1 / 4

Ce inseamna listarea FP

Listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti va aduce schimbari majore din multe puncte de vedere, cred specialistii prezenti la Live Text.

Cel mai important aspect in opinia lui Valentin Ionescu, reprezentant Erste Group, este faptul ca actionarii fondului vor avea un reper corect de evaluare a pretului, dat de cerere si oferta.

In plus, lichiditatea BVB va creste major si toti actorii pietei de capital vor avea de castigat de pe urma acestei listari, avand in vedere anvergura Fondului si potentialii investitori majori interesati de fond.

“Franklin administreaza in lume active de peste trei ori PIB-ul Romaniei. Singura lor prezenta in Europa Centrala si de Est (cu exceptia Romaniei) este in Polonia. Acolo au deschis un birou mic, pentru ca polonezii au atras in ultimii doi ani, prin bursa, pste 15 miliarde de dolari, prin vanzarea unor companii de stat. Faptul ca ei vor administra FP va aduce in Romania conceptul real de administrare activa. Imaginati-va ca un jucator de asemenea calibru poate cumpara cu usurinta pachete minoritare la mari banci din ECE. Si probabil ca noi vom invata ce inseamna management profesionist. Este cel mai mare castig pentru piata de capital romaneasca”, a explicat Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest.

Evolutia pretului actiunilor FP inainte de listare depinde de mai multi factori, precum aprobarea dividendului, semnarea contractului de management cu Franklin Templeton si o decizie clara referitor la listare. In plus, exista si influente indirecte, cum ar fi politica economica a Romaniei si evolutia pietelor globale.

”Dupa listare, aceeasi factori pot influenta pretul, singurul avantaj fiind, in acest caz, ca pretul va fi stabilit mult mai transparent. O cuantificare exacta a cresterii nu o poate face nimeni. Un lucru este cert: este unul din cele mai bune active din Romania, care va beneficia si de un administrator profesionist, recunoscut la nivel international”, a explicat Valentin Ionescu.

La intrebarea “ce e mai provocator pentru un broker: listarea FP sau a unuia dintre IPO-urile promise de Stat, gen Romgaz? Dar mai profitabil?”, ambii invitati au fost de acord ca proiectele sunt la fel de interesante, dar provocarea cea mai mare este legata de IPO-urile promise de stat. De ce?

“Romania a atras de la FMI aproximativ 20 de miliarde de euro. Vom plati dobanzi, in medie, de 300 de milioane de euro pe an, din bugetul public. Costurile vor fi mari, in conditiile in care statul roman nu stie ce inseamna sa plateasca dobanzi mari. Polonezii au tras in ultimii doi ani peste 15 miliarde euro, cu cost 0 si nu este singurul avantaj. Imaginati-va ca jucatori precum Goldman Sachs, JP Morgan, Deutche Bank au birouri deschise in Polonia si cei mai importanti jucatori de pe pietele globale sunt extrem de activi pe aceasta piata. Cum va explicati ca Polonia nici nu a simtit aceasta criza? Din pacate, in Romania, in domeniul public nu avem persoane care sa inteleaga acest mecanism sau poate suntem invatati sa facem tot pe usa din dos”, sustine Lupsan.

De cealalta parte, si Ionescu crede ca ambele proiecte sunt provocatoare, cu avantaje si dezavantaje, dar listarea unei unei companii gen Romgaz ar fi mult mai interesanta, deoarece ar insemna ca statul a inteles ca trebuie sa isi listeze marile companii.

“Fondul Proprietatea este, de asemenea, foarte important, dar deja s-au facut pasi mari in vederea listarii, care va fi de altfel o listare tehnic”, a mai spus Ionescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri