1 / 5

BCR tinteste un loc in top 10 brokeri la Bursa

Valerian Ionescu, unul din primii brokeri avizati pe piata de capital romaneasca, in urma cu 15 ani, conduce divizia de piete financiare a BCR din 2007, la doi ani de la preluarea bancii de grupul austriac Erste.

In 2009, actionarii au decis dizolvarea BCR Securities, business-ul fiind preluat de banca, prin intermediul diviziei specializate. Activitatea de intermediere a mentinut entitatea printre primele 20 de SSIF-uri de la Bursa de Valori Bucuresti, principala tinta fiind clientii institutionali.

Insa, BCR a aruncat recent in joc o carte pe care mai multi brokeri bancari au inceput sa o foloseasca: miza pe retail. Cum investitorii din aceasta categorie domina rulajele de la Bursa, atragerea lor este cel mai important catalizator pentru un business de brokeraj care vrea rulaje si o cota de piata decenta.

Ionescu spune ca retailul a fost in planurile companiei inca din 2007, Erste fiind o banca orientata masiv spre clientii de retail din toate domeniile.

“Dupa primele tatonari ne-am dat seama ca este nevoie de o platforma online si acest proiect a durat mai mult, pentru ca am dezvoltat-o de la zero. Am vrut sa raspunda unor nevoi pe care le-am primit prin feedback-ul clientilor si pe care platformele existente nu le aveau. Asa ca am dezoltat-o cu un furnizor de software. Dar ideea de a oferi servicii de retail a existat de la inceput”, a declarat Valerian Ionescu.

Astfel, platforma a fost lansata la inceputul lunii iulie, incluzand un pachet de servicii de informare, educare si tranzactionare pe mai multe piete.

Dupa prima luna, oficialul BCR spune ca feedback-ul primit de la utlizatori este unul bun, chiar peste asteptari.

“Ma asteptam la un volum mai mic, tinand cont de perioada de vancanta si de rulajele scazute de la Bursa. Dar m-a surprins activitatea, clientii sunt conectati, discuta cu noi”.

Actiunea Erste, atat pe piata locala cat si la Viena, a atras interesul investitorilor, impreuna cu intreaga piata de la Bucuresti. Deocamdata, datele despre pietele internationale sunt limitate, dar vor fi introduse pana la finalul anului.

BCR si-a propus sa intre in Top 10, chiar aproape de jumatatea clasamentului, o data cu lansarea platformei. Pe ce mizeaza?

“Avem o abordare diferita si beneficiem de un sistem puternic de distributie. De aceea, efectele activitatii asupra cotei de piata vor fi vizibile mai repede, probabil imediat dupa ce vom incheia perioada de seminarii”, explica Ionescu.

Desi, in general, brokerii bancari au business-urile de brokeraj industrializate, prin platforme online, ce necesita resure umane minime, Erste mizeaza pe o apropiere de clienti.

“Piata din Romania este in stadiu incipient si necesita o alta abordare. Oricum, experienta Erste in regiune va fi implementata si in Romania si apropierea de client este o parte din abordarea noastra”, a mai spus Valerian Ionescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri