Lichiditate slaba, dar peste asteptarile BCR

Lichiditate slaba, dar peste asteptarile BCRIn prima luna de tranzactionare a certificatelor structurate emise de Erste Bank pe Bursa de Valori Bucuresti, lichiditatea totala a fost de 3,88 milioane lei (912 mii euro).

“Lichiditatea este ceva mai buna decat ne asteptam in prima luna. Spre exemplu, in Ungaria prima luna a adus un volum de circa 560 mii euro. Din acest punct de vedere, stam mai bine si asta ne face sa fim optimisti. Lipsa alternativelor de a investi si a implementa strategii de tranzactionare va constitui in continuare un element ce va contribui la cresterea interesului pentru certificate”, a declarat pentru Wall-Street Valerian Ionescu (foto), seful departamentului de piete financiare din BCR Romania.

Cele mai tranzactionate au fost produsele Turbo Short pe indicele Dax (EBDAXTS1), cu peste 31 de mii de certificate, in 531 de tranzactii, cu o valoare totala de 929.891 lei.

Si certificatele long pe Dax(EBDAXTL1) au fost cautate de investitori, intr-o masura putin mai mica. De pe 8 iunie s-au facut 171 de tranzactii cu 1.475 de certificate Turbo short, avand o valoare toatala de peste 92 mii lei.

In cazul produselor avand ca activ suport aurul, tranzactiile au fost destul de reduse. Insa, certificatele Turbo long (EBGLDTL1) au insumat 56 de tranzactii, cu peste 6.100 de astfel de instrumente, valoarea totala depasind usor 425 mii lei.

Certificatele short pe aur (EBGLDTS1) au avut doar 31 de tranzactii in prima luna, cu o valoare totala de 11 mii lei.

In cazul petrolului, investitorii au mizat mai mult pe certificatele turbo short (EBWTITS1), care au insumat 42,5 mii euro, in 68 de tranzactii cu peste 1500 de certificate. Pe certificatele long cu activ suport petrol (EBWTITL1), s-au realizat doar 15 tranzactii, in valoare de 5,7 milioane lei.

Certificatele index nu au prezentat un interes foarte mare pentru investitorii romani. Astfel, pe Index Gold (EBGLD) s-au realizat 49 de tranzactii, cu aproape 6000 de certificate si o valoare totala de 2,3 milioane lei.

Pe Index Dax (EBDAX), interesul a fost in scadere. S-au tranzactionat 45 certificate, in 11 tranzactii, valoarea fiind de 11,7 mii lei.

Certificatele Index cu active suport pe petrol (EBWTI) au prezentat cel mai scazut interes: 5 tranzactii, 24 de certificate si 6 milioane lei.

Produsele structurate pe bursa: Risc sau oportunitate?


Dax, cel mai tranzactionat. Urmeaza certificate cu activ suport locale

Dax, cel mai tranzactionat. Urmeaza certificate cu activ suport localeFaptul ca indicele Dax este unul din cei mai urmariti indici externi de catre investitorii autohtoni a determinat si interesul crescut pentru produsul cu acest activ suport.

Intr-o analiza realizata inainte de lansarea produselor, Nicu Grigoras (foto), broker la Intercapital Invest, declara ca se asteapta ca certificatul cu activ suport pe indicele DAX sa fie cel mai interesant, cel putin intr-o prima etapa.

Cred ca indicele german va atrage in continuare cei mai multi investitori interesati de produsele structurate, dar ramane de vazut ce noutati vom mai avea pe acest nou segment de piata”, sustine Grigoras.

In opinia sa, certificatele index aduc in piata un element de noutate si ofera investitorilor posibilitatea de a castiga si in perioade de scaderi.

„Avand in vedere ca piata autohtona ofera foarte putine alternative investitorilor sa castige din deprecierea cotatiilor nu este de mirare ca cel mai lichid certificat in prima luna a fost Turbo Short pe indicele DAX”, a mai spus brokerul.

Valerian Ionescu este de parere ca aceste certificate vor continua sa fie atractive, data fiind diferentierea lor clara fata de celelalte produse tranzactionate in Romania.

“Cat de curand, si aici o sa construiesc un pic niste asteptari, vom lansa certificate avand active suport tranzactionate pe piata noastra”, a declarat reprezentantul BCR.

In opinia sa, Dax este mai apropiat de "ceea ce stim noi ca piata, de tranzactionarea actiunilor".

“Tinand cont de corelatia destul de mare a pietei noastre cu pietele europene, DAX poate fi folosit intr-o anumita masura ca un substitut pentru piata locala. Pe de alta parte, marfurile constitue un element de noutate si perioada in care vor fi absorbite de investitorii locali va fi mai lunga”, a explicat Ionescu.

Familiarizarea investitorilor - Conditia cresterii lichiditatii

Familiarizarea investitorilor - Conditia cresterii lichiditatiiIncepand cu luna septembrie, BCR va incepe o serie de seminarii de familiarizare a investitorilor cu aceste produse. In acelasi timp, si tranzactionarea lor in mod constant va fi un factor important in procesul de educare.

“Intelegerea exacta a modului de functionare, a comportamentului lor in diversele conditii de piata este factorul cheie care va determina cresterea apetitului investitorilor pentru ele. Noi ii sfatuim in mod constant sa testeze certificatele facand tranzactii mici”, a explicat Valerian Ionescu.

Dupa prima luna de produse structurate la bursa, oficialul BCR spune ca a observat doua categorii de investitori ce tranzactioneaza aceste instrumente: cei interesati de certificatele index (aur cel mai des; au fost si o serie de investitori care au cumparat certificate index pe aur de la Viena) si care in general cauta sa-si protejeze economiile contra unei posibile inflatii, si pe de alta parte cei care au tranzactionat certificate Turbo.

Deocamdata profilul investitorului in certificate nu s-a conturat clar pentru ca suntem inca la inceput si deocamdata se experimenteaza”, a conchis Ionescu.

Un motiv al lichiditatii reduse a produselor de pana acum este si elementul de noutate al produselor si lipsa unor informatii complexe.

„Va trebui sa mai treaca o perioada de timp pana investitorii se vor familiariza cu astfel de produse. In timp, investitorii vor constientiza atat riscurile cat si oportunitatile pe care le presupun aceste produce cu un grad de complexitate mai ridicat. Lichiditatea generala a pietei din ultimele saptamani este probabil al doilea motiv pentru lichiditatea scazuta a structuratelor”, a explicat Nicu Grigoras.

Astfel, lichiditatea acestui segment de piata poate aparea in timp dar aceste produse au nevoie de o vizibilitate mai ridicata pentru a fi mai tranzactionate. „Gradul mai ridicat de complexitate pe care il presupun trebuie contrabalansat de cat mai multe informatii legate de aceste produse”, a mai spus brokerul Intercapital.

Odata cu lansarea produselor, oficialii BCR declarau ca, pana la finalul acestui an, miza va fi pe educare. Insa targetul pentru urmatorii 2-3 ani este sa ajunga la volume de 100 de milioane de euro, urmand exemplul Ungariei.