Revolutia bursiera. Schimari de ciclu, de vedete si de topuri

Revolutia bursiera. Schimari de ciclu, de vedete si de topuriMiercuri, dupa ce Fondul Proprietatea a convocat mult-asteptata Adunare Generala a Actionarilor, Guvernul Romaniei a decis vanzarea unor participatii din Romgaz, Petrom, Transgaz si Transelectrica prin intermediul Bursei.

Mai mult, ministrul economiei, Adriean Videanu, anunta ca pana la mijlocul lunii septembrie va fi selectat brokerul pentru vanzarea unui pachet de actiuni detinut la OMV Petrom (SNP), iar tranzactia va fi finalizata pana la finele anului.

Promisiunile privind listarile gigantilor economici controlati de stat dureaza de prea multi ani, insa ultimele miscari denota un interes in crestere.

Listarea acestor companii, in urmatorii ani, va provoca o adevarata “revolutie” pe bursa, cred actorii pietei de capital.

“Tind sa cred ca de data aceasta vom vedea schimbari importante, mai ales in urmatorii 2-3 ani. In primul rand, in comportamentul investitional – vom vedea jucatori de calibru interesati de piata romaneasca - dar si in structura pietei si in cotele de piata ale jucatorilor. Asa cum topul caselor de brokeraj s-a schimbat dupa criza de la inceputul anilor 2000, acelasi lucru se va intampla si in urmatorii ani”, a declarat pentru Wall-Street Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest.

O schimbare importanta va fi la nivelul celor mai lichide companii, unde ierarhia se va schimba odata cu listarile companiilor de stat.

Exemplul cel mai concludent vine din trecut. Pana in 2001, vedetele Bursei erau companii precum Oltchim, Azomures, ce faceau peste 50% din lichiditate. Insa criza din acea perioada a inchid un ciclu, iar revenirea bursei a adus o alta serie de “vedete”, companiile din sectorul financiar.

“Cred ca avem acelasi semnal privind inchiderea unui ciclu. Daca se vor lista cateva companii mari de stat, plus Fondul Proprietatea, ele vor deveni noile vedete in urmatorii ani. Lichiditatea importanta se va muta pe acesti emitenti, iar companiile cele mai tranzactionate in prezent nu vor mai prezenta la fel de mult interes”, a mai spus Lupsan.

Practic, este un ciclu normal si foarte evident in special pe pietele emergente. Dupa ce bursa va incepe un nou trend de crestere, vom asista la schimbari, la fel ca si dupa criza anterioara din piata.

Insa, efectele se vor vedea in timp, mai ales ca pe termen scurt, bursa nu a reactionat in niciun fel.

Adi Lupsan crede ca lipsa de reactie a investitorilor dupa aceste vesti denota faptul ca piata este dominata de speculatori si ca investitorii traditionali nu sunt in piata.

“Putem da vina si pe vacanta, dar intr-o masura mai mica. Lichiditatea este relativ scazuta de la inceputul anului, este clar ca investitorii stau la distanta. Nici contextul macroeconomic nu este unul foarte bun, in conditiile in care in regiune se vorbeste de crestere economica si in Romania de continuarea recesiunii”, a mai spus brokerul de la Intercapital.

Citeste si Actorii din piata bursiera asteapta revolutia: Listarea Fondului Proprietatea


Atentia investitorilor, spre BVB?

Atentia investitorilor, spre BVB?Mihail Ion (foto), presedintele Raiffeisen Asset Management, este de parere ca extinderea universului investitional de la Bursa de Valori Bucuresti cu niste componente noi, precum listarea FP, Romgaz sau cresterea free-float-ului unor emitenti importanti, va atrage atentia investitorilor regionali.

In plus, si celelalte companii listate la Bursa vor avea castigat ca urmare a cresterii lichiditatii si vizibilitatii.

“Din perspectiva regionala, piata de la Bucuresti pare atractiva. Dar faptul ca universul investitional este mic si lichiditatea scazuta tine departe investitorii. O actiune de acest gen cred ca va contribui la cresterea interesului investitorilor din toate categoriile. Fondul Proprietatea este un catalizator pentru o evolutie de acest gen. In primul rand, numele administratorului este unul de calibru mondial si, in al doilea rand, portofoliul FP este foarte interesant”, a explicat Mihail Ion.

Mai mult, presedintele RAM sustine ca ar fi de dorit ca intr-un context favorabil sa vedem si alte companii de stat dar si private care sa beneficieze de aceste avantaje.

In acest context, fondurile de pensii, investitorii de retail si cei straini vor fi tot mai interesati de bursa.

“Insa, inainte de toate, trebuie sa vedem lucrurile acestea intamplate in parametrii si termenii stabiliti. Credibilitatea Romaniei nu este la cele mai inalte cote in acest moment”, a conchis Ion.

Stirea privind decizia vanzarii acestor pachete a generat si primele reactii negative. Ieri, seful Departamentului PSD pentru administrarea intereselor statului in economie, Mircea Ursache, a declarat ca emiterea de catre Guvern a patru hotarari referitoare la privatizarea pachetelor minoritare ale principalelor companii energetice reprezinta un demers "inoportun si antieconomic".

DEZBATERE: Va lista Statul companiile din portofoliu pana la finalul anului?


Cifre: Ce vor aduce aceste listari

Cifre: Ce vor aduce aceste listariIn ultimele luni s-a discutat mult despre vanzarea participatiilor din cadrul companiilor detinute de stat. Aceste promisiuni determina analistii sa calculeze, sa estimeze si sa anticipeze efectele pe care listarile le vor aduce pe bursa. Pe langa cele la nivel psihologic, si cifrele sunt promitatoare.

Astfel, participatiile statului la principalele 24 de companii pe care le detine sau la care are pachete minoritare valoreaza 41,2 miliarde lei, cea mai mare suma provenind din sectorul energiei, unde sunt trecute 8 companii.

Citeste Ce inseamna pentru bursa listarea pachetelor minoritare ale statului

Printre efectele pozitive ale listarilor companiilor de stat se numara impactul pozitiv asupra lichiditatatii si performantei post-piata, largirea bazei de investitori in special cu clienti locali/regionali, sporind in continuare valoarea pentru actionari. De asemenea, listarile vor imbunatati vizibilitatea pietei de capital in Romania, cat si in Europa Centrala si de Est.

“Facand abstractie de SIF-uri, aceste oferte primare si secundare ar trebui sa mareasca free-floatul pietei de cateva ori. In acest moment free-floatul primelor 20 de companii (fara SIF-uri) este de circa 2 miliarde euro. Daca un asemenea program este implementat cu atentie, in 2-3 ani free-floatul primelor 20 de companii de pe BVB ar putea urca la 6-7 miliarde euro sau mai mult”, declara Laurentiu Ciocirlan, directorul departamentului de oferte primare al Raiffeisen Capital&Investment.

In acelasi timp, dupa listarea Fondului Proprietatea, structura sectorului financiar de la Bursa se va schimba, atat din punct de vedere al capitalizarii, cat si al free float-ului si valorii tranzactiilor.

Astfel, analistii Intercapital estimeaza ca FP va avea aproape jumatate din capitalizarea totala a sectorului, peste 42% din free float si aproape 67 de procente din valoarea tranzactiilor.

Vezi si Top participatii ale statului roman la marile companii