KazMunaiGaz ia in considerare Guvernul ca partener

KazMunaiGaz ia in considerare Guvernul ca partenerKazMunaiGaz, principalul actionar al Rompetrol, este cel care va lua decizia privind rascumpararea obligatiunilor si ia in considerare sa aiba Guvernul ca partener in rafinarie, a declarat Dmitri Grigoriev (foto), directorul financiar al grupul Rompetrol, citat de Mediafax.

“Vrem sa respectam toate conditiile din contractul privind obligatiuni, iar decizia finala va fi luata la finele lunii septembrie”, a mai afirmat Grigoriev.

Totusi, Guvernul nu doreste sa fie actionar la Rompetrol Rafinare, dupa ce 1993 a privatizat-o.

"Statul a spus ca nu doreste sa fie actionar la Rompetrol Rafinare. Ne gandim la ce posibilitati avem sa administram rafinaria impreuna cu statul. Daca nu vom avea cash flow la rafinarie, vom avea optiunea sa o inchidem", sustine Grigoriev.

In contul datoriei catre Guvern, grupul kahaz a rascumparat obligatiuni in valoare de 71 milioane dolari si a platit 24 milioane dolari reprezentand dobanzi aferente.

Pentru plata datoriilor catre Stat actionarii au subscris actiuni de 329,49 milioane lei pentru majorarea capitalului, sub valoarea programata de 450 milioane lei.

The Rompetrol Group, detinut integral de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie sa ramburseze 2,4 miliarde de lei in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni de stat din anul 2003.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Pana in prezent, compania a platit statului mai putin de 10% din imprumutul de 570 milioane euro care ajunge la scadenta la sfarsitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Finantele ar putea primi actiuni in companie.

Statul nu are instrumente legale prin care sa refuze plata partiala a obligatiunilor

Statul nu are instrumente legale prin care sa refuze plata partiala a obligatiunilor"OUG 118 are natura juridica a unei legi de exceptie cu caracter individual, este data pentru Rompetrol. Regulile dintr-o astfel de lege pot fi oricand derogatorii de la dreptul comun. Iata de ce in acest act normativ s-a prevazut dreptul de a opta el, Rompetrol, si nu titularul creantei, fie pentru conversie, fie pentru rascumparare. Caracterul special al momentului si al scopului OUG a creat acest drept special. Conversia si rambursarea sunt modalitati legale. Sapte ani e o perioada mare. Initial erau 20 de ani", a afirmat Ana Diculescu Sova (foto), avocata a casei de avocatura NNDKP.

Ea a explicat ca Statul nu are instrumente legale prin care sa refuze plata partiala a obligatiunilor.

“Statul a dat grupului Rompetrol contul unde poate plati obligatiunile cu cateva zile inainte de a introduce actiunea in justitie”, a mai declarat Sova.

Surse guvernamentale citat de Mediafax au declarat anterior ca Ministerul Finantelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadenta in luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea intregii sume datorate, avand mandat sa mearga in justitie.

Potrivit acestora, statul sustine in justitie ca stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie in actiuni, dar nu prin ambele variante.

Rompetrol Rafinare ar putea reveni pe profit in 2013

Rompetrol Rafinare ar putea reveni pe profit in 2013Directorul financiar grupul Rompetrol sustine ca Petromidia are o datorie de 90 de milioane de doari catre compania mama, The Rompetrol Group, si ca nu exista bani pentru a face plata necesara.

Grigoriev a mai declarat ca RRC nu va inregistra profit pana in 2013, ultimul an in care compania a obtinut profit fiind in 2005 cu un castig net de de 76,3 milioane dolari.

Dupa primele sase luni ale anului, Rompetrol Rafinare a afisat o pierdere de 119 milioane dolari, cu 72% mai mare decat cele din perioada similara din 2009.

La inceputul lunii august, Saduokhas Meraliev, directorul general al Rompetrol, a afirmat ca grupul intentioneaza sa treaca pe zero, in ceea ce priveste profitabilitatea, cel mai devreme in 2011, estimand ca situatia se va imbunatati si ulterior, in urmatorii doi-trei ani.