1 / 4

Listarea Fondului Proprietatea, tot mai aproape

Analiza a fost facuta evaluand fiecare companie din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) folosind metoda multiplilor prin comparatii cu medii inregistrate pe sectoare (utilizand ca benchmark bursele din regiune.

Fondul Proprietatea (FP) este unul dintre cele mai importante fonduri de investitii din Europa Centrala si de Est, infiintat de statul roman pentru compensarea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate in mod abuziv de regimul comunist. Fondul prezinta un mare interes pentru investitorii locali si nerezidenti datorita anvergurii, structurii de activ, desemnarii unui administrator nou si perspectivei listarii la bursa de valori.

Din luna ianuarie, cand Intercapital estima pretul la 0,71 lei./actiuni, si pana in prezent au avut loc mai multe evenimente importante in viata fondului care, in ciuda evolutiei pretului OTC, ridica evaluarea acestuia.

Astfel, semnarea contractului de administrare a FP de catre Franklin Templeton; depunerea tuturor documentelor necesare inregistrarii FP ca AOPC (categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv), aprobarea legii de adoptare a OUG 81/2007, cu amendamentele sale, sunt pasi importanti pentru fond in vederea listarii pe bursa si in vederea deblocarii procedurilor de distribuire a dividendelor.

Legea de adoptare a OUG 81/2007 cuprinde articole care permit listarea directa pe bursa a FP fara oferta publica initiala si reducerea capitalului social cu suma reprezentand actiunile neplatite pana in prezent de catre statul roman, acest lucru reprezentand un pas important in ceea ce priveste distribuirea de dividende pentru anii 2008 si 2009.

“Asadar, cel mai important eveniment din istoria Bursei de Valori Bucuresti, si anume, listarea FP este tot mai aproape, pasii necesari a fi intreprinsi pentru acest eveniment fiind in acest moment extrem de simpli comparativ cu situatia de la inceputul anului curent”, explica Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza la Intercapital si autorul raportului.

Singurele aspecte care mai necesita rezolvare pana la listare sunt validarea Franklin Templeton ca administrator si inregistrarea ca AOPC a fondului de catre CNVM, acest element fiind in derulare iar fondul intreprinzand cerintele necesare realizarii acestei inregistrari.

Citeste si Fondul Proprietatea, pe val. Ce urmeaza dupa "cea mai buna stire din ultimii ani"?


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri