1 / 5

"Nu suntem suficient de interesanti pentru Bursa de la Londra"

Nu avem masa critica pentru a prezenta interes pentru una dintre cele mai mari burse europene (Bursa de Valori din Londra – n. red.). Interesul s-ar manifesta printr-o tranzactionare activa a titlurilor noastre, care ne-ar permite atragerea de capital”, spune Robert Popescu (foto), CEO-ul A&D Pharma.

Grupul farmaceutic, cu afaceri de 514 milioane de euro anul trecut, a fost listat in octombrie 2006 la Bursa de la Londra, titlurile sale tranzactionandu-se sub forma de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri).

Popescu spune ca in momentul de fata “exista semne de intrebare vizavi de utilitatea acestei listari”, in conditiile in care in 2006 ea a fost gandita ca o solutie de atragere de finantare, bani care mai apoi sa fie folositi pentru investitii in extindere.

Florin Buligoanea, directorul financiar al companiei si unul dintre membri echipei care au listat compania la Bursa de la Londra spune ca pretul actiunilor a fost influentata de perceptia macro asupra Romaniei, care da acum un sentiment de nesiguranta, dar si de marimea float-ului (free-float-lui, adica a actiunilor puse spre vanzare pe bursa – n. red.). “Totusi, nu ne-am fi asteptat ca lichiditatea sa fie asa de scazuta”, spune Buligoanea.

Ce s-a intamplat, mai exact, in cei patru ani de tranzactionare a actiunilor A&D Pharma la bursa londoneza? Robert Popescu spune ca “din nefericire, am avut o serie de evenimente care au dus in jos nivelul preturilor actiunilor. Din semestrul al doilea livram rezultate foarte bune, dar nu par a avea vreun impact asupra pretului”.

Cu toate acestea, oficialii A&D Pharma considera listarea un succes pentru momentul in care s-a facut, dar si un vot de incredere pentru mediul de afaceri romanesc. “Cred ca a fost un succes, dar nimeni nu putea sa prevada ce se va intapla in urmatorii ani”, adauga Popescu, punctand ca in perioada 2007-2008 pretul actiunilor a crescut cu 50% fata de nivelul initial.

Buligoanea a explicat ca in momentul listarii (octombrie 2006 – n. red.), investitorii romani erau interesati pentru ca Romania urma sa intre in UE, iar estimarile lor vedeau o traiectorie ascendenta pentru economia romaneasca. “Investitorii nu sunt specializati pe piata farmaceutica si sunt extrem de sensibili la semnalele macro”, potrivit directorului financiar al A&D Pharma.

Momentan, oficialii A&D Pharma se feresc sa spuna ferm “da” delistarii de la Bursa din Londra. “Daca cineva imi propune o varianta prin care sa putem face compania mai profitabila, sunt obligat sa o iau in calcul (referitor la posibilitatea delistarii de la bursa – n. red.)”, a conchis Robert Popescu.

Afla din slide-ul urmator care a fost evolutia actiunilor A&D Pharma (simbol: ADPH) pe Bursa de la Londra.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri