Gheorghe (foto), directorul adjunct al SAI-ului spune ca lansarea oricarui fond in contextul dat si avand in vedere gradul de dezvoltare actual al pietei de capital reprezinta un act de curaj.

„Cand am conceput iFond Financial ne-am gandit ca putem oferi investitorilor acces la Fondul Proprietatea (FP), dar si o diversificare pe sectorul financiar. FP urmeaza a fi cel mai important proiect din istoria bursei de valori, listarea acestuia fiind asteptata cel mai tarziu pentru anul 2011, in acest moment pasi necesari a fi indepliniti in vederea listarii fiind extrem de simpli in comparatie cu cei care au fost parcursi pana acum”, a declarat Andreea Gheorghe, pentru Wall-Street.

In acest moment, investitia in FP este destul de anevoiasa pentru un investitor de retail neexistand o piata continua in acest sens, transferul dreptului de proprietate avand loc la Depozitarul Central prin contract de cesiune.

Astfel, noul fond al Intercapital Investment Management devine un instrument de investitie in actiunile FP, intr-o maniera transparenta si reglementata.

„In conditiile in care peste 50% din tranzactii zilnice au loc pe companii din acest sector, consideram sectorul financiar benchmark pentru bursa romaneasca, acesta fiind unul din motivele alegerii unei astfel de diversificari”, a mai explicat oficialul Intercapital.

Mai mult, odata cu listarea FP, importanta sectorului financiar la BVB va creste. Un alt motiv pentru alegerea sectorului financiar este subevaluarea acestuia si potentialul de crestere pe termen lung, in conditiile in care si FP si cele cinci SIF-uri se tranzactioneaza cu un discount considerabil fata de valoarea activului net.

„Daca ne uitam pe un istoric al evolutiei P/VUAN, putem estima ca potentialul de crestere al SIF este unul important pe termen lung. In ceea ce priveste Fondul Proprietatea, in acest moment acesta se tranzactineaza cu un discount considerabil fata de valoarea activului net, discountul reflectand in parte si faptul ca fondul este nelistat. Odata cu listarea, pretul din piata ar trebui sa se ajusteze in mod pozitiv, pentru a reflecta noile conditii, si anume riscul mai mic generat de cresterea lichiditatii si a transparentei in legatura cu companiile din portofoliu”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri