O privire de ansamblu

O privire de ansambluDin 68 de intermediari activi la Bursa de Valori Bucuresti, aproape 20 fac parte din grupuri bancare sau financiare, restul fiind SSIF-uri independente.

Topul primilor 10 intermediari din primul semestru este dominat numeric de SSIF-urile bancare, ce acumuleaza si peste 55% din intreaga cota de piata. Cei trei brokeri independenti prezenti in aceasta ierarhie (IFB Finwest, SSIF Brokeri si Intercapital) au impreuna doar 13 procente din intreaga piata. [Lupta intre banci si brokerii independenti. Miza – cota de piata]

Dintre banci, liderul anului trecut, BRD, conduce si topul la sase luni, cu rulaje totale de 2,3 miliarde de lei si o cota de piata de 18,39%. In acelasi timp, casa aradeana de brokeraj IFB Finwest este cel mai activ intermediar independent la BVB, cu o valoare totala tranzactionata de 863 milioane si o cota de piata de 6,77%.

In analiza comisioanelor primilor 10 intermediari activi la BVB, dupa rulajele din primele sase luni ale anului, tendinta conturata este uniforma: brokerii institutionali fie prefera sa nu abordeze subiectul comisioanelor, fie explica de ce sunt secrete, in timp ce "retailerii" le publica pe paginile de internet, accesibile tuturor.

Singura exceptie din aceasta ierarhie este KBC Securities, un broker exclusiv institutional pana anul trecut, cand a lansat platforma online uTrade. Oficialii KBC au vorbit despre comisioanele aplicate tranzactiilor prin intermediul platformei, deci cele pentru investitorii de retail.

In general, pentru sume mai mari de 300.000, comisionul devine negociabil in cazul brokerilor de retail. Cu cat suma tranzactionata creste, cu atat intermediarii gasesc oferte pentru a-si fideliza clientii.

Brokerii de retail - Comisioanele la vedere

Brokerii de retail - Comisioanele la vedereCei trei brokeri de retail prezenti in top 10 au publicate toate comisioanele pe paginile de internet ale companiilor.

“Publicarea comisioanelor de tranzactionare pe site-ul companiei este o procedura normala, tot asa cum companii din orice domeniu de activitate isi popularizeaza preturile serviciilor sau produselor vandute”, a explicat Razvan Pasol (foto), managerul Intercapital Invest, broker aflat pe a zecea pozitie in ierarhia intermediarilor din primul semestru.

Mai mult, publicarea comisioanelor pe site asigura investitorii ca vor primi un tratament egal din punct de vedere al comisionului, in conditii comparabile de deschidere a contului, crede Pasol.

Intercapital Invest percepe comisioane variabile pentru tranzactiile pe BVB, in functie de suma investita. Astfel, pentru un cont online, comisionul incepe de la 1,05% pentru un portofoliu sub 50.000 de lei. Pentru sume intre 50.000 si 100.000 de lei, comisionul este de 0,85%, intre 100.000 si 300.000 este de 0,65% iar pentru portofolii mai mari de 100.000 de lei, acesta devine negociabil.

In cazul unui cont asistat, comisionul pentru portofolii sub 50.000 de lei este de 1,25% in timp ce pentru 50.000 – 100.000 este de 1%. Pentru investitii de peste 100.000 dar pana la 300.000 se aplica un comision de 0,75% iar dupa acest nivel se poate negocia.

Si in cazul IFB Finwest, cel mai activ broker de retail de la BVB, comisioanele depind de suma investitia. Astfel, incepand cu suma minima acceptata de 5.000 de lei si pana la 10.000 de lei, comisionul este de 1,5%. Intre 10.000 si 50.000, acesta este de 1 procent iar pana la 100.000 scade la 0,9%. Pentru sumele cuprinse intre 100.000 si 300.000 se aplica un comision de 0,85 iar peste acest nivel, comisionul se negociaza.

SSIF Broker Cluj percepe un comision de 0,99% oentru sumele mai mici de 20.000 de lei, 0,9% pentru cele pana in 50.000, 0,81% pentru cele cuprinse intre 50 si 100 de mii de lei. Intre 100.000 si 500.000, comisionul este de 0,72% iar intre 500.000 si 1 milion de lei acesta este de 0,65. La sumele mai mari de 1 milion dar mai mici de 1,5 milioane se aplica 0,54% iar la sumele mai mari de 1,5 milioane comisionul de vine 0,45%.

Razvan Pasol a mai explicat ca nu are in plan modificarea comisioanelor in viitorul apropiat (cu exceptia unei oferte speciale de comision de 0,15% in ziua de 28 iulie 2010, zi in care Intercapital Invest aniverseaza 15 ani de la infiintare).

Intercapital Invest monitorizeaza permanent nivelul mediu al comisioanelor din piata de capital, prin intermediul unor sondaje anuale pe aceasta tema. In cazul in care acest nivel mediu va continua sa scada in anii urmatori, este posibil ca si comisioanele companiei sa scada.

