Indicii mai au inca mult de recuperat

Indicii mai au inca mult de recuperatPe 24 iunie 2007, indicii Bursei de Valori Bucuresti atingeau maximele istorice, dupa mai multi ani de cresteri sustinute. In acea sedinta, indicele BET avea 10.813,59 puncte, BET-C avea 7.432,63 puncte si BET-FI 95.111,01 puncte. Indicele ROT-X, jucat la Viena, avea 23.666,98 puncte.

Dupa 3 ani, diferentele sunt foarte mari, desi anul 2009 a fost unul de cresteri pentru bursa, in ansamblu.

Indicele financiar are cel mai mult de recuperat de la nivelurile maxime din 2007, aflandu-se cu peste 77% mai jos. BET este la o distanta de 54 de procente iar BET-C la mai mult de 60%. Indicele ROT-X se afla mai jos cu peste 57% fata de iulie 2007.

Minimele istorice ale indicilor Bursei de Valori Bucuresti, de la inceputul acestui trend descendent, au fost atinse pe 25 februarie 2009, cand BET era la 1.887,14 puncte, BET-C la 1.231,05 puncte, BET-FI la 8.034,74 puncte si ROT-X la 3.440, 98 puncte.

La aceste valori, distanta de maximele istorice era mai mare de 80 de procente pentru toti cei patru indici analizati. Astfel, BET era mai jos cu peste 82 de procente, iar BET-C cu aproape 83,5%. Indicele financiar afisa din nou cea mai mare depreciere, de peste 91% fata de maximele istorice, in timp ce ROT-X se afla la o distanta de mai mult de 85%.

Astfel, desi indicii au mai recuperat din diferente pe parcursul cresterilor incepute in luna martie a acestui an, diferentele fata de maximele istorice de acum trei ani sunt inca importante.

Citeste in slide-urile urmatoare cand vad specialistii consultati de Wall-Street o revenire la valorile din vara lui 2007.

Murgoci, Estinvest: Posibilitatea de a vedea curand noi minime este mica

Murgoci, Estinvest: Posibilitatea de a vedea curand noi minime este micaMarcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, nu vede realizabil scenariul ca Bursa sa se apropie de valorile maxime, cel putin in viitorul apropiat.

“Orice este posbil, insa in acest context instabil probabilitatea de a vedea noi maxime in viitorul apropiat este mult mai mica. Daca ar fi sa pariem pe acest scenariu, cota ar fi undeva la 1:1000”, a explicat Murgoci.

Contextul economic actual este dificil atat de plan intern, cat si la nivel international, punand in dificultate multi investitorii.

Astfel, brokerul considera ca cei care cumpara acum, laundu-si un orizont mediu de timp, nu o fac pentru ca mizeaza pe atingerea maximelor in ultimii ani.

“Insa, nu trebuie sa excludem nicio varianta – pana la urma aceasta este frumusetea pietei, facem predictii si analize care pot fi oricand contrazise de o intoarcere a tendintei”, a mai spus Murgoci.

El evita sa dea estimari din punct de vedere al timpului, argumentand ca nu acest aspect este important in discutia despre urmatoarele maxime.

“Nu despre timp este vorba in aceasta discutie, ci de mediu, de contextul general al pietei si al emitentilor. Ce pot sa spun este ca aceasta situatie este benefica pentru investiotorii care au cash si au ca orizont de timp un termen mediu”, a conchis reprezentantul Estinvest.

Radulescu, Target Capital: Am putea vedea noi maxime in 4-5 ani

Radulescu, Target Capital: Am putea vedea noi maxime in 4-5 aniTeoretic, daca indicii ar creste cu 100% in fiecare an, in 2 ani s-ar intoarce la maximele istorice.

Practic, este mai greu de spus, considera Andrei Radulescu (foto), senior analyst la Target Capital.

“Cred ca intr-un orizont mediu de ciclu economic de cel putin 4-5 ani este posibil sa mai vedem acele valori. Nimeni nu poate previziona cu exactitate, pentru ca sunt inca foarte multe incertitudini. Daca situatia economica interna si externa se va stabiliza, vom vedea influxuri de capital in emitenti, atat investitionale cat si speculative”, a explicat Radulescu.

Analistul nu vede sanse ridicate ca investitorii sa intre la cumparare pe termen mediu si lung, din cauza dezechilibrelor importante din zona finantelor, a economiei mondiale si romanesti.

“Inca planeaza incertitudinile si oamenii sunt in expectativa, intrand in piata doar pe stiri si speculatii. Pe plan intern, situatia economica este in continuare critica, desi sunt voci care neaga acest lucru. Trebuie sa fim precauti in interpretarile declaratiilor, mai ales ca ele pot fi contrazise de la un moment la altul de evolutiile din piata”, a explicat Radulescu.

Pe langa aceste ipoteze, mai exista si scenariul in care economia mondiala ar putea intra intr-o perioada de stangare pentru urmatorii 10 ani. “In acest context, posibilitatea sa vedem din nou acele maxime este tot mai indepartata”, a mai spus analistul Target Capital.