KBC - Brokerul institutional, devenit pe jumatate de retail

KBC - Brokerul institutional, devenit pe jumatate de retailKBC Securities si-a reorientat o parte din business spre zona de retail a investitorilor, in toamna anului trecut. Pentru aceasta parte, comisioanele aplicate sunt publice, ele depinzand de valoarea lunara a tranzactiilor incheiate de investitor, calculate ca medie aritmetica pe 3 luni, a explicat Alexandru Ioan (foto), head of retail in cadrul KBC Securities Romania.

Daca aceasta valoare este mai mica de 100.000 lei, se aplica un comision de 0.7%.

Cei ce tranzactioneaza intre 100.000-500.000 lei pe luna platesc 0.6% iar cei cu tranzactii de peste 500.000 lei/luna au un comision de 0.5%.

Orice ajustari sau modificari aduse comisioanelor aplicate sunt anuntate din timp si comunicate pe site. In prezent, KBC ofera o reducere de 50% comisioanelor aplicabile tranzactiilor pe bursa din Viena prin platforma uTrade.

Pentru tranzactiile offline pe BVB si pe bursele straine, comisioanele variaza intre 0,6 si 0,8%, la cele din urma aplicandu-se si comision minim pe ordin, de aproximativ 50 de euro.

De asemenea, pentru pietele internationale accesibile prin platforma, exista si taxe sau costuri percepute aditional la comisionul standard. De exemplu, pentru bursele din SUA se aplica o taxa de 0,00056% pentru tranzactiile de vanzare, iar in Marea Britanie este 0,5% pentru tranzactiile de cumparare.

Pentru Irlanda se aplica o taxa de 1% tranzactiilor de vanzare, pentru Elvetia 0,007% - taxa aplicata de bursa iar pentru Grecia – 0,15% pentru tranzactiile de vanzare. Grecia mai are si o taxa de 0,05% aplicata transferurilor de valori mobiliare.

Brokerii instutionali si negocierea

Brokerii instutionali si negociereaCele sase banci prezente in top 10 intermediari active la BVB nu au informatii publice privind situatia comisioanelor aplicate si nici nu au raspuns la intrebarile adresate de Wall-Street.ro.

Florin Ilie, director diviziei de piete de capital din ING Bank Romania, a explicat ca aceste valori nu sunt publice pentru ca ele se negociaza direct cu clientul si depind de mai multi factori.

Astfel, brokerii ce vizeaza clientii institutionali au un alt tip de pricing si de aceea, comisioanele nu sunt publice.

In ultimele luni, mai multe divizii de brokeraj ale bancilor au lansat platforme online destinate si investitorilor de retail. Toamna anului trecut a adus trei proiecte de acest gen, de la KBC Securities, Alpha Bank si Credite Europe Bank.

Recent, la inceputul lunii iulie, si BCR a intrat in jocul institutionalilor reorientati spre retail. Banca Comerciala Romana a lansat un portal de investitii, ce ofera un pachet de servicii de informare, educare si tranzactionare pe mai multe piete.

Florin Ilie (foto) comenteaza aceasta tendinta ca o urmare a faptului ca zona de retail a ramas singurul segment rezistent perioadelor tulburi ale crizei.

“Desi acest segment este inca redus, cred ca tendinta va continua si toti jucatorii se vor uita mai mult spre aceasta categorie de investitori, pe masura ce se va dezvolta. Dar trebuie sa se potriveasca strategiei de business a jucatorului respectiv, care are nevoie de resurse, produse si canale de distributie. Insa cred ca piata, in mod natural, evolueaza spre aceasta zona”, a explicat directorul piete de capital al ING.

Transparenta costurilor- Importanta pentru client?

Transparenta costurilor- Importanta pentru client?In general, transparenta este un element foarte important in domeniul serviciilor financiare, mai ales in privinta costurilor.

“Atunci cand un investitor isi incredinteaza banii unei companii in vederea realizarii de investitii, acesta trebuie sa aiba informatii cat mai detaliate despre compania in grija careia isi lasa economiile”, crede Razvan Pasol.

Relatia dintre investitor si broker este determinata de legislatia in vigoare, de contractul semnat de cele doua parti iar comisioanele aplicabile reprezinta unul din cele mai importante aspecte ale obligatiilor contractuale.

“Echipa noastra si-a propus ca in comunicarea cu actualii si potentialii clienti sa dea dovada de o transparenta cat mai ridicata, fapt care credem ca este de o maxima importanta in stabilirea unei activitati comerciale bazata pe respect si seriozitate”, considera Alexandru Ioan.

Nivelul comisioanelor poate fi un factor important in alegerea unui intermediar, dar nu singurul si nu cel decisive.

“In domeniul investitiilor trebuie sa primeze calitatea sfaturilor, recomandarilor, sistemelor de analiza si a recomandarilor furnizate de intermediar, inovatia si calitatea infrastructurii tehnice, siguranta, stabilitatea si seriozitatea companiei”, a mai spus Razvan Pasol